Ερντογάν: Κορύφωση του παραλογισμού!

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Το νέο αφήγημα του Ερντογάν για την Ελλάδα στηρίζεται σε προηγούμενο αφήγημα του Μουσταφά Κεμάλ και των κεμαλιστών. Πρόκειται για το μεγάλο «εθνικό ψέμα» ότι ο Κεμάλ και οι οπαδοί του πολέμησαν εναντίον των ιμπεριαλιστών της Δύσης, που επιχείρησαν να καταλάβουν τη χώρα του. Γι’ αυτό η κεμαλική ιδεολογία είναι κατά βάσιν «αντιιμπεριαλιστική» και φυσικά εξόχως αντιδυτική, έως σήμερα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ομως η ιστορική αλήθεια είναι άλλη. Ο Μουσταφά Κεμάλ δεν έριξε ούτε σφαίρα εναντίον των «Δυτικών ιμπεριαλιστών», ούτε μία σφαίρα. Τουναντίον, ο Κεμάλ πήρε βίζα από τον λοχαγό John Godolphin Bennett των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας για να μεταβεί από την Κωνσταντινούπολη με το επιτελείο του στη μαρτυρική Αμισό και να αρχίσει από εκεί τον «απελευθερωτικό» του αγώνα. Με την ευλογία των Αγγλων.

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Μαΐου 1919, δηλαδή μόλις λίγες μέρες μετά την «άδεια» που έδωσαν οι Αγγλοι στον Βενιζέλο να αποβιβαστεί ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη. Μάλιστα, τον Μουσταφά Κεμάλ τον υποδέχτηκε στην Αμισό ο Αγγλος ταγματάρχης Salter, ο οποίος φέρεται ότι του είπε: «Το τάγμα μου είναι στις διαταγές σας».

Αρα, το αφήγημα περί «αντιιμπεριαλιστικού» αγώνα είναι εντελώς ψευδές, αφού ιδιαίτερα οι ισλαμιστές θεωρούν ότι ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν όργανο των Αγγλων, εναντίον των οποίων δεν πολέμησε ποτέ. Ας δούμε τη βοήθεια που έλαβε ο Κεμάλ από ξένες χώρες στη διάρκεια του μικρασιατικού πολέμου. Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό Mustafa Solak: «Ο Χαλίλ Πασάς, ο οποίος πήγε στην Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) μετά το Συνέδριο της Σεβάστειας, έλαβε βοήθεια αξίας 100.000 χρυσών λιρών τον Ιούλιο του 1920. Ο υπουργός Οικονομίας Yusuf Kemal έλαβε 1.000.000 χρυσά ρούβλια στις 6 Οκτωβρίου 1920. Το άθροισμα της χρηματικής βοήθειας που έλαβε από την ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν 11.000.000 χρυσά ρούβλια και χρυσός αξίας 100.000 λιρών».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο Τούρκο ιστορικό, από την ΕΣΣΔ η βοήθεια σε όπλα και πυρομαχικά ήταν ως εξής: «37.812 τουφέκια, 324 βαριά και ελαφρά πολυβόλα, 44.587 κιβώτια σφαίρες, 66 κανόνια, 141.173 οβίδες, 3.000 ξιφολόγχες, 1.500 σπαθιά, 20.000
μάσκες αερίων και 4.000 χειροβομβίδες». Οσον αφορά τις άλλες χώρες, ο Τούρκος ιστορικός αναφέρει τα εξής: «Το Αζερμπαϊτζάν παρείχε βοήθεια αποτελούμενη από 19.000 οθωμανικές χρυσές λίρες, 1.000.000 γαλλικά φράγκα και βοήθεια σε πετρέλαιο στις 2 Οκτωβρίου 1920. Επιπλέον, 500 εκατοντάδες οθωμανικές χρυσές λίρες δόθηκαν στον στρατηγό
Kazım Karabekir Pasha για την εκπαίδευση των ορφανών παιδιών».

Οσον αφορά τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ιταλίας, η βοήθεια που έλαβε ο Κεμάλ είχε ως εξής: «Μετά τη Συμφωνία της Αγκυρας, που υπογράφηκε με τη Γαλλία στις 20 Οκτωβρίου 1921, οι Γάλλοι άφησαν 10.089 τουφέκια, 1.505 κιβώτια σφαίρες τυφεκίων και 10 πολεμικά αεροσκάφη. Η Ιταλία με τη σειρά της δεν έδωσε όπλα, αλλά έδωσε οικονομική βοήθεια. Ιδρυσαν ταχυδρομική οργάνωση, άνοιξαν σχολεία, έδωσαν δάνεια σε αγρότες και εμπόρους, παρείχαν αγαθά που δεν μπορούσαν να βρουν οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επισκεύαζαν δρόμους και τζαμιά».

Αυτή ήταν η βοήθεια που έλαβε ο Μουσταφά Κεμάλ από ΕΣΣΔ, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, βοήθεια σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και βοήθεια σε όπλα και πυρομαχικά.
Οπως γίνεται αντιληπτό, οι Ελληνες, ενώ ενθαρρύνθηκαν και ωθήθηκαν να αποβιβαστούν στη Σμύρνη και να ξεκινήσει η περιπέτεια που κατέληξε στην τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, σταδιακά έμειναν μόνοι, με τους συμμάχους να ανταγωνίζεται ο ένας τον άλλον ποιος θα προσεγγίσει και ποιος θα δώσει μεγαλύτερη βοήθεια στον Κεμάλ για να συνεχίσει το έργο της γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων που είχαν γλιτώσει από το γιαταγάνι των Νεοτούρκων, και για να κατανικήσει τον ελληνικό στρατό που είχε βρεθεί στη Μικρά Ασία, χωρίς εθνικό σχεδιασμό και χωρίς στόχο.

Αρα, ο αγώνας του Κεμάλ και των κεμαλικών δεν ήταν καθόλου αντιιμπεριαλιστικός, ίσα ίσα ήταν ακολούθημα του σχεδιασμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τώρα ο Ερντογάν, αναπαράγοντας αυτό το ψευδές αφήγημα, αυτόν τον ψεύτικο μύθο, προσπαθεί να τον φέρει στα μέτρα του και να πει στους Τούρκους ότι οι Δυτικοί και το ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν και πάλι την Ελλάδα, όπως έγινε το 1919-1922, και ότι η Τουρκία θα χαλάσει και πάλι τα σχέδια των «νεοϊμπεριαλιστών» της Δύσης και ότι και πάλι η Ελλάδα θα πληρώσει μεγάλο τίμημα.

Πάλι αντιδυτικός και αντιιμπεριαλιστής ο Ερντογάν, για να χαϊδέψει τα αυτιά των Τούρκων, που τα θέλουν κάτι τέτοια. Ομως ξεχνά ο Ερντογάν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η Ελλάδα αντιστέκεται στον τουρκικό επεκτατισμό, γιατί αυτό οφείλει να κάνει και ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει με κάθε κόστος και κάθε θυσία, στηριζόμενη κυρίως στις δικές της δυνάμεις. Δεν θα την ξαναπατήσουμε, όπως το 1919-1922.

Δεύτερον, ότι και πάλι οι βασικοί υποστηρικτές της Τουρκίας είναι η «κακή» Δύση, γιατί το ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος ότι χωρίς την υποστήριξη της Δύσης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας, χωρίς των ανοχή και τη συνενοχή τους στη συνεχιζόμενη σφαγή των Κούρδων και των Αλεβιτών, η Τουρκία θα είχε διαμελιστεί εκατοντάδες φορές έως σήμερα.

Ας αφήσει, λοιπόν, τα ψέματα και ας ευχαριστήσει άλλη μία φορά το ΝΑΤΟ και την «κακή» Δύση που διατηρεί με τη στήριξή της την «αδιάσπαστη ενότητα» της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Financial Times επικυρώνουν τις απόψεις μου σχετικά με τα χάλια της οικονομίας μας

Το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Financial Times θα πρέπει να ιδωθεί ως δώρο Θεού. Και τούτο γιατί ενώ, η...

More Articles Like This