Προξενικές «αβρότητες» και πολιτικές ευθύνες

Must Read

Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο μουσουλμάνοι της Θράκης που ασχολούνται (ή που φιλοδοξούν να ασχοληθούν) με τα κοινά να διαφοροποιούνται από τη «γραμμή» που δίνει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Ακόμη πιο σπάνιο, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι φτάνουν να καταγγείλουν τη δραστηριότητά του, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποκλίνει πολύ από τις υποχρεώσεις και την κανονική συμπεριφορά μιας προξενικής Αρχής.

Γι᾽ αυτό η πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ιλχάν Αχμέτ να καταγγείλει αυτή τη δραστηριότητα του Τούρκου προξένου έκανε αίσθηση. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ροδόπης δήλωσε μεταξύ άλλων σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και τα εξής: «Το ενδιαφέρον κάθε Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή ως προς τη μειονότητα, λόγω και της Συνθήκης της Λωζάννης, ίσως θεωρηθεί ως ένα σημείο ομαλό. Από εκεί και μετά, όμως, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας. Ο,τι ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο δεν είναι σύννομο».

Φυσικά, η συνολική και πολύχρονη παρουσία του μουσουλμάνου βουλευτή δεν είναι δυνατόν να καθαγιαστεί από μια τέτοια δήλωση, αφού είναι πολλά αυτά που τη βαραίνουν. Αυτά, όμως, δεν είναι του παρόντος. Τώρα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αντέδρασαν οι προξενικοί κύκλοι και τα ενεργούμενά τους. Έτσι, εκτός της άμεσης «διαγραφής» του βουλευτή από την -άτυπη μεν, ενεργή δε- «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», διατυπώθηκαν αμέσως και σαφείς απειλές εναντίον ακόμη και της ζωής του!

Αυτό που είναι, όμως, το πιο σημαντικό στην όλη ιστορία είναι το γεγονός της ανάδειξης με τη δήλωση αυτή της δράσης της συγκεκριμένης προξενικής Αρχής στην περιοχή της Θράκης μας. Μιας δραστηριότητας που έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από φορείς και κατοίκους της περιοχής, ακόμη και από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής («φωλιά εχιδνών» την είχε χαρακτηρίσει Ελληνας πρώην ΥΠΕΞ!). Είναι, ακόμη, χαρακτηριστική η περίπτωση της πρωτοβουλίας που είχε αναπτυχθεί προ ετών από κατοίκους της Κομοτηνής, όταν συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές για το κλείσιμο του τουρκικού προξενείου.

Σε όλες αυτές τις αντιδράσεις όχι μόνο δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έγινε προσπάθεια να απαξιωθούν είτε ως δήθεν πρωτοβουλίες «ακραίων εθνικιστικών κύκλων» είτε ως «προσπάθειες διατάραξης των σχέσεων με φίλη και σύμμαχο χώρα», ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που ελέχθη ότι αυτές «αποσκοπούν στο να δυναμιτίσουν το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων»!

Αυτοί που θίγονται από τη δήλωσή του αντέδρασαν ήδη με τον τρόπο που τους είναι πιο οικείος. Αναμένουμε την αντίδραση και της ελληνικής Πολιτείας, αλλά πρωτίστως των τοπικών αξιωματούχων της (βουλευτές της περιοχής, πάσης φύσεως αιρετοί και κομματικοί «παράγοντες»)…

*Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη, Πόλη Ελληνική»
[email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έπεσε το ξύλο της αρκούδας σε δομή ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων στο κέντρο της Λάρισας!

Άγρια συμπλοκή σημειώθηκε σε δομή φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Λάρισας.Κανείς δεν γνωρίζει τον...

More Articles Like This