Πού βαδίζουμε;

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η Τουρκία ξεδιπλώνει μεθοδικά την επιθετικότητά της εναντίον των Κούρδων, των γειτονικών χωρών καθώς και της Κύπρου και της Ελλάδας, με βάση το εθνικό της σχέδιο, που επικαιροποιεί και νομιμοποιεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Η Ελλάδα προσπαθεί κάθε φορά να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα χωρίς δικό της εθνικό σχέδιο, κάτι που φέρνει την πατρίδα μας σε μειονεκτική θέση στη διαχείριση της διαχρονικής και αυξανόμενης τουρκικής απειλής.

Σε μια τέτοια περίοδο, που μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη για της ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα φωνές που μιλούν «για απόπειρα του Ερντογάν να εξάγει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του», συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο επικαιροποίησε τις πολιτικές που θα ασκήσει η χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεδρίασε επί περίπου τρεις ώρες και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωσή του ΣΕΑ, όσον αφορά την επιχείρηση Κιλίτ Πέντσε, που είναι σε εξέλιξη στο έδαφος του Νότιου Κουρδιστάν – Β. Ιράκ, αλλά και την επιχείρηση που σχεδιάζεται να διεξαχθεί το επόμενο διάστημα με άλλη μία εισβολή στο έδαφος της Συρίας, αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα εθνικής ασφάλειας». Αυτός είναι ο «φερετζές» που έβαλε το ΣΕΑ στην εισβολή που έχει κάνει ο τουρκικός στρατός στο Β. Ιράκ και σ’ αυτήν που πρόκειται να κάνει στη Β. Συρία τις επόμενες ημέρες.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ γίνεται αναφορά και στη στάση που τηρεί η Τουρκία στο θέμα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

«Οι χώρες που παραβιάζουν ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο στηρίζοντας την τρομοκρατία, που είναι κοινός εχθρός του ανθρωπισμού, καλούνται να βάλουν τέλος σε αυτές τις συμπεριφορές και ζητούμε απ’ αυτές να λάβουν υπόψη τις ευαισθησίες που έχει η Τουρκία για την εθνική της ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν στοχεύει μόνο τις δύο υπό ένταξη σκανδιναβικές χώρες, αλλά και τις άλλες χώρες της συμμαχίας, κυρίως τις ΗΠΑ, που εξακολουθούν να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας του ISIS.

Τονίζοντας ότι πρέπει να κηρυχτεί χωρίς καθυστέρηση συνολική εκεχειρία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να ανοίξει ο δρόμος για μια ειρηνική λύση, στην ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρθηκε ότι μια λύση που πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΣΕΑ, την… τιμητική της έχει η Ελλάδα! Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση «συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που κάνει για να εκμεταλλευτεί συμμαχίες και τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του έθνους μας θα συνεχιστεί χωρίς κανέναν συμβιβασμό».

Στη συνέχεια στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα του Ισλάμ, το οποίο, ως γνωστόν, η Τουρκία χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικό όπλο για να επεκτείνει την επιρροή της κυρίως στις χώρες της Δύσης, την οποία ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι υπό διάλυση και ότι το Ισλάμ έχει «το ιερό καθήκον να τη σώσει».

Τις δε προσπάθειες των χωρών της Δύσης να περιορίσουν την επεκτατική πολιτική δράση που είναι σε εξέλιξη, υπό τον μανδύα της μουσουλμανικής πίστης, το ΣΕΑ τις χαρακτήρισε αναζωπύρωση της ισλαμοφοβίας σε ορισμένες χώρες, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του.

Τέλος, η ανακοίνωση κλείνει με το θέμα της Λιβύης, που συνεχίζει να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρεται ότι τονίστηκε η σημασία προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, με τη σταθερότητα που επιτεύχθηκε στη Λιβύη και την αποφυγή βημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη διεξαγωγής δίκαιων, ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών σε ολόκληρη τη Λιβύη, σύμφωνα με τις προσδοκίες του λαού, στη βάση της εθνικής συμφιλίωσης.

Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που δείχνει τις προτεραιότητες της χώρας για το επόμενο διάστημα. Φυσικά, τα απόρρητα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανακοίνωση, όμως πάντα αυτά που αποφασίζουν να κοινοποιήσουν έχουν τη σημασία τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κύπρο και στο ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία το τέταρτο γεωτρύπανό της στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μια νέα ελληνοτουρκική κρίση.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το μήνυμα είναι καθαρό: Ελπίζουμε να αναλυθεί σωστά και να λάβουμε τα μέτρα μας, διά παν ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μικρούτσικος για την guest εμφάνιση της Σπυροπούλου στο TV Queen: «Είναι την ημέρα που θα αρρωστήσω»

Την πρώτη τους συνάντηση για τις ανάγκες του reality TV Queen έκαναν ο Ανδρέας Μικρούτσικος και η Ιωάννα Μαλεσκου,...

More Articles Like This