Πυρηνική ενέργεια

Must Read

Τρεις εξελίξεις δίνουν άλλη πνοή στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας.

  • Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Κατ’ αρχάς, πριν από λίγες ημέρες, σε μια κομβικής σημασίας απόφαση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την πυρηνική ενέργεια «πράσινη» και οικολογική, ανοίγοντας τον δρόμο για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρηνική σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που ενδιαφέρονται. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ρηξικέλευθη και πραγματικά επαναστατική, αν αναλογιστείτε ότι τόσες δεκαετίες οι πράσινοι-οικολόγοι πολιτικοί της Γερμανίας και άλλων χωρών εμπόδιζαν κάθε είδους συζήτηση για το θέμα και είχαν πραγματικά καταφέρει να το μετατρέψουν σε ανίερο «ταμπού». Η ριζοσπαστική αυτή απόφαση βασίστηκε στις καταστροφικές ενεργειακές εξελίξεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυσοίωνες επιπτώσεις στο τοπίο της βενζίνης και του ηλεκτρισμού σε όλη την ήπειρό μας.

Η δεύτερη εξέλιξη είναι ότι μια κομβικής σημασίας εισήγηση, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ακαδημία Αθηνών, υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αξιολογηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο πυρηνικής παραγωγής ενέργειας και στην Ελλάδα! Είναι πολύ σημαντικό γεγονός, αφού τόσα χρόνια η Ακαδημία είχε αρνητική στάση απέναντι στην πυρηνική ενέργεια, αντικατοπτρίζοντας τον εγγενή αρνητισμό και τις δομικές επιφυλάξεις που έχουμε ως λαός, λόγω της βαλκανικής και της ορθόδοξης κουλτούρας μας η οποία εντείνει την καχυποψία προς καθετί τεχνολογικά ανατρεπτικό και πιθανόν ριψοκίνδυνο.

Η τελευταία εξέλιξη είναι η συντονισμένη παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια, που γίνεται με πυρετώδεις ρυθμούς στη Γαλλία βάσει του έργου ITER, για να δημιουργηθεί το 2026 ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας σύντηξης και όχι σχάσης. Η σύντηξη -για να το γράψω όσο πιο απλοϊκά γίνεται- είναι το «άγιο δισκοπότηρο» των φυσικών, είναι η φιλοσοφική λίθος της παραγωγής ενέργειας, είναι το αεικίνητο που περιέγραφαν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας σαν τον Ιούλιο Βερν τον 10ο αιώνα.

Ουσιαστικά, μέσω της σύντηξης, θα παράγεται 10 ή και περισσότερες φορές παραπάνω ενέργεια από όση απαιτείται για να λειτουργήσει ο πυρηνικός αντιδραστήρας fusion, με μηδενικό(!) αποτύπωμα άνθρακα και ραδιενεργά κατάλοιπα. Δηλαδή, φθηνή και άπειρη σχεδόν οικολογική παραγωγή ενέργειας, που θα αλλάξει το πεπρωμένο της ανθρωπότητας αν επιτευχθεί.

Καταλήγω θυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να αναπτύξει πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτρισμού, και σίγουρα η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τους εγγενείς φόβους του λαού μας και με θάρρος να επενδύσει σε τέτοιου είδους τεχνολογία αιχμής, που θα θεμελιώσει το οικοδόμημα για την ενεργειακή μας αυτονομία.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This