Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Η Ελλάδα να έχει έτοιμη την απάντηση στην Τουρκία

Δημοσίευση:

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου συσκέφθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Επειτα από τέσσερις ώρες συνεδρίασης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, υπάρχει η εξής αναφορά:

• Εξετάστηκαν εξονυχιστικά όλες οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, η οποία δεν εγκαταλείπει τις παράνομες κινήσεις της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες.

• Τονίστηκε με έμφαση ότι δεν θα παραλείψουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας, έναντι των μάταιων προσπαθειών της ελληνικής διοίκησης, η οποία έχει απομακρυνθεί από τη λογική και έχει φθάσει στο σημείο να σαμποτάρει τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ακόμη και να ανοίγει πυρ σε πολιτικά πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα. Απευθύναμε έκκληση να συμπεριφερθεί με σωφροσύνη στους κύκλους που ενθαρρύνουν την Ελλάδα στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών που τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

• Αξιολογήθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων που ίσχυε για την ελληνοκυπριακή διοίκηση και απευθύναμε έκκληση να ακυρωθεί αυτή η απόφαση, που δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας και επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο.

• Απευθύναμε πρόσκληση προς όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου.

Τα δύο πρώτα άρθρα της ανακοίνωσης αφορούν θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων του απελευθερωτικού κινήματος του Κουρδιστάν.

Το πέμπτο αφορά την Αρμενία, στην οποία επιρρίπτει τις ευθύνες για τις πολύνεκρες συμπλοκές, το έκτο την Ουκρανία, στο οποίο τονίζεται η σημασία που έχει για την Τουρκία ο διαμεσολαβητικός ρόλος που έχει αναλάβει, και το έβδομο τη Λιβύη, στο οποίο τονίζεται ο «εποικοδομητικός» ρόλος που παίζει η Τουρκία με την παρουσία της εκεί.

Θα επικεντρωθούμε σε δύο σημεία της ανακοίνωσης:

…δεν εγκαταλείπει τις παράνομες κινήσεις της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες.
Τονίστηκε με έμφαση ότι δεν θα παραλείψουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα.

Η Τουρκία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δεν «συμμορφώνεται» με τις εκκλήσεις της Τουρκίας και ότι δεν θα παραλείψει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για «για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας».

Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τα μηνύματα που μας στέλνει η Τουρκία, με τα οποία προοιωνίζονται ακόμα και ενέργειες προς «συμμόρφωση» της Ελλάδας. Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στην εφημερίδα «Χουριέτ», πριν από λίγες ημέρες, αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…Εξοπλίζουν (σ.σ.: η Ελλάδα) τα νησιά που είναι αποστρατιωτικοποιημένα βάσει των συνθηκών. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών αυτών. Οταν, όμως, το λέμε αυτό κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την εδαφική τους ακεραιότητα». Δηλαδή, από τη μια ο Χουλουσί Ακάρ μιλάει για δικαίωμα νόμιμης άμυνας όσο συνεχίζεται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, και από την άλλη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανακοινώνει ότι δεν θα επιτρέψει η Τουρκία να παραλείψει «κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα».

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βάλει κάτω όλα τα σενάρια για το τι σημαίνουν οι προειδοποιήσεις και οι απειλές της Τουρκίας και σε ποιες πιθανές ενέργειες μπορεί να προβεί, στο πλαίσιο της «νόμιμης άμυνας» που επικαλείται.

Μερικά από τα σενάρια είναι τα εξής: Νηοψίες από πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής σε επιβατηγά πλοία που μεταβαίνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν στρατιώτες ή στρατιωτικό υλικό. Ναυτικός αποκλεισμός νησιού ή νησιών, με στόχο να αποτραπεί η μετάβαση στρατιωτών ή μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Κατάληψη μικρονήσου με μικρό αριθμό Ελλήνων κατοίκων από στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο βομβαρδισμού της, όπως έχει εξαγγελθεί από Ελληνες αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή, εποικισμός του νησιού με Τούρκους και αλλοδαπούς, για να ισχυροποιηθούν οι θέσεις της Τουρκίας για την «κυριαρχία» της στο νησί. Υπάρχει πιθανότητα να επιλεγεί μικρονήσι με παρακείμενες βραχονησίδες, τις οποίες θα επιχειρήσει να καταλάβει στη συνέχεια, για να ελέγχει μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο.

Αυτά ήταν μόνο τρία σενάρια, ενώ, ασφαλώς, θα υπάρχουν και άλλα πολλά τα οποία θα πρέπει να εξετάσουν τα επιτελεία, για να ετοιμαστούν και τα ανάλογα σχέδια επιχειρήσεων.

Με βάση το γεγονός ότι η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού αυτή είναι η πλευρά που αναμένεται να ενεργήσει πρώτη, έχει τεράστια σημασία η συλλογή πληροφοριών.

Σκεφθείτε να έχει τις πληροφορίες η Ελλάδα για το τι σχεδιάζει να πράξει η Τουρκία και να την περιμένουμε στη… γωνία. Τα πράγματα σοβαρεύουν και θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η Τουρκία, αν επιχειρήσει κάποια ενέργεια, θα έχει ως στόχο τη δημιουργία τετελεσμένου χωρίς θερμή εμπλοκή με τμήματα των ελληνικών δυνάμεων.

Η Τουρκία, στη φάση αυτή, που το Κουρδικό είναι ακόμα ανοικτό και η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, δεν θέλει τη θερμή εμπλοκή, γιατί δεν τη συμφέρει, γιατί δεν έχει εξασφαλισμένη την επιτυχή έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος, γιατί μια στρατιωτική αποτυχία θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ίδια.

Τετελεσμένα θέλει, χωρίς θερμή εμπλοκή, για να ισχυροποιήσει τις θέσεις της σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Έσο έτοιμη, Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεγάλο ψέμα του ΚΚΕ

«Το πρόβλημα είναι ότι εμείς πήραμε απόφαση στις 17 του Νοέμβρη, στις 16 ή...

Η γλώσσα ως όχημα αλυτρωτισμού

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Το κουρδικό «αγκάθι» στην Τουρκία

Τρόμος έχει πιάσει τον Ερντογάν και τους άλλους ισλαμοναζί της κυβέρνησης ΑΚΡ-ΜΗΡ και του...

Δόξα και τιμή στον Σαμουήλ και στα παλικάρια του

Σαν χθες, στις 3 Δεκεμβρίου 1944, ξεκίνησε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της...

Αρπάζουν πλέον και… κτήματα!

Θυμάστε μήπως τον Μαρκ Ρούτε, έναν Ολλανδό πρωθυπουργό, που παρέα με τον συμπατριώτη του,...

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»

Κατάρ συνέχεια. Το ότι το Μουντιάλ του Κατάρ είναι ίσως το πιο «χαριτωμένο» (για...

Στις Βρυξέλλες το μυστικό των εκλογών

Για τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πρέπει να συνυπολογίζουμε έναν παράγοντα...

Η Τουρκία σε φαύλο κύκλο

Ο Ουμίτ Καρντάς κάνει την καλύτερη και πιο ειλικρινή παρουσίαση του προβλήματος που αντιμετωπίζει...

Κατάρ. Οι Τουλούζ Λοτρέκ της μπάλας…

Σύντροφοι, για όλα τα ζητήματα, μεταφυσικά ή όχι, υπάρχει απάντηση. Και τα μεν μεταφυσικά...

«Μακεδονική» γλώσσα;

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βάφτισε τους σλαβόφωνους Σκοπιανούς «Μακεδόνες», αποδίδοντάς τους «μακεδονική»...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ