Για τον δικέφαλο της ΑΕΚ

Must Read

Το σύμβολο της Bυζαντινής Αυτοκρατορίας ενοχλεί. Το σύμβολο της σοβιετικής αυτοκρατορίας, άραγε, δεν τους πειράζει;

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Δεν τυγχάνω οπαδός της ΑΕΚ. Είμαι Ολυμπιακός. Ως φίλαθλος, όμως, δεν κρύβω ότι παρακολούθησα με συγκίνηση τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, σκεπτόμενος πόσο θα είχε ενθουσιαστεί ο αείμνηστος πατέρας μου Νικόλαος, ο οποίος ήταν αφοσιωμένος οπαδός της ΑΕΚ. Ηταν τόσο παθιασμένος αεκτζής, ώστε οι μοναδικές φορές που «συγκρουόμασταν» (η λέξη εντός πολλών εισαγωγικών) προέκυπταν λόγω των σκωπτικών αναφορών μου στην ομάδα του.

Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νέου γηπέδου της ΑΕΚ είναι ο επιβλητικός, φτιαγμένος από μέταλλο, δικέφαλος αετός που κοσμεί τον εξωτερικό χώρο.

Γι’ αυτό το γλυπτό έκανε… διάβημα στο υπουργείο Πολιτισμού το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, που επεσήμαινε ότι «προάγει την επιθετικότητα, την ποδοσφαιρική αντιπαλότητα και αποτελεί σημείο που εύκολα μπορεί να προτρέψει και να αναπτύξει την οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό», ενώ υπάρχει ο κίνδυνος «να κινητοποιήσει εθνικιστικά αντανακλαστικά, αισθήματα αλυτρωτισμού ή να θεωρηθεί ευθέως επιθετικό σύμβολο και να τροφοδοτήσει την επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς (σ.σ.: δηλαδή της Τουρκίας)».

Έπειτα απ’ αυτό δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς: Αυτό το «επιμελητήριο» το ενοχλεί ένα μεταλλικό γλυπτό του δικέφαλου αετού έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και δεν το ενοχλεί το γλυπτό σφυροδρέπανο που υπάρχει έξω από τα γραφεία του ΚΚΕ, πολύ κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ; Το σφυροδρέπανο συμβολίζει μια εγκληματική ιδεολογία που άφησε πίσω της εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρούς. Σε αρκετές δε χώρες, αυτό το σύμβολο τελεί υπό απαγόρευση, όπως η ναζιστική σβάστικα.

Στη Wikipedia* διαβάζουμε σχετικά: «Σε πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ υπάρχουν νόμοι που ορίζουν το σφυροδρέπανο ως σύμβολο μιας ολοκληρωτικής και εγκληματικής ιδεολογίας, και η δημόσια εμφάνιση του σφυροδρέπανου και άλλων κομμουνιστικών συμβόλων, όπως το κόκκινο αστέρι, θεωρείται ποινικό αδίκημα. Οι Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία (1 Οκτωβρίου 2012 – 4 Ιουνίου 2013) και Ουκρανία έχουν απαγορεύσει τα κομμουνιστικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένου αυτού. […] Στην Ουκρανία, η νομοθεσία εξισώνει τα κομμουνιστικά σύμβολα, όπως το σφυρί με το δρεπάνι, με τα σύμβολα της ναζιστικής σβάστικας».

Αναμένουμε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας να ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να τεθεί υπό απαγόρευση το σύμβολο της δολοφονικής ιδεολογίας του κομμουνισμού και να αφαιρεθεί από τους δημόσιους χώρους οτιδήποτε το απεικονίζει.

* https://en.wikipedia.org/wiki/Hammer_and_sickle#cite_note-22.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις φθηνότερες διακοπές στην Ευρώπη προσφέρει η Κάλυμνος, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών της Βρετανίας

Αποθεώνει την Κάλυμνο οργανισμός των καταναλωτών της Βρετανίας, που έπειτα από έρευνα διαπίστωσε ότι διαθέτει τα πιο φθηνά πακέτα...

More Articles Like This