Ίδια η «χορογραφία», ίδια και τα «μπαλέτα» σε Ελλάδα – Ουκρανία!

Must Read

Η ατμόσφαιρα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας αναφορικώς με τα Ελληνοτουρκικά μού θυμίζει έντονα το κλίμα που καταγράφηκε στα μέσα μαζικής ενημερώσεως τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Τότε όλοι ήταν με το «θύμα».

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η κατακραυγή και η απομόνωση των Ρώσων ήταν παγκόσμιες. Το μιντιακό σφυροκόπημα κατά της Μόσχας ανελέητο. Σήμερα, όμως, που μιλάμε, ο Πούτιν κερδίζει. Και όλοι αυτοί που πανηγύριζαν αφιονισμένοι για την απομόνωσή του χειροκροτώντας ακόμη και για την αποχώρηση των «Μακ Ντόναλντς» από τη Μόσχα (τελικώς παρέμειναν!) σήμερα το έχουν ρίξει στο «τσάμικο», αδειάζουν την Ουκρανία, επείγονται για τη λήξη του πολέμου και προτείνουν στον Ζελένσκι το περίφημο «βρείτε τα».

«Βρείτε τα και κάνετε εδαφικές παραχωρήσεις» τού λέει ο εντολοδόχος Στόλτενμπεργκ, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, για τα μάτια του οποίου υποτίθεται ότι έγινε όλη η φασαρία. «Βρείτε τα» του λέει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. «Βρείτε τα» του λέει και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, που δεν στέλνει τον οπλισμό που του ζητά και τον εκνευρίζει. Ακόμη και οι Αμερικανοί, που όσο περνά ο καιρός συνειδητοποιούν την κολοσσιαία ανοησία τους και απλώς παίζουν τις καθυστερήσεις μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές, ζητούν από τον Ζελένσκι να μη χρησιμοποιεί τα όπλα που του στέλνουν για να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Το σχέδιο Μπάιντεν για την ανατροπή Πούτιν εγκαταλείπεται. Οι δε θριαμβευτικές εμφανίσεις τού κατά παραγγελία ήρωος στα Κοινοβούλια της Δύσης -τις οποίες έκλειναν οι γνωστοί ατζέντηδες για να τον κρατούν ζεστό μη τυχόν και το σκάσει- αποτελούν μακρινή ανάμνηση. Μεγαλεία, τέλος για τον πειθήνιο! Και αυτό πρέπει να γίνει μάθημα για όλους τους πειθήνιους του κόσμου.

Τηρουμένων των αναλογιών, η «χορογραφία» είναι ίδια και για την Ελλάδα. Ιδια και τα «μπαλέτα». Οι Αμερικανοί αποθέωσαν τον Ελληνα πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Κογκρέσο και μας άφησαν να πιστεύουμε ότι μας δίδουν εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Τουρκίας. Οι Γερμανοί εξέδωσαν προχθές μια ανακοίνωση για να καταδικάσουν τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο μας. Η Κομισιόν με δήλωση του εκπροσώπου της κάλεσε χθες την Τουρκία να πάψει τις απειλές κατά της Ελλάδος.

Γενικώς στα λόγια -με την εξαίρεση του εξώφθαλμα φιλότουρκου Στόλτενμπεργκ- έχουμε αυτή τη στιγμή καλή στήριξη. Η ατμόσφαιρα θυμίζει Ουκρανία λίγο πριν και λίγο μετά τον πόλεμο. Δικαίως πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός. Ωστόσο οι ανακοινώσεις αυτές έχουν ψιλά γράμματα. Ψιλά γράμματα έχουν οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία στα νησιά. Καταδικάζουν μεν τις υπερπτήσεις, αλλά δεν παίρνουν θέση για τα 6-10 μίλια στον αέρα. Αναγνωρίζουν κυριαρχία στα κατοικημένα νησιά, όχι όμως στα ακατοίκητα.

Ψιλά γράμματα έχουν και οι ανακοινώσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Καταδικάζουν τις παραβιάσεις στον εναέριο μας χώρο, αλλά αποφεύγουν να υιοθετούν την ελληνική θέση για την αποστρατιωτικοποίηση. Οπως πράττουν και οι Αμερικανοί για το ίδιο θέμα. Μας λέει η Μπέρμποκ πόσο πολύτιμος εταίρος είμαστε γι’ αυτούς, αλλά ταυτοχρόνως διακηρύσσει ανερυθριάστως ότι έχει «διπλή καρδιά, γερμανική και τουρκική»! Ψιλά γράμματα περιείχε και η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Αποδοκίμαζε μεν τις απειλές της Τουρκίας εναντίον μας, αλλά μας καλούσε «σε διάλογο για την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας». Στην πραγματικότητα όλοι τους ανεξαιρέτως -πλην Γαλλίας- ίσως βλέπουν την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο ως ενιαίο γεωπολιτικό χώρο και δεν πολυσκοτίζονται για τη δικαιοσύνη μιας τελικής λύσης.

Αν, λοιπόν, ο Ερντογάν πάρει θάρρος από τον αναθεωρητισμό του Πούτιν -τον οποίο διέγειρε το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο-, αν κάνει την κίνησή του στη σκακιέρα του Αρχιπελάγους μέσα στον Ιούλιο και αν έπειτα από ένα επεισόδιο αρχίσουν και έρχονται και εδώ τα ίδια «μπαλέτα», οι Στόλτενμπεργκ, οι Σολτς και οι Μπάιντεν για να πουν και σε εμάς «βρείτε τα» με τους Τούρκους, ας μην πέσουμε από τα σύννεφα. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικώς για το «πούλημα». Τα συμφέροντά τους κοιτούν οι άνθρωποι. Είναι πολλά τα λεφτά των εξοπλισμών, Αρη! Οπως και τα δικά μας συμφέροντα θα έπρεπε να κοιτάμε και εμείς, χωρίς την αυταπάτη ότι ταυτίζονται απολύτως με τα δικά τους.

Ήδη έπρεπε να έχουμε στείλει τα μηνύματά μας (αντί να είμαστε τόσο προβλέψιμοι και δεδομένοι) ότι θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα και ότι θα κλείσουμε τις βάσεις, αν κάποιος διανοηθεί να κάνει στην Ελλάδα αυτό που κάνει σήμερα στην Ουκρανία. Εμείς έπρεπε -ήταν πρόταση της στήλης σε ανύποπτη στιγμή- να βάλουμε βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, για την οποία έπρεπε να ζητάμε ανταλλάγματα. Ο Ερντογάν που το έκανε, όχι μόνο δεν έπαθε τίποτε, αλλά τον κάλεσαν στο Βερολίνο οι τέσσερις να τον παρακαλέσουν. Αλλά δεν το κάναμε. Αντιθέτως!

Ένας κακός οιωνός έκανε ήδη την εμφάνισή του. Κατεγράφη το απαράδεκτο να συμμετέχει στις τουρκικές ασκήσεις με σενάριο απόβασης σε ελληνικό νησί πολεμικό σκάφος των ΗΠΑ που ναυλοχεί στον λιμένα της Αλεξανδρουπόλεως!!! Το «Αρλιγκτον». Πολεμικό, για την έλευση του οποίου πανηγυρίσαμε, μόνο κόκκινα χαλιά δεν στρώθηκαν για τους άνδρες του στην παραλιακή λεωφόρο της ακριτικής μας πόλης μόλις κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα.

Εν πάση περιπτώσει, τουλάχιστον ας πάψουμε να παραμυθιαζόμαστε. Καλές οι ανακοινώσεις στήριξης των ελληνικών θέσεων, αλλά τα ψιλά γράμματα φωνάζουν: Δεν είναι αυτό που νομίζετε! Εάν το συνειδητοποιήσουμε, είναι μια αρχή. Θα αντιμετωπίσουμε από καλύτερη θέση αυτά που έρχονται. Η αυτογνωσία είναι ισχύς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Χέιλι Μπίμπερ αποκάλυψε το δερματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και μπορεί να ταυτιστείς κι εσύ

Η Χέιλι Μπίμπερ, ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Tik Tok για να μοιραστεί με τους ακολούθους...

More Articles Like This