19/8/2022

Η πυρηνική Τουρκία και η «πράσινη» Ελλάδα

Δημοσίευση:

Καθείς για τους δικούς του λόγους, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν το 2010 στην κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τέσσερις αντιδραστήρες στο Ακουγιού, στην περιοχή της Μερσίνας στην Τουρκία.

Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφάλα*

Η κατασκευή του εργοστασίου, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, άρχισε το 2018 και θα περατωθεί το 2023, ώστε η έναρξη λειτουργίας του να συμπέσει με τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εκτός από το μήνυμα του συμβολισμού και τη σύγκριση του εγχειρήματος με τον αντίστοιχο εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το έργο έχει τεράστια σημασία για την Τουρκία. Η συνολική ισχύς του σταθμού θα είναι 4,8 GW και θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο, ενέργεια που αντιστοιχεί στο 10% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στην Τουρκία.

Το έργο θα απασχολήσει 15.000 εργαζομένους στο στάδιο της κατασκευής και 4.000 στη λειτουργία του. Εκτός του εργοστασίου στο Ακουγιού, ο Ερντογάν ξεκίνησε την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας, σκοπεύοντας έως το 2071, στη χιλιετή επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ, να παράγει με πυρηνικά εργοστάσια το 80% της ενέργειας που χρειάζεται η χώρα.

Ο σταθμός του Ακουγιού και οι άλλοι δύο, όταν αποπερατωθούν, θα ενταχθούν ομαλά στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς το έργο να επιβαρύνει τους Τούρκους πολίτες με τα ληστρικά τέλη αναπροσαρμογής που επέβαλε η Ν.Δ. στους Ελληνες. Επίσης, το έργο θα κατασκευαστεί από έναν συμβαλλόμενο, τον ρωσικό κολοσσό Rosatom, σε αντίθεση με τις πρακτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που εφαρμόζει στην απολιγνιτοποίηση της Πτολεμαΐδας, όπου εμπλέκει 7-8 εταιρίες, κάποιες από αυτές ως μεσάζοντες, επειδή δεν κατέχουν την αντίστοιχη τεχνογνωσία για την οποία θα χρηματοδοτηθούν.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η Ν.Δ. στις νέες συνθήκες

Ο Ερντογάν, όμως, δεν είναι Ελληνας πολιτικός. Εκτός των άλλων, είναι ένας διεθνής στρατηγικός παίκτης με υψηλό δείκτη ευφυΐας, που βάζει το συμφέρον της πατρίδας του πάνω από το προσωπικό. Οπως αποδεικνύει η κατασκευή των τριών πυρηνικών εργοστασίων, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος από όσο πιστεύει η αμερικανική και η ευρωπαϊκή αφέλεια. Συνεπώς, σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο σχέσεων και αμοιβαίου οφέλους, είναι μάλλον αδύνατον να αρθεί το τουρκικό βέτο της σύνδεσης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η είσοδος των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στις ρωσικές βλέψεις και στην επέκταση προς την Αρκτική, συνεπώς η Ρωσία θα συνεργαστεί και με τον Διάβολο για να αποτρέψει την εισδοχή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Διάβολος σε αυτή την περίπτωση είναι η Τουρκία, και η παγίδα που έστησε στη Δύση η Ρωσία είναι η στρατηγική της συμμαχία και η σχέση «αμοιβαίας κατανόησης» που έχει με την Τουρκία, μέσω της κατασκευής των τριών πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της παροχής της αντίστοιχης πυρηνικής τεχνογνωσίας. Το σχέδιο κατασκευής των τριών πυρηνικών σταθμών αποτελεί τον σημαντικότερο άξονα της τουρκικής προβολής ισχύος, επειδή το έργο του πυρηνικού εκσυγχρονισμού της χώρας εντάσσεται στα μακροπρόθεσμα σχέδια της Τουρκίας να καταστεί υπερδύναμη έως το 2071. Εκτός του εθνικού οφέλους από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η αποκτηθείσα πυρηνική τεχνογνωσία θα θεωρηθεί από τη Δύση ως το «εύλογο δικαίωμα απόκτησης πυρηνικών όπλων από μια τεχνολογικά ομότιμη με αυτές χώρα».

Εντός του ως άνω γενικευμένου στρατηγικού πλαισίου το τουρκικό βέτο, μέσω των όρων που θέτει η Τουρκία στις δύο χώρες, καθιστά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μάλλον αδύνατη. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ρωσία δεν φαίνεται να ενοχλείται από τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού με τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraκtar TB2 και άλλα όπλα, παρά τις δυσκολίες που τα τουρκικά UAV προκάλεσαν στη ρωσική προέλαση, τουλάχιστον στην αρχική φάση του πολέμου. Αντιθέτως, Ρώσοι και Ουκρανοί δεν φαίνεται να κουράζονται να επισημαίνουν τον εποικοδομητικό ρόλο του Ερντογάν σε αυτόν τον πόλεμο.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η Ν.Δ. στις νέες συνθήκες

Οι μεν πρώτοι λόγω της στρατηγικής συμμαχίας που έχουν με την Τουρκία, οι δε δεύτεροι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που τους προσφέρουν οι Τούρκοι. Είναι ενδιαφέρον ότι, σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, οι ελλιπείς προσωπικότητες των Ελλήνων πολιτικών όχι μόνο αναδεικνύονται, αλλά και ελαχιστοποιούνται ακόμα περισσότερο λόγω της σύγκρισης. Πράγματι, η μεν Τουρκία την επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας εισέρχεται στην πυρηνική εποχή, έστω με καθυστέρηση, η δε Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, επιστρέφει στην εποχή του ανεμόμυλου μέσα από τις «πράσινες» εμμονές των πολιτικών της.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ν.Δ. στις νέες συνθήκες

Το ερώτημα που κυριαρχεί στις βραδινές βεγγέρες του καλοκαιριού είναι πόσο θα πλήξει η...

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη και οι εκδόσεις του RADAR...

«Πληρώνουμε» την πασοκοποίηση της Ν.Δ. και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου 

Στόχος του Μητσοτάκη ήταν να μετατρέψει-μεταλλάξει αθόρυβα και σταδιακά τη Νέα Δημοκρατία σε κόμμα...

Το αριστερό κράτος που οραματίζεται η Κουμουνδούρου

Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρθρογραφεί για να χαρακτηρίσει, με αφορμή το σκάνδαλο...

Voucher ή επίδομα

Τελευταία έχουμε κατακλυστεί από pass και vouchers για fuel, για Covid, για energy, power,...

Τι συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι

Η συνάντηση των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην...

Να κρατήσουμε ζεστό τον φόβο των Τούρκων

Το «Αβδούλ Χαμίντ Χαν», το ερευνητικό πλοίο των Μεμέτηδων, φέρει το όνομα ενός διαβόητου...

Ένοικος στο Μαξίμου επιλεκτικής γνώσης!

Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεξιάς και της κεντροδεξιάς παράταξης, από το τέλος του Β΄...

Ευθυνόφοβη κυβέρνηση

Τα υπερεθνικά διευθυντήρια, γνωστά τοις πάσι διά τον χρόνιο μισελληνισμό τους, μισούν θανάσιμα τον...

Αλλαγή πλεύσης…

Στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

«Πέθαναν» τον Γιώργο Μάγκα – Ο Μπιμπίλας ζήτησε συγγνώμη

Ο βασιλιάς του κλαρίνου ζει και βασιλεύει! Ο Σπύρος...

Νεκρή 43χρονη αστυνομικός μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσπρωτία

Νεκρή εντοπίστηκε μέσα στο δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσπρωτία, μια...

Πρόκληση! Οι νόμοι ισχύουν μόνο για Έλληνες

Εικόνα πλήρους διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και όλων των...

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ