Ενιαίο ψηφοδέλτιο

Must Read

Με άκρως παραπλανητικούς τίτλους ειδήσεων διάβασα ότι «καταργούνται οι κομματικές φοιτητικές νεολαίες» από την κυβέρνηση, αφού θα εφαρμοστεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές των σπουδαστών στα πανεπιστήμια.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Καταρχάς, να σημειώσω ότι η πεποίθηση πως τα κόμματα δεν πρέπει να λειτουργούν στα πανεπιστήμιά μας είναι εντελώς αβάσιμη, ιδίως όταν -με φαιδρά αντιφατικό λόγω της ιδιότητάς τους τρόπο- διατυπώνεται από κομματάρχες και κομματικούς αυλικούς.

Υπενθυμίζω σε όλους ότι ζούμε σε κράτος όπου έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και βάσει του Συντάγματος (Αρθρο 29) επιτρέπεται σε κάθε ενήλικο Ελληνα να ασχολείται πολιτικά με το κόμμα που τον εκφράζει ιδεολογικά. Είναι η βάση όλης της δημοκρατίας η λειτουργία των κομμάτων, και επειδή οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ήταν ανήμπορες ή δεν επιθυμούσαν να λύσουν το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια, δεν δύναται να στοχοποιείται καθολικά ο θεσμός της κομματικής λειτουργίας. Γιατί, αν στα σοβαρά θεωρήσουμε ότι η έκφραση κομματικής και πολιτικής άποψης σε ένα δημοκρατικό και ελεύθερο περιβάλλον, όπως είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελεί μια βλαπτική λειτουργία, γιατί να μην καταλήξουμε ότι γενικά πρέπει να απαγορεύσουμε τα κόμματα στη δημοκρατία μας; Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι δεν στέκει αυτός ο συλλογισμός.

Το ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα εφαρμοστεί στις φοιτητικές εκλογές δεν απαγορεύει επ’ ουδενί τη λειτουργία των κομμάτων εντός των πανεπιστημίων. Απλά, θα υπάρχει ένα και μόνο ψηφοδέλτιο με όλα τα ονόματα των υποψηφίων (από κάθε παράταξη) συγκεντρωμένα, και όχι πολλά διαφορετικά ψηφοδέλτια ανά κόμμα. Έτσι, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει (σταυρώσει) πολλούς υποψηφίους, ακόμα και από διαφορετικά κόμματα.

Λατρεύω τη δημοκρατία και τη θεωρώ το πιο λειτουργικό πολίτευμα για την κλίμακα και την πολυπλοκότητα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Διερωτώμαι δημόσια: Για ποιον λόγο το ενιαίο ψηφοδέλτιο να μην επεκταθεί σε βουλευτικές, ευρωπαϊκές, δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

Γιατί να μην μπορούμε να επιλέξουμε δύο, τρεις ή τέσσερις υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα, που να μας παρουσιάζονται σε ένα και μόνο δελτίο; Γιατί χαρακτηρίζεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο δημοκρατικό βήμα προόδου στις φοιτητικές εκλογές, και όχι σε όλες; Τι πιο ωραίο από το να μπορείς να επιλέξεις τους ικανούς -κατά την κρίση σου- από πολλά διαφορετικά κόμματα, που άπτονται της πολιτικής ιδεολογίας σου;

Ας τολμήσουμε. Η Ελλάδα είναι εργαστήρι δημοκρατίας, δεν την έχουμε απλά εφεύρει ως πολίτευμα, αλλά τη βελτιώσαμε και την ισχυροποιήσαμε με θαρραλέους μετασχηματισμούς.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ και το μπάχαλο με τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα

Τα τρία πέναλτι που έπιασε ο... Μέγας Κωνσταντίνος Τζολάκης στην Κωνσταντινούπουλη στον αγώνα με τη Φενερμπαχτσέ μπορεί να δίνουν...

More Articles Like This