12/8/2022

H «συγγνώμη» που δεν θα ζητήσουν Σαμαράς και Μητσοτάκης!

Δημοσίευση:

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου απαλλάσσει, πλήρως και πανηγυρικά, τον εκδότη της «δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη και τον υπογράφοντα από κάθε σκιά και την παραμικρή υποψία ως προς τις ανυπόστατες καταγγελίες του Σ. Μιωνή.

  • Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΑΡΚΑ*

Το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της αποστολής της είναι αυταπόδεικτο. Όχι, ασφαλώς, υπό το σκεπτικό της δικαίωσής μας, αλλά επειδή η εισαγγελική πρόταση και το βούλευμα -που την έκανε δεκτή και υπερθεμάτισε- αξιολόγησαν τα πραγματικά περιστατικά και όχι τα μυθεύματα Μιωνή. Οσα ισχυρίστηκε ψευδώς δεν θα έστεκαν ούτε σε απλή προκαταρκτική εξέταση.

Ωστόσο, έφτασαν στο ύψος και στην αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου λόγω πολιτικών μεθοδεύσεων, αξιοποιώντας τον αναχρονιστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη στρεβλή λειτουργία των επιτροπών της Βουλής, η οποία βασίζεται στην εκάστοτε κομματική πλειοψηφία αντί της αντικειμενικής έρευνας των γεγονότων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα δεν είναι τι λέει όποιος Μιωνής, αλλά τι πράττει το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς, ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι του παρόντος (και ίσως δεν έχει και πολύ μεγάλη αξία πλέον) η αναλυτική εξιστόρηση των γεγονότων και η αξιολόγηση της ηθικής διάστασης της συμπεριφοράς τους έναντι ημών.

Κι ας γνωριζόμαστε, προσωπικά, με τους κυρίους Μητσοτάκη και Σαμαρά για δεκαετίες ολόκληρες με -αντιστοίχως- πάντα ανέφελες και εξαιρετικά στενότατες σχέσεις.

Άλλωστε δεν ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο και τα συμφέροντα αλλάζουν τους ανθρώπους. Άλλοτε αυτοβούλως κι άλλοτε κατόπιν πιέσεων ή φόβου ή προσωπικών αδιεξόδων ή και -τι ειρωνεία για κορυφαίους πολιτικούς που διαχειρίζονται τις ψήφους της Κεντροδεξιάς και τις τύχες της χώρας!- λόγω ολοφάνερα λανθασμένων εκτιμήσεων.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Αντίθετα, επιβάλλεται η αξιολόγηση της πολιτικής και κατεξοχήν αντιθεσμικής συμπεριφοράς των κυρίων Μητσοτάκη και Σαμαρά και των δημόσιων παρεμβάσεών τους στη Δικαιοσύνη που είναι ανεπίτρεπτες σε δυτικές δημοκρατίες.

Πρώτα απ’ όλα, ο πρωθυπουργός ήταν ο ίδιος που καυχιόταν ότι η εκτελεστική εξουσία δεν αναμειγνύεται στις σχετικές διαδικασίες (γι’ αυτό και τα κυβερνητικά έδρανα ήταν άδεια κατά τις ψηφοφορίες των παραπομπών) και ότι, πολύ περισσότερο, το Μέγαρο Μαξίμου δεν ασκεί πιέσεις στη Δικαιοσύνη. Λόγια αμφίβολης αξιοπιστίας από την αρχή, ούτως ή άλλως, αφού ο προ διετίας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ταυτόχρονα με τους αυτάρεσκους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, διαφήμιζε παράνομες ηχογραφήσεις, οι οποίες, όπως σταδιακά αποκαλύπτεται, ήταν μικρό μόνον τμήμα ευρύτερης σκοτεινής εκστρατείας.

Ωστόσο, το τελευταίο φύλλο συκής έπεσε σε αγόρευση του πρωθυπουργού, στη Βουλή, στις 30 Ιανουαρίου 2022. Φωνάζοντας και με ύφος αγανακτισμένου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία, για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι! Όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία. Αυτό λέγεται συμμορία! Δεν λέγεται ελευθεροτυπία, αλλά ελευθεροδολοφονία». Αραγε δεν πρόκειται για τον ορισμό της εξόφθαλμης, βαριάς παρέμβασης και μάλιστα κατά την κορύφωση της ανακριτικής διαδικασίας;

Ο γράφων είχε εμφανιστεί ενώπιον της ανακρίτριας 15 ημέρες πριν από την αντιθεσμική εισπήδηση του κ. Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη, ενώ ο Γ. Φιλιππάκης ακολουθούσε 30 ημέρες αργότερα.

Υπάρχει, βέβαια, και η πιο «αθώα» εκδοχή ο κ. Μητσοτάκης να μην είχε σκοπιμότητα άσκησης πίεσης στη Δικαιοσύνη και «απλώς» να διολίσθησε σε μια λάθος κρίση. Οταν όμως κατέχεις το υψηλό αξίωμα του πρωθυπουργού δεν διαθέτεις το άλλοθι τόσο άστοχης εκτίμησης καταστάσεων και αξιολόγησης προσώπων.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό ο πρωθυπουργός μια να δηλώνει ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν κινδυνεύουν (αλλά η χώρα να σημειώνει ρεκόρ θανάτων), μετά να βλέπει «συμμορίες» με 6-7 κακουργήματα (αλλά ο Αρειος Πάγος να μη βρίσκει ούτε απλές ενδείξεις) και αργότερα να συναντά -χωρίς καν έναν Ελληνα πρακτικογράφο παρόντα- τον Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας για ηρεμία στο Αιγαίο (αλλά έπειτα από μόλις 40 ημέρες οι δύο χώρες να βρίσκονται στο χείλος του πολέμου).

Πριν από τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς είχε αναδειχθεί πρωταθλητής στο αγώνισμα των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη σε αντίθεση με την άψογη θεσμική στάση που τήρησε (εξαιρουμένης της «λίστας Λαγκάρντ») κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του.

Όταν αδίκως και δολίως κλητευθήκαμε -προσωρινά- ως ύποπτοι στη Βουλή, τον Ιούνιο του 2020, ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε -υποκριτικά και προσβλητικά- ότι «η παρέα το έβαλε στα πόδια».

Σαν να μη γνώριζε την αλήθεια. Αφενός, ότι ήταν η -αποκλειστικά αρμόδια- Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής που έκρινε ομόφωνα ότι δεν υπήρχε αρμοδιότητα κλήσης των μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων. Και, αφετέρου, ο κ. Σαμαράς γνώριζε -αν δεν μεθόδευσε κιόλας- ότι η κυβερνητική πλειοψηφία σκόπιμα απέρριψε το έγγραφο αίτημά μας να καταθέσουμε ως μάρτυρες, επειδή θα αποκαλυπτόταν από τότε η πλήρης αλήθεια.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς προέβη σε δημόσιες δηλώσεις αμφισβήτησης των αποφάσεων και της πορείας της ανακριτικής διαδικασίας επί σειρά μηνών, συντονίζοντας και φίλιους αρθρογράφους στον ίδιο ρυθμό.

Το μόνο που απομένει είναι να επιβεβαιωθούν πλήρως οι πληροφορίες ότι κινήθηκε δραστήρια, προς πολλές κατευθύνσεις, ακόμα και μετά την έκδοση της απαλλακτικής πρότασης της κυρίας εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου. Όχι για το σκέλος της υπόθεσης Novartis (για το οποίο ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να επικαλεστεί προσωπικό ενδιαφέρον), αλλά πάντοτε και επίμονα (όχι και ανεξήγητα πια) για το σκέλος Μιωνή.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Πέραν όλων αυτών, ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για την αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου από την τράπεζα HSBC που βρισκόταν στο επίκεντρο της «λίστας Λαγκάρντ».

Σαν ο πρώτος να μην είχε ορκιστεί τον Ιούνιο του 2012 «να υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού» και σαν ο δεύτερος να μην έδωσε, τον Ιούλιο του 2019, τον ίδιο όρκο, φέροντας ως σήμερα την ίδια μέγιστη ευθύνη. Δεν χρειαζόταν και δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα περισσότερο απ’ όσα έπραξαν οι πολιτικές ηγεσίες της Γαλλίας και του Βελγίου.

Καθεμιά από τις δύο χώρες εισέπραξε 300.000.000 ευρώ έπειτα από συμβιβασμό με την HSBC, η οποία αναγνώρισε τις ευθύνες για φοροδιαφυγή μέσω της ίδιας και δικτύου οff-shore εταιριών συνεργατών της. Η Ελλάδα δεν αναζήτησε και δεν αναζητεί τα ίδια ή μεγαλύτερα ποσά, αν και θα έχτιζαν δύο νοσοκομεία στην πατρίδα μας ή θα ενίσχυαν την εθνική άμυνα και το κράτος πρόνοιας. Μικρές λεπτομέρειες για ορισμένους…

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Σαμαράς γνώριζαν, από την αρχή, σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης Μιωνή. Ευθύνονται, με πράξεις και παραλείψεις, για πολλά απ’ όσα συνέβησαν. Οφείλουν μία συγγνώμη. Όχι σε όσους αβάσιμα κατηγορήθηκαν, αλλά στους θεσμούς που δεν σεβάστηκαν και στους Ελληνες πολίτες των οποίων τα συμφέροντα δεν προστάτευσαν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Ένοικος στο Μαξίμου επιλεκτικής γνώσης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β΄...

Ευθυνόφοβη κυβέρνηση

Τα υπερεθνικά διευθυντήρια, γνωστά τοις πάσι διά τον χρόνιο μισελληνισμό τους, μισούν θανάσιμα τον...

Αλλαγή πλεύσης…

Στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον...

Παρακολουθήματα παρακολουθήσεων

Είναι γεγονός πως σε κάθε εποχή η οποιαδήποτε εξουσία φρόντιζε να παρακολουθεί και να...

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα

Αν κρίνω από όσα διαβάζω στα ρεπορτάζ έγκριτων συναδέλφων του διπλωματικού ρεπορτάζ, τότε η...

Μας κορόιδεψε… ευθέως!

Μονάχα ένας επαγγελματίας γλείφτης, κόλακας και ξιπασμένος αυλικός σαν τον Αδωνι Γεωργιάδη, που θρέφεται...

Γιατί ο δημόσιος βίος δηλητηριάστηκε από τις υποκλοπές!

Εξεταστική για την ΕΥΠ από το 2015, με αφορμή τις καταγγελίες Λαφαζάνη για παγίδευση...

Πολιτική αποτυχία της Ν.Δ.

Το πρόσφατο σκάνδαλο παρακολούθησης των τηλεφώνων ενός πολιτικού αρχηγού, βουλευτών, καθώς και στελεχών της...

Οι καταγγελίες των συνθηκών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πάει μέχρι στιγμής καλά για τη Δύση. Και αυτό,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αντιπλοίαρχος πέθανε ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του Αντιπλοιάρχου...

Τον σακάτεψε στο ξύλο – Μπουνιές μετά από τροχαίο στη Σαντορίνη

Αποτρόπαιες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στα Φήρα της Σαντορίνης μετά...

Η πιο τολμηρη φωτογραφία του 2022: H Όλγα Σκιαδαρέση κάνει ολόγυμνη μπάνιο στη θάλασσα

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Μπέσυ Μάλφα, έχουν αποκτήσει...

Η Λουπέσκου, ο Τράγκας και το μυστικό βουτηγμένο στο… αίμα!

Η Αντζυ Λουπέσκου, η διακεκριμένη ερευνήτρια της μεταφυσικής, ψυχολόγος,...

«Ένα ολόκληρο χωριό βρωμάει ψοφίμι» – Τραγικές εικόνες στη Θεσπρωτία

Εικόνες γροθιά στο στομάχι έδωσε στη δημοσιότητα η γνωστή...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το προσεχές τριήμερο

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ