Τέταρτη δόση εμβολίου

Must Read

«Kαθηγητάδες τρεις και εχάθη η πατρίς» είχε πει ο Μπίσμαρκ, ο ικανότατος πολιτικός που ενοποίησε όλη τη Γερμανία στα τέλη του 19ου αιώνα.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Η συγκεκριμένη φράση συχνά χρησιμοποιείται ως καθολικά απαξιωτική προς τους καθηγητές πανεπιστημίου και την ακαδημαϊκή μόρφωση, αλλά είναι λάθος να την ερμηνεύουμε τόσο στρεβλωτικά και απόλυτα. Ο Μπίσμαρκ εννοούσε πως πολλές φορές οι καθηγητές, λόγω της ακαδημαϊκής τους ιδιότητας, έχουν μια κοντόφθαλμη, αυστηρά επιστημονική άποψη, που δεν τους επιτρέπει να δουν αφαιρετικά μια κατάσταση και να τη θέσουν στο σωστό (μεγαλύτερο) πλαίσιο.

Τα λόγια του τα θυμήθηκα πριν από λίγες μέρες, όταν η επιτροπή εμβολιασμού έγραψε σαφέστατα στην πλατφόρμα του διαδικτύου προς όλους τους Ελληνες άνω των 30 ετών για την 4η δόση του εμβολίου: «Συστήνεται να προγραμματίσετε και μία αναμνηστική δόση για καλύτερη προστασία». Προσωπικά, ως οικογενειάρχης, πολίτης με έντονη κοινωνική ευθύνη, επιστήμονας και χριστιανός (θυμίζω ότι η Εκκλησία μας με την εγκύκλιο 3045/14.7.2021 της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίζει προς όλους τους πιστούς να ακολουθήσουν με πίστη το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού), έκλεισα κατευθείαν ραντεβού και έκανα την τέταρτη δόση του εμβολίου στο Μαρούσι.

Όμως η αναφορά μου στη ρήση του Μπίσμαρκ δεν αφορά την επιτροπή, η οποία λειτουργεί θαυμάσια και μας προστατεύει με θάρρος και επιστημονική επάρκεια. Σχετίζεται με τον σάλο που ξέσπασε λόγω των αντιδράσεων δύο έγκριτων και ιδιαίτερα γνωστών επιδημιολόγων Ελλήνων καθηγητών, οι οποίοι σχεδόν ταυτόχρονα εξέφρασαν άποψη κατά της επιτροπής εμβολιασμού, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα για την τέταρτη δόση».

Μάλιστα ο ένας εξ αυτών, ο οποίος έχει ωφεληθεί με πακτωλό επιχορηγήσεων για τις έρευνές του από το Δημόσιο, ανέφερε για τον ίδιο ότι δεν έχει τριγλυκερίδια, δεν είναι παχύσαρκος και δεν χρειάζεται επιπλέον δόση, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά αμφισβητήσεων και φόβων απέναντι στο εμβόλιο.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω την εντελώς αντικοινωνική συμπεριφορά των συγκεκριμένων καθηγητάδων. Για ποιο λόγο αμφισβητούν δημόσια την πολιτική εμβολιασμού της Πολιτείας (η οποία είναι πανομοιότυπη με αυτήν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών), και δυναμιτίζουν έτσι κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό; Γιατί εξοπλίζουν με φόβο και άρνηση το κίνημα των στρατευμένων αντιεμβολιαστών στη χώρα μας, και προκαλούν επώδυνη επιφύλαξη στους υπόλοιπους πολίτες; Νομίζουν ότι λαμβάνουν οι ίδιοι μέρος σε κάποιο επιστημονικό πείραμα σε κάποιο εργαστήριο; Δεν αντιλαμβάνονται τον τεράστιο αγώνα που δίνεται κατά της πανδημίας; Ειλικρινά, αναρωτιέμαι για την αμετροέπεια και την αφέλειά τους.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This