Πώς πολεμούσαν οι Έλληνες

Must Read

Μια εξαιρετική έκθεση για τις αρχαίες ελληνικές πανοπλίες στην καρδιά της Αθήνας, που λειτουργεί σαν χρονομηχανή

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Ανακατασκευασμένες πανοπλίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του πατέρα του, βασιλιά Φιλίππου Β΄, των Σπαρτιατών, των Αθηναίων, των Βυζαντινών καταφράκτων, που ήταν οι ιππότες του μεσαιωνικού Ελληνισμού, πολεμικές φορεσιές των Μυκηναίων, όλη η τέχνη του πολέμου και η μαστοριά των αρματοποιών που θωράκισαν τους πολεμιστές του έθνους μας βρίσκονται σε μια αίθουσα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κ. Κοτσανάς», στην οδό Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, στην Αθήνα.*

Οι πανοπλίες που μπορεί να δει από κοντά το κοινό αποτελούν κομμάτια της έκθεσης «Πανοπλίες, η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα» και είναι όλες φτιαγμένες με βάση είτε αρχαιολογικά ευρήματα είτε αρχαιολογικά σπαράγματα, συνδυασμένα με φιλολογικές και εικονογραφικές πηγές (αγγειογραφίες, τοιχογραφίες κ.λπ.). Επιπλέον, οι πανοπλίες έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά με παραδοσιακές μεθόδους (σφυρηλάτηση, έλαση εν θερμώ) και αναβιωμένες αρχαίες τεχνικές χωρίς χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

Ο δημιουργός των πανοπλιών Δημήτρης Κατσίκης ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη λησμονημένη τέχνη της αρματοποιίας. Οπως έχει αναφέρει, «δημιουργώντας από μηδενική βάση τα απαιτούμενα εργαλεία (αμόνια, ειδικές φόρμες, σφυριά) και πειραματιζόμενος παθιασμένα με πυρακτωμένα ελάσματα» κατόρθωσε να «ξεκλειδώσει» τα «ξεχασμένα μυστικά τής “εν θερμώ” σφυρηλάτησης».

Έχοντας δει από κοντά την έκθεση προτείνω ανεπιφύλακτα να την επισκεφθείτε. Καλό θα είναι να ξεναγηθούν εκεί όσο περισσότεροι μαθητές είναι εφικτό. Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση της εμπειρίας να δουν τους θώρακες από κοντά και να ακούσουν λεπτομέρειες για την κατασκευή τους δεν μπορούν να «ισοφαριστούν» από την ανάγνωση πληροφοριών σε σχετικό με το θέμα βιβλίο.

*Ωράριο μουσείου: 9 π.μ.-5 μ.μ. Λειτουργεί και καθημερινές και Σαββατοκύριακα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαν φάρσα τροχαίου: Το μακάβριο τηλεφώνημα στον πατέρα του 31χρονου αστυνομικού που σκοτώθηκε στο Πασαλιμάνι

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τους «πατρίκιους» και τους «πληβείους» της Ελληνικής Αστυνομίας

More Articles Like This