Εις μνήμην Σωκράτη Μήλου

Must Read

Υπάρχουν ήρωες που θυσίασαν στον βωμό του έθνους όχι μόνο τη ζωή τους αλλά και τα λογικά τους

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Στις 22 Ιουλίου πέθανε ένας Βορειοηπειρώτης ήρωας, που για να ζήσει ελληνικά αναγκάστηκε να κατέβει όλα τα σκαλιά που οδηγούν στην επίγεια κόλαση. Το όνομά του, Σωκράτης Μήλος. Γεννήθηκε στο χωριό Δερβιτσάνη στις 02/04/1955. Γιος του Κώστα και της Κούλας. Συνελήφθη μαζί με άλλους δύο Ελληνες της Βορείου Ηπείρου από την Ασφάλεια του κομμουνιστικού τυραννικού καθεστώτος της Αλβανίας με την κατηγορία ότι έκανε ελληνική προπαγάνδα. Τον βασάνισαν επί μήνες για να ομολογήσει συνωμοσίες που δεν έκανε και καθοδήγηση που δεν είχε. Η μόνη του συνωμοσία είχε γίνει πριν απ’ αυτόν και συμμετείχε σ’ εκείνην με τη σάρκα, το αίμα, τον νου και την καρδιά του.

Η συνωμοσία ήταν η ελληνική ανατροφή του, η ελληνική ψυχή του, η απέχθεια για ολοκληρωτικά, ανελεύθερα και παρανοϊκά καθεστώτα όπως αυτό της κομμουνιστικής Αλβανίας.

Πιάσανε και βασάνισαν εκείνον και τους φίλους του. Τους μεν τούς ρίξανε στη φυλακή και τον Σωκράτη Μήλο τον κλείσανε σε ψυχιατρείο-κολαστήριο, μια τιμωρία χειρότερη κι απ’ τον θάνατο. Γιατροί που τον… κουράρανε για την ανύπαρκτη αρρώστια του είχαν παραδεχθεί ότι έριχναν στο κορμί του ποσότητες ψυχοφαρμάκων που θα σκότωναν ταύρο.

Κι εκείνος τα υπέμενε επί 19 χρόνια. Μέσα στα χρόνια της υπομονής ο εγκλεισμός στα ψυχιατρεία έγινε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η ψυχική κατάσταση του Σωκράτη Μήλου κλονίστηκε ανεπανόρθωτα στα αλβανικά ψυχιατρεία. Μόνο το πάθος για την Ελλάδα έμεινε να τον κρατά ζωντανό και στον κόσμο μας.

Το 1993 τον φέραν εδώ, στα ιερά χώματα της ελεύθερης πατρίδας. Κι από κείνη τη μέρα μέχρι τη θανή του έμεινε σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Κι οι δικοί του διπλά και τριπλά τιμωρημένοι από το αλβανικό κράτος. Οι πολιτικοί κρατούμενοι, οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου, που ρίχτηκαν στα κάτεργα για τα εθνικά φρονήματά τους, πήραν κάποια αποζημίωση. Ο Σωκράτης Μήλος, όμως, ως «ασθενής» λένε ότι δεν δικαιούται.

Αν έχει απομείνει ίχνος εθνικού φιλότιμου στο κράτος μας, ας ενδιαφερθεί για την οικογένεια του Σωκράτη Μήλου, που τα έχασε όλα, μα όλα για τη μόνη ιδέα που φώτιζε τον δρόμο του: την Ελλάδα.

Πάνω σε τέτοιο ατσάλι σαν αυτό της ψυχής του Σωκράτη Μήλου σφυρηλατήθηκε ο ελληνικός μύθος!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε τη σύλληψη τεσσάρων τζιχαντιστών που διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση

Μία μόλις ημέρα μετά τις ρωσικές καταγγελίες για «σχέσεις» των δραστών της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall...

More Articles Like This