Τρίτη 22/6/2021

Αντιγριπικό εμβόλιο

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο που ανταγωνίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας και αστικούς μύθους, ανακατεμένους με επικίνδυνες δοξασίες, τις υποσαχάριες χώρες.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Θυμάμαι με χαμόγελο την υπουργό Υγείας αφρικανικής χώρας, η οποία έλεγε ότι τα προφυλακτικά αποτελούν σχέδιο των δυτικών για να μειωθεί ο ιθαγενής πληθυσμός στη μαύρη ήπειρο.

Επίσης, θυμάμαι τη θεωρία συνωμοσίας για τον ιδεολογικά μακρινό από εμένα, ορθοπολιτικά κεντρώο (απολιτίκ σχεδόν) κ. Αβραμόπουλο της Ν.Δ., ο οποίος πολύ ορθά είχε αγοράσει εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων όταν μεταδιδόταν πανδημία στελέχους της γρίπης και οι πρώτες (λάθος, αλλά το μάθαμε εκ των υστέρων) εκτιμήσεις έδιναν πιθανή θνησιμότητα πληθυσμού έως και 20%!

Πολύ εύκολα μετά κάποιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «κάποιος εξαγοράστηκε». Τις αποφάσεις, όμως, τις κρίνουμε με τα στοιχεία που είχαμε τη στιγμή της κρίσης. Εσείς, ο αναγνώστης, αν ήσασταν υπουργός Υγείας και σας ενημέρωνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με τους χιλιάδες επιστήμονες, ότι επελαύνει γοργά πανδημία στελέχους γρίπης με πιθανή θνησιμότητα 20%, τι θα κάνατε; Δεν θα δίνατε ελάχιστο ποσοστό από τον προϋπολογισμό του υπουργείου για να καλύψετε όλο τον ελληνικό πληθυσμό; Προσωπικά, θα το έκανα με κλειστά μάτια.

Η κατάσταση στην πατρίδα μας σχετικά με τη γρίπη είναι ακόμα τραγική: Υπάρχουν ανενημέρωτοι γονείς, οι οποίοι θεωρούν ότι τα εμβόλια προκαλούν… αυτισμό, παιδίατροι που δεν συνταγογραφούν το αντιγριπικό εμβόλιο στα παιδιά, παρά τις σαφείς συστάσεις από επιστημονικούς οργανισμούς Υγείας, γεροντότεροι που δεν κάνουν εμβόλιο επειδή «όταν αρρωσταίνεις, αποκτάς ανοσία» (η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που αρρωσταίνουμε, εξασθενούμε τον οργανισμό μας και πλησιάζουμε ένα ή πολλά βήματα προς την πόρτα του άγιου Πέτρου), παθολόγοι που εκφράζουν αόριστες ανεκδοτολογικές ανησυχίες για το αντιγριπικό εμβόλιο (οι περισσότεροι από αυτούς, αν παρατηρήσετε, είναι παράλληλα και ψευδοεπιστημονικά βελονιστές ή ομοιοπαθητικοί).

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΟΥ, ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας (CDC) και πολλές άλλες έγκυρες επιστημονικές κοινότητες συστήνουν σε κάθε άνθρωπο από την ηλικία των έξι μηνών να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε έτος τον Οκτώβριο.

Προτείνω δημόσια στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια να κάνει ο ίδιος το εμβόλιο και να το διαφημίσει, καθώς και να ξεκινήσει καμπάνια με αναγνωρισμένους και έγκριτους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα προτείνουν σε όλους μας (και όχι μόνο στις «ευπαθείς» ομάδες) να το κάνουμε. Γιατί η ζωή είναι ιερή, και ένα απλό τσίμπημα στο μπράτσο μπορεί πολύ απλά να τη σώσει.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ