Η υπέροχη Γη μας

Must Read

Ο καταπληκτικός πρωταγωνιστής της πρωτοποριακής σειράς των 60s «Σταρ Τρεκ» Γουίλιαμ Σάτνερ πήγε στα 90 του (!) στο Διάστημα με την αποστολή «Blue Origin» και συνειδητοποίησε με αυτό το ταξίδι -με μια νότα θλίψης- πόσο υπέροχος είναι ο πλανήτης μας και ουχί το κενό του σύμπαντος. Μεταφράζω ακριβώς τα πολύ συγκινητικά λόγια του:

Του δρα Απόστολου Κρητικόπουλου*

«Κοίταξα κάτω και μπορούσα να δω την τρύπα που είχε δημιουργήσει το διαστημόπλοιό μας στο λεπτό στρώμα οξυγόνου που περιβάλλει τη Γη μας. Αφέθηκα σε αυτό το υπέροχο ταξίδι και έστρεψα το βλέμμα μου να δει προς την αντίθετη κατεύθυνση, να ατενίσει προς το Διάστημα. Λατρεύω το μυστήριο που αποπνέει το σύμπαν. Λατρεύω όλες τις αναπάντητες ερωτήσεις που είχαμε ως ανθρωπότητα στο διάβα μας των χιλιάδων ετών εξερευνήσεων και υποθέσεων.

Μα, όταν κοίταξα προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς το Διάστημα, απουσίαζε το μυστήριο, έλειπε το μεγαλείο που περίμενα… Το μόνο που είδα ήταν ο θάνατος. Είδα ένα ψυχρό, ολοσκότεινο, μαύρο κενό. Εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλη μαυρίλα που μπορεί κάποιος να δει ή να αισθανθεί στη Γη.

Έστρεψα το βλέμμα μου πίσω στο φως του σπιτιού μας. Εκεί έβλεπα την καμπυλότητα του πλανήτη μας, το μπεζ της ερήμου, το λευκό των σύννεφων και το γαλάζιο του ουρανού. Ηταν η ζωή. Ζωή-τροφός, ζωή που σε συντηρεί. Μητέρα Γη. Γαία. Και εγώ την εγκατέλειπα.

Ό,τι ήξερα ήταν λάθος! Ο,τι ανέμενα να δω ήταν λάθος! Πίστευα ότι το ταξίδι μου στο Διάστημα θα ήταν η υπέρτατη κάθαρση για τη σύνδεση που περίμενα να έχουν μεταξύ τους όλοι οι ζώντες οργανισμοί. Οτι να είμαι εδώ πάνω θα με έκανε να αντιληφθώ την αρμονία στο σύμπαν. Ανακάλυψα ότι η ομορφιά δεν βρίσκεται εκεί έξω, αλλά είναι κάτω εδώ, με όλους εμάς. Ηταν από τα πιο έντονα συναισθήματα θλίψης που έχω βιώσει στη μακρά ζωή μου. Η αντίθεση μεταξύ της βάρβαρης ψυχρότητας του Διαστήματος και της ζεστής τροφοδότριας αγκαλιάς της Γης από κάτω μας μου προκάλεσε αβάσταχτη θλίψη. Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα της καταστροφής του πλανήτη μας από τα δικά μας χέρια – η εξαφάνιση πολλών ζωικών ειδών και χλωρίδας. Είδη που τους πήρε 5 δισεκατομμύρια έτη για να αναπτυχθούν ξαφνικά θα εξαφανιστούν επειδή ως ανθρωπότητα παρενέβημεν. Με γέμισε απελπισία.

Το ταξίδι μου στο Διάστημα υποτίθεται ότι θα ήταν μια γιορτή. Αντί για αυτό, το αισθάνθηκα σαν κηδεία».

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στιγμή που ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των ΜΑΤ έξω από το «Μελίνα Μερκούρη»

Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει την στιγμή κατά την οποία ξεκινά η επίθεση των χούλιγκαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ έξω...

More Articles Like This