Η Ελλάδα να έχει έτοιμη την απάντηση στην Τουρκία

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου συσκέφθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Επειτα από τέσσερις ώρες συνεδρίασης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, υπάρχει η εξής αναφορά:

• Εξετάστηκαν εξονυχιστικά όλες οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, η οποία δεν εγκαταλείπει τις παράνομες κινήσεις της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες.

• Τονίστηκε με έμφαση ότι δεν θα παραλείψουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας, έναντι των μάταιων προσπαθειών της ελληνικής διοίκησης, η οποία έχει απομακρυνθεί από τη λογική και έχει φθάσει στο σημείο να σαμποτάρει τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ακόμη και να ανοίγει πυρ σε πολιτικά πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα. Απευθύναμε έκκληση να συμπεριφερθεί με σωφροσύνη στους κύκλους που ενθαρρύνουν την Ελλάδα στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών που τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

• Αξιολογήθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων που ίσχυε για την ελληνοκυπριακή διοίκηση και απευθύναμε έκκληση να ακυρωθεί αυτή η απόφαση, που δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας και επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο.

• Απευθύναμε πρόσκληση προς όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου.

Τα δύο πρώτα άρθρα της ανακοίνωσης αφορούν θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων του απελευθερωτικού κινήματος του Κουρδιστάν.

Το πέμπτο αφορά την Αρμενία, στην οποία επιρρίπτει τις ευθύνες για τις πολύνεκρες συμπλοκές, το έκτο την Ουκρανία, στο οποίο τονίζεται η σημασία που έχει για την Τουρκία ο διαμεσολαβητικός ρόλος που έχει αναλάβει, και το έβδομο τη Λιβύη, στο οποίο τονίζεται ο «εποικοδομητικός» ρόλος που παίζει η Τουρκία με την παρουσία της εκεί.

Θα επικεντρωθούμε σε δύο σημεία της ανακοίνωσης:

…δεν εγκαταλείπει τις παράνομες κινήσεις της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες.
Τονίστηκε με έμφαση ότι δεν θα παραλείψουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα.

Η Τουρκία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δεν «συμμορφώνεται» με τις εκκλήσεις της Τουρκίας και ότι δεν θα παραλείψει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για «για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας».

Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τα μηνύματα που μας στέλνει η Τουρκία, με τα οποία προοιωνίζονται ακόμα και ενέργειες προς «συμμόρφωση» της Ελλάδας. Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην εφημερίδα «Χουριέτ», πριν από λίγες ημέρες, αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…Εξοπλίζουν (σ.σ.: η Ελλάδα) τα νησιά που είναι αποστρατιωτικοποιημένα βάσει των συνθηκών. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών αυτών. Οταν, όμως, το λέμε αυτό κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την εδαφική τους ακεραιότητα». Δηλαδή, από τη μια ο Χουλουσί Ακάρ μιλάει για δικαίωμα νόμιμης άμυνας όσο συνεχίζεται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, και από την άλλη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανακοινώνει ότι δεν θα επιτρέψει η Τουρκία να παραλείψει «κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα».

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βάλει κάτω όλα τα σενάρια για το τι σημαίνουν οι προειδοποιήσεις και οι απειλές της Τουρκίας και σε ποιες πιθανές ενέργειες μπορεί να προβεί, στο πλαίσιο της «νόμιμης άμυνας» που επικαλείται.

Μερικά από τα σενάρια είναι τα εξής: Νηοψίες από πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής σε επιβατηγά πλοία που μεταβαίνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν στρατιώτες ή στρατιωτικό υλικό. Ναυτικός αποκλεισμός νησιού ή νησιών, με στόχο να αποτραπεί η μετάβαση στρατιωτών ή μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Κατάληψη μικρονήσου με μικρό αριθμό Ελλήνων κατοίκων από στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο βομβαρδισμού της, όπως έχει εξαγγελθεί από Ελληνες αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή, εποικισμός του νησιού με Τούρκους και αλλοδαπούς, για να ισχυροποιηθούν οι θέσεις της Τουρκίας για την «κυριαρχία» της στο νησί. Υπάρχει πιθανότητα να επιλεγεί μικρονήσι με παρακείμενες βραχονησίδες, τις οποίες θα επιχειρήσει να καταλάβει στη συνέχεια, για να ελέγχει μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο.

Αυτά ήταν μόνο τρία σενάρια, ενώ, ασφαλώς, θα υπάρχουν και άλλα πολλά τα οποία θα πρέπει να εξετάσουν τα επιτελεία, για να ετοιμαστούν και τα ανάλογα σχέδια επιχειρήσεων.

Με βάση το γεγονός ότι η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού αυτή είναι η πλευρά που αναμένεται να ενεργήσει πρώτη, έχει τεράστια σημασία η συλλογή πληροφοριών.

Σκεφθείτε να έχει τις πληροφορίες η Ελλάδα για το τι σχεδιάζει να πράξει η Τουρκία και να την περιμένουμε στη… γωνία. Τα πράγματα σοβαρεύουν και θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η Τουρκία, αν επιχειρήσει κάποια ενέργεια, θα έχει ως στόχο τη δημιουργία τετελεσμένου χωρίς θερμή εμπλοκή με τμήματα των ελληνικών δυνάμεων.

Η Τουρκία, στη φάση αυτή, που το Κουρδικό είναι ακόμα ανοικτό και η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, δεν θέλει τη θερμή εμπλοκή, γιατί δεν τη συμφέρει, γιατί δεν έχει εξασφαλισμένη την επιτυχή έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος, γιατί μια στρατιωτική αποτυχία θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ίδια.

Τετελεσμένα θέλει, χωρίς θερμή εμπλοκή, για να ισχυροποιήσει τις θέσεις της σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Έσο έτοιμη, Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Χριστός ξανασταυρώνεται!

Ηταν ευχάριστη έκπληξη για μένα η διαπίστωση ότι η ΕΡΤ2 μεταδίδει αυτή την εποχή σε επανάληψη μια σειρά που...

More Articles Like This