15.3 C
Athens
9-4-2020

Αποτινάξτε την ηττοπάθεια και χρησιμοποιήστε το εθνικό δυναμικό…

…και η Ελλάδα θα γίνει και πάλι μεγάλη και ισχυρή

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, ο Al-Mesmari, εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαφτάρ, δήλωσε ότι στη Λιβύη υπάρχουν στρατεύματα της Τουρκίας που συμμετέχουν στις μάχες στο πλευρό των πολιτοφυλάκων που υποστηρίζονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση. Επίσης, δήλωσε ότι έχουν στα χέρια τους αρκετές αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι αξιωματικοί ηγούνται των πολιτοφυλάκων στα μέτωπα εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης. Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα τουρκικής κατασκευής να εκφορτώνονται στη Λιβύη και να παραδίδονται στις δυνάμεις της κυβέρνησης, παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη χώρα αυτή.

Επίσης, στη Λιβύη δραστηριοποιούνται τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ) τύπου Μπαϊρακτάρ, τα οποία, μάλιστα, έπαιξαν ρόλο σε ορισμένες νίκες που κατήγαγαν οι δυνάμεις της κυβέρνησης εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, του στρατάρχη Χαφτάρ, ανάμεσα στις οποίες η ανακατάληψη της πόλης Γκαριάν.

Μάλιστα, στην Τουρκία έχουν δημοσιευθεί άρθρα, σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατασκευάζουν τουρκική βάση στο αεροδρόμιο της Μισράτα, με υπόγεια καταφύγια και θωρακισμένα στέγαστρα των ΜΕΑ Μπαϊρακτάρ, η οποία μάλιστα βομβαρδίστηκε περισσότερες από μία φορές από την αεροπορία του Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από την αντίστοιχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.

Τέλος, στις 30 Ιουνίου, η λιβυκή εφημερίδα «AlMarsad» δημοσίευσε τα διπλωματικά διαβατήρια με τις φωτογραφίες 12 ανώτατων αξιωματικών και στελεχών της ΜΙΤ, που δρούσαν στη Λιβύη επ’ ωφελεία των δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Γιατί τα αναφέρουμε αυτά;

Για δύο βασικούς λόγους.

Ο ένας είναι ότι η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα που προσφέρει καθοριστικής σημασίας στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης προσπαθεί να υφαρπάξει ως «αντίδωρο» μια συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τη Λιβύη, η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα. Ελπίζω ο κ. Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ της Λιβύης να πρόλαβε και να απέτρεψε αυτή την καταστροφική εξέλιξη.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αεροπορική βάση που χτίζει η Τουρκία μέσα στο αεροδρόμιο της Μισράτα, δίπλα στην ακαδημία της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης. Αυτό σημαίνει ότι, αν επικρατήσει του πολέμου η κυβέρνηση της Τρίπολης, θα ακολουθήσει και ναυτική βάση.

Όλα αυτά σημαίνουν κολοβωμένη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης για την πατρίδα μας, αλλά και περικύκλωση εκ Νότου από θάλασσα και αέρα. Αυτό με τον αέρα και τη δράση των τουρκικών ΜΕΑ θα μας απασχολήσει και παρακάτω.

Αν, δε, συνυπολογίσουμε ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη μια ναυτική βάση στη νότια Αλβανία, την οποία μας προσέφερε η αλβανική κυβέρνηση κι εμείς αρνηθήκαμε, τότε τείνουμε να δεχτούμε ότι ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να κάνει δηλώσεις, όπως αυτή που έκανε την παρελθούσα Παρασκευή, επέτειο της ναυμαχίας της Πρέβεζας, που έγινε το 1538.

Λέει λοιπόν στο γραπτό του μήνυμα ο Ερντογάν, ο οποίος -να μην ξεχνάμε- μας έχει περικυκλώσει ήδη εξ Ανατολών με τη «Γαλάζια Πατρίδα» – αφού, εν τω μεταξύ, μας «πήρε» το μισό Αιγαίο και όλη την ανατολική Μεσόγειο με τη «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία να υπογραμμίσουμε και πάλι ότι δεν είναι ένας απλός χάρτης:

«Το 1538, υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, το πολεμικό μας ναυτικό με τη ναυμαχία της Πρέβεζας κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη, μετέφερε την επιτυχία των χερσαίων επιχειρήσεων στις θάλασσές μας και κατέδειξε τη δύναμη του στόλου μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το ναυτικό μας θα φέρει εις πέρας όλες τις αποστολές του και στο μέλλον, όπως το έκανε στο παρελθόν, αλλά και στις μέρες μας, με τις μονάδες, τον εξοπλισμό, την πειθαρχία και το εξειδικευμένο προσωπικό του».

Όσον αφορά τα τουρκικά ΜΕΑ, να τονίσουμε ότι πετούν σχεδόν επί εικοσιτετραώρου βάσεως πάνω από ολόκληρη την Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, υποδηλώνοντας έτσι μια ιδιότυπη κυριαρχία της Τουρκίας στους αιθέρες, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, σε σχέση με ανάλογες πτήσεις αεροσκαφών της κανονικής πολεμικής αεροπορίας. Και, αν αρχίσουν να πετούν ΜΕΑ και από τη βάση της Μισράτα, τότε θα έχουμε σχεδόν πλήρη περικύκλωση της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι διαγράφεται ένας σοβαρός κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα, από αέρα και θάλασσα, με αιχμή του δόρατος το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και κυρίως τα ΜΕΑ, η επιχειρησιακή αξία των οποίων καταδείχθηκε στην πρόσφατη επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Το έχουμε ξαναγράψει ότι η Ελλάδα σχεδόν αποκοιμήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια και, αντί να ακολουθεί κατά πόδας τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως έκανε η Τουρκία, κατέστρεψε την εθνική πολεμική βιομηχανία της.

Πληροφορούμαι ότι γίνονται κάποιες κινήσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα αντι-drone και αντι-UAV δυνατότητες, με χρήση του εθνικού επιστημονικού και παραγωγικού δυναμικού.
Είναι αδήριτη ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον τομέα αυτόν για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τον εναέριο χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας από αυτή την ιδιότυπη απειλή, ενώ σε πολιτικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το θέμα της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας γενικώς, αλλά και της περικύκλωσης της πατρίδας μας, με τις βάσεις που χτίζει και αποκτά η Τουρκία στον γεωπολιτικό μας περίγυρο.

Καιρός να αφυπνιστούμε, να αποτινάξουμε την ηττοπάθεια και να χρησιμοποιήσουμε το εθνικό επιστημονικό και παραγωγικό μας δυναμικό στην εθνική αμυντική βιομηχανία, και η Ελλάδα θα γίνει και πάλι μεγάλη και ισχυρή.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χειροπέδες στους «επιστήμονες» του κορωνοϊού στο Ηράκλειο

Σε ένα σπίτι στο Λασίθι όπου κρύβονταν συνελήφθησαν οι αδίστακτοι ληστές οι οποίοι παρίσταναν τους επιστήμονες που δήθεν ενημέρωναν για τον κορωνοϊό στο Ηράκλειο!...

Πρόβλεψη τρόμου από το ΔΝΤ: Τεράστια συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας- Κίνδυνος κατάρρευσης για τα φτωχότερα κράτη!

Τον χειρότερο αντίκτυπο από τη εποχή της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 θα αφήσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί...

Καθηγητή Γενετικής Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Τον Ιούνιο το χάπι για τον κορωνοϊό»

Άγνωστο παραμένει ποιος μπορεί να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς αυτό καθορίζεται από το DNA του καθενός, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής του...

Ρουμάνα προσπάθησε να ξαφρίσει σούπερ μάρκετ έχοντας σαν… βιτρίνα το παιδί της

Έχοντας ως... κάλυψη το παιδί της, μια Ρουμάνα μπήκε σε σούπερ μάρκετ των Τρικάλων και άρχισε να το ξαφρίζει, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν...

Κερδίζει τη μάχη ο Μπόρις Τζόνσον – Βγήκε από την εντατική

Εκτός εντατικής βρίσκεται από σήμερα το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέστρεψε σε θάλαμο, καθώς η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται.  Ο...

Έγραψαν Χανιώτη για άσκοπη μετακίνηση έξω την πόρτα του σπιτιού του!

Αυστηρά τελούν τα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί, στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Ένας άνδρας στα Χανιά καταγγέλλει ότι τον έγραψαν κυριολεκτικά στην πόρτα του σπιτιού του! Συγκεκριμένα...