Το Αθηναμαμπάντ

Must Read

Έξω από το μίνι μάρκετ τα κρεμμύδια απλώνονται μέσα σε καφάσια στο πεζοδρόμιο. Δίπλα οι πατάτες, τα τελάρα με σκόρδα, τζίντζερ, μπανάνες και οι εξάδες με νερά καλύπτουν την πρόσοψη του μαγαζιού. Μπορεί να βρεις και φιάλες υγραερίου δεμένες με αλυσίδες στο δέντρο, αν δεν τις έχουν μέσα σε δικά τους αυτοκίνητα απέξω, αυτοκίνητα που έχουν ρόλο αποθήκης για είδη που δεν επιτρέπεται να έχουν στο μαγαζί.

  • Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Στον τοίχο από πάνω κρέμονται σαν τις άδικες κατάρες μπάλες, σακίδια, φτηνιάρικα παιχνίδια, πλαστικά λουλούδια, ό,τι άχρηστο κιτσαριό μπορεί να φανταστεί ο νους. Απαραίτητο αξεσουάρ του καταστήματος συνήθως είναι η πλαστική άσπρη καρέκλα στο πεζοδρόμιο, όπου ο «καλόγουστος» επιχειρηματίας βγάζει τις σαγιονάρες του και απλώνει τα πόδια του για να τα θαυμάσουν οι περαστικοί.

Δίπλα ακριβώς, ένα gift shop. Γκιφτ, όνομα και πράγμα. Εδώ το εξωτερικό του καταστήματος περιλαμβάνει αραδιασμένες κάλτσες, παντόφλες, καπέλα, γυαλιά, απαραιτήτως βαλίτσες και τσαντάκια. Για να μην απλώνουν πράγματα στον τοίχο προτίμησαν να κολλήσουν στην πρόσοψη του κτιρίου κάτι τεράστιες κιτς φωτογραφίες με την Αρτα και τα Γιάννενα.

Ανεμιστήρες, ρολόγια, μίξερ, πιστολάκι μαλλιών και απαραιτήτως σαγιονάρες σε ρόλο ταπετσαρίας. H τζαμαρία καλύπτεται από πάνω μέχρι κάτω με χαρτιά υγείας, απορρυπαντικά και τρόφιμα αραβικής προέλευσης, αν πρόκειται για μίνι μάρκετ. Αν πρόκειται για γκιφτ shop, είναι τίγκα στο κιτσάτο ψεύτικο κόσμημα, σε κινητά, ρολόγια, μπιχλιμπίδια. Οι πινακίδες; Μία ομορφιά. Mini market Bablu-Ali-Hassan-Ayan, Halal market, Bangladesh με ελληνική σημαία στην επιγραφή, Kabul με την Ακρόπολη σε γιγαντοαφίσα να σε κοιτά μόλις διαβείς το κατώφλι, κομμωτήριο Amoon με σύμβολο την Κλεοπάτρα, ένας Σουλεϊμανί έχει ανοίξει ψητοπωλείο, η ελληνική δίπλα στην αφγανική σημαία ως ντεκόρ σε αφγανικό εστιατόριο, Cairo restaurant και άλλα εξωτικά ονόματα.

Παντού αραβικά. Επιγραφές στα αραβικά. Αυτοκόλλητα στα τζάμια στα αραβικά. Ομιλίες στα αραβικά. Παρέες αντρών μαζεύονται έξω από τα μαγαζιά μιλώντας αραβικά. Ασπρη πιτζάμα, λευκός κεσές στην κεφαλή, σαγιονάρα. Θα ενταχθούμε. Δεν ανησυχώ.

Ο καπνός του ναργιλέ απλώνεται στην ατμόσφαιρα, γυρνάς το κεφάλι να δεις πώς είναι τέλος πάντων αυτοί που έχουν τις συνήθειες των Οθωμανών των προηγούμενων αιώνων. Βλέπεις τους απογόνους τους να ντουμανιάζουν τον τόπο και βλέπεις και κάτι βλαμμένα ελληνόπουλα, γενιτσαρόπουλα, να μαϊμουδίζουν από κοντά. Δεν το ανεχόμαστε μόνο το διαφορετικό. Το υιοθετούμε κιόλας. Στο μεταξύ, η προσφορά ναργιλέ είναι παράνομη, αλλά, δεν βαριέσαι τώρα, με τι ασχολούμαστε. Έχουμε άλλα, σοβαρότερα. Χώρισε μία Αγνωστίδου και είμαστε στα πατώματα.

Το Κράτος; Το ελληνικό Κράτος απόν. Το ισλαμικό Κράτος παρόν. «Αθήνα» 2022.

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle-Paris III

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τούρκοι δουλέμποροι «πωλούν» κορίτσια από την Ουκρανία σε ισλαμιστές!

Ένα σοκαριστικό βίντεο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, στο οποίο ένας άνδρας που μιλά τούρκικα με αραβική προφορά,...

More Articles Like This