Μέτρα για προσιτή στέγη

Must Read

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και ιδίως τα φρεσκοπαντρεμένα ζευγάρια που ξεκινάνε την οικογένειά τους με την ανεύρεση στέγης σε αστικά κέντρα της χώρας μας είναι ιδιαίτερα έντονο.

Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Η ακρίβεια που πλήττει την πατρίδα μας αλλά και την Ευρώπη γενικότερα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και άλλα φαινόμενα (π.χ. το airbnb που αύξησε κατακόρυφα τα ενοίκια για τους Ελληνες, αφού τα διαμερίσματα πλέον μετατράπηκαν σε τουριστικά μίνι ξενοδοχεία) έχουν συνδράμει ώστε το φαινόμενο της ελλιπούς πρόσβασης σε στέγη να έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ανακοίνωσαν κάποια αρχικά μέτρα και έναν προσανατολισμό προς την ελάφρυνση αυτού του προβλήματος. Θα προτείνω κάποιες λύσεις που δεν έχει σκεφτεί η κυβέρνηση:

Καταρχάς, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αστυφιλίας, που διδασκόμασταν ως καυτό θέμα ακόμα και εμείς οι γηραιότεροι στην παιδική μας ηλικία στα σχολεία. Η υπερσυγκέντρωση σε αστικά κέντρα κάνει ζημιά στο έθνος μας, αφού δεν υπάρχει διασπορά του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα για επιστροφή στις προγονικές γαίες μας, εκεί όπου η κατοικία είναι αισθητά φθηνότερη, η επαφή με τη φύση ισχυρότερη και οι συνθήκες για την ανατροφή της νέας γενιάς πολύ πιο ευοίωνες. Το airbnb πρέπει να ενταχθεί σε ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο και να απαγορεύεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας η μετατροπή διαμερισμάτων σε μίνι ξενοδοχεία, αφού αλλάζει ο τρόπος χρήσης του διαμερίσματος και δεν αποτελεί πλέον οικιστική μονάδα. Απόλυτη έκπτωση του φόρου μπορεί να θεσπιστεί τόσο προς τα ζευγάρια που αγοράζουν για πρώτη φορά εστία όσο και προς τον πωλητή, ώστε να υπάρχει κίνητρο πώλησης.

Επιδότηση επιτοκίου σε στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες όσο οι πληρωμές των δόσεων είναι τακτικές και εμπρόθεσμες. Αλλαγή του Αστικού Κώδικα ώστε συνιδιοκτησίες που έχουν μείνει σε αδράνεια και αχρηστία λόγω των πολλών ιδιοκτητών (π.χ. πολλά ξαδέρφια από μια οικογένεια με μικρό ποσοστό το καθένα) να μπορούν να εξαγοραστούν «εξαναγκαστικά» από συνιδιοκτήτη, ο οποίος θα αξιοποιήσει το ακίνητο για ξεκίνημα οικογένειας. Για το τέλος άφησα κάτι που θα φανεί σοσιαλιστικό, αλλά θυμίζω ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το εφάρμοσε με το «Housing Act 1980», που έδωσε οικία σε 5.000.000 Αγγλους: εργατικές κατοικίες οι οποίες θα χτιστούν από το κράτος.

Οφείλουμε να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν δικαίωμα στην απόκτηση προσιτής στέγης, ώστε να χτίσουν την οικογένειά τους. Αποτελούν το μέλλον μας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας!

Μια πολύ διαφωτιστική ανάρτηση του οικονομολόγου και αντιπροέδρου της Βουλής Βασίλη Βιλιάρδου, σχετικά με τον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας ο...

More Articles Like This