Εμείς οι κακομαθημένοι Έλληνες II

Must Read

Απαίδευτοι νεόπλουτοι, παραβατικοί φτωχοδιάβολοι που πιάνουν την καλή κερδίζοντας το λαχείο είθισται να φθονούν τους αυθεντικούς αριστοκράτες

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Τι ξέρουν οι Τούρκοι της ελίτ που τους εξοργίζει και μας αποκαλούν συνεχώς «κακομαθημένους»; Γνωρίζουν τα ήδη γνωστά, που είναι τα εξής: Το πολιτισμικό σύνολο, που συνοψίζεται στη λέξη «Δύση», είναι γνήσιο τέκνο του Ελληνισμού. Μπορεί η Δύση να μην είναι το ιδανικότερο παιδί που θα μπορούσε να υπάρχει, αλλά παραμένει σάρκα από τη σάρκα της ελληνικής πρότασης νοηματοδότησης και διεξαγωγής του αγώνα που ονομάζεται «ανθρώπινος βίος».

Η φιλοσοφία, η εκπαιδευτική διαδικασία, ο αθλητισμός, το θέατρο, η αναζήτηση του κάλλους, η ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στα κοινά (η κακοποιημένη «δημοκρατία» της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης), η απαίτηση της λογικής απόδειξης ισχυρισμών και θεωρημάτων, όλα πηγάζουν από το χωροχρονικό σημείο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Είτε υπόδουλοι είτε ελεύθεροι ή διωκόμενοι για το όνομά μας και την πίστη μας ή καταπιεζόμενοι είτε ασύδοτοι, οι ελληνικές γενιές μεγαλώνουμε με αυτή την πεποίθηση: Είμαστε οι πέτρες πάνω και μέσα από τις οποίες περνά ο ποταμός της Ιστορίας και του κυρίαρχου πολιτισμικού προτύπου χιλιετιών.

Ό,τι αξίζει στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων ξεκίνησε εδώ. Αυτή η πεποίθηση είναι εμπεδωμένη όχι μόνο εδώ, αλλά και στη διεθνή πολιτική, οικονομική και διπλωματική αρένα.

Μπορεί να γίνεται συστηματική απόπειρα να θρυμματιστούν οι κατασκευές παγιωμένων αντιλήψεων, που αποκαλούνται «στερεότυπα», αλλά αυτές οι απόπειρες θα αποτύχουν – ειδικά όταν αυτά τα στερεότυπα δομούνται σταδιακά επί χιλιετίες και η αξιοπιστία τους έχει κυρωθεί από την καθημερινή εμπειρία δεκάδων λαών και εθνοτήτων. Σε αυτή την περίπτωση, τα στερεότυπα είναι δεδομένα διαρκούς έρευνας, που διεξάγεται στο εργαστήριο της Ιστορίας. Ο Ελληνισμός και η ευμενής επίδρασή του στις ζωές των ανθρώπων της Γης είναι άθραυστα στερεότυπα.

Δεν υπάρχει καλύτερη και λειτουργικότερη πρόταση οργάνωσης του συλλογικού βίου από τη δική μας (και είναι δική μας, παρά τις συστηματικές προσπάθειες της αξιοθρήνητης πολιτικής νομενκλατούρας να την αποποιηθούμε).

Πώς να μην είσαι κακομαθημένος αν έχεις βιωμένη αυτή την ιδέα; Το δικό μας βίωμα, που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι αμύητοι, είναι ένα έλλειμμα που τους εξοργίζει. Κάπου εκεί αρχίζει να εκδηλώνεται συμπλεγματική συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή παραίτησης του προέδρου του Γεωργικού Οργανισμού στον Μητσοτάκη

Επιστολή «βόμβα» απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Σέρκος Χαρουτουνιάν, στον πρωθυπουργό, με την οποία υποβάλλει την παραίτησή του...

More Articles Like This