Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής

Must Read

Ήταν κάποτε ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής. Στις 25 Μαΐου του 1901 εξελέγη δεύτερη φορά στο αξίωμα και, ενώ η Μακεδονία μύριζε έντονα μπαρούτι μετά την απόσχιση του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας από το Οικουμενικό της Κωνσταντινουπόλεως, σήκωσε τα μανίκια των ράσων του και έπιασε δουλειά.

Τοποθέτησε νέους φλογερούς μητροπολίτες σε κρίσιμες μητροπόλεις, όπου κυριαρχούσε ο Ελληνισμός. Το 1902 τον Χρυσόστομο στη Δράμα. Ήταν αυτός που στις 22 Σεπτεμβρίου 1922 κατακρεουργήθηκε ως μητροπολίτης Σμύρνης από τους προγόνους του Ερντογάν. Επίσης τοποθέτησε τον Γρηγόριο Ωρολογά στη Στρώμνιτσα και τον Γερμανό Καραβαγγέλη στην Καστοριά, στενό συνεργάτη του Παύλου Μελά και πλήθος άλλων.

Ο Καραβαγγέλης το 1908, κατ’ απαίτηση των Τούρκων, τοποθετείται στη Μητρόπολη Αμάσειας με έδρα τη Σαμψούνα. Εκεί προσέφερε σημαντικότατη βοήθεια στο αντάρτικο του Πόντου. Αυτά έκανε εκείνος ο Πατριάρχης. Πώς μου ήρθανε τώρα αυτά;

Να, σκέφτηκα ότι κοροϊδέψαμε τους Σκοπιανούς και τους… επιβάλαμε να ονομάζουν την Εκκλησία τους «Αχρίδος». Αύριο θα μας πουν ότι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος και άρα μπορεί να ονομάζονται «Μητρόπολη Βόρειας Μακεδονίας». Το είπαν ήδη οι «φίλοι» Σέρβοι. Βοήθειά μας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε μπλόκο σε συγκεντρώσεις οπαδών ΑΕΚ και Παναθηναϊκού

Ενόψει του κρίσιμου ντέρμπι και για λόγους ασφαλείας

More Articles Like This