Το δικαίωμα στην κατάκριση ΙΙΙ

Must Read

Δαπανώντας χρόνο να βλέπεις τι πάει στραβά με τους άλλους, δεν προλαβαίνεις να κάνεις τα σωστά που θέλεις και μπορείς

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο 

Η πλειοψηφία έλκεται από τις μειοψηφίες και τελικά υποτάσσεται σε αυτές∙ κι η διοικητική άλυσος των μειοψηφιών τελικά καταλήγει σε έναν. Αν ο αρχηγός της μειοψηφίας δεν έχει επιδιώξει την εξουσία και θεωρεί ότι δεν υπάρχει ίχνος αξίας στα γήινα αφεντιλίκια, τότε η πορεία του στον θάνατο -και μάλιστα βίαιο, με την υπογραφή της πλειοψηφίας- είναι προδιαγεγραμμένη.

Οι πολλοί οπαδοί δεν μπορούν ν’ αντέξουν επί μακρόν μεγάλες διαφορές δυναμικού, σε ηθικό επίπεδο, ανάμεσα στον καθοδηγητή κι εκείνους. Πρέπει να υπάρχει απόσταση, αλλά όχι χαώδης, να είναι βατή. Ο Χριστός και ο Σωκράτης και οι άνθρωποι της εποχής τους είχαν αυτή την απόσταση – και όλοι γνωρίζουμε πού οδήγησε η προσωρινή ενθουσιώδης αποδοχή τους από τα πλήθη. Στο δεσμωτήριο με κερασμένο από τον Δήμο ένα φιαλίδιο κώνειο ο Σωκράτης και στον Σταυρό ο Χριστός. Ωστόσο, η πρόσκαιρη απόρριψη, μαζική κατάκριση και καταδίκη τους από τις μάζες οδήγησαν στην αιώνια επικράτηση στα επόμενα εξελικτικά βήματα της ανθρωπότητας.

Οι εφήμεροι μονοκράτορες και λαϊκοί ηγέτες, που δεν εξοργίζουν τους πολλούς με το απαστράπτον ήθος και την άσπιλη αγνότητα που έχουν όσοι μεταμορφώνουν την ανθρωπότητα, κερδίζουν μόνο έναν καιρό: τον δικό τους. Δεν κατακτούν χιλιετίες, αλλά μερικές δεκαετίες. Πεθαίνουν όπως οι πολλοί και ύστερα ο χρόνος αναλαμβάνει το έργο της διάλυσης της υστεροφημίας τους. Η κατάκριση για το όνομά τους δεν έρχεται μαζικά, συντριπτικά, με ένταση έκρηξης, αλλά σταδιακά. Η θέση τους στην Ιστορία υπονομεύεται σιγά σιγά, σαν τα παράλια βράχια που τα κατατρώνε τα κύματα.

Κι οι πολλοί συνεχίζουν το έργο τους: στρέφουν το υπαρκτικό κέντρο βάρος τους εκτός εαυτού και ανακουφίζονται από τα ψυχικά άλγη τους εντοπίζοντας ουλές και πληγές στην προσωπικότητα των άλλων. Και περνάει ο βίος τους λησμονώντας να ζήσουν ως αυθεντικές, ξεχωριστές οντότητες. Κι όταν κάποιος προτείνει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους εντός και να μην ασχολούνται με την «πολλή συνάφεια του κόσμου» και τις «πολλές κινήσεις κι ομιλίες», αρχικά προσποιούνται ότι συμφωνούν κι ύστερα συνεχίζουν τα ίδια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η φρίκη της γυναικοκτονίας στην Ελλάδα, ο φόβος της αστυνομίας και ένας ακόμη διεθνής διασυρμός για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Θέμα για την έκταση που έχουν πάρει οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα και το γεγονός ότι οι γυναίκες στη χώρα...

More Articles Like This