Το «φως» του Peterson

Must Read

Εμείς οι Έλληνες, οι αποδοχείς της πνευματικής κληρονομιάς Ηρακλείτου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, μετά χαράς πληρώσαμε για να ακούσουμε αμερικανιζέ «φιλοσοφίες»

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Ο Dr Jordan B Peterson είναι κλινικός ψυχολόγος. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Έγινε γνωστός για τη διαρκή σύγκρουσή του με το συνδικάτο των παλαβομένων ζηλωτών της πολιτικής ορθότητας. Γι’ αυτό αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια και κάθε δυνατή ενθάρρυνση – τουλάχιστον από το αγγλόφωνο κοινό.

Τα βιβλία του, που μέσες άκρες λένε τα αυτονόητα (τα οποία στις μέρες μας οι νεοταξίτες τα θεωρούν από εξωφρενικά έως ακροδεξιά – αναχρονιστικά – φασιστικά), έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και ο ίδιος αντιμετωπίζεται από πάμπολλους ταλαιπωρημένους απελπισμένους κι αποκαρδιωμένους πατριώτες της υφηλίου σαν μια μεταμοντέρνα εκδοχή του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ.

Στην Ελλάδα γίνεται για τον Peterson λόγος (από τους οπαδούς του) για μια προσωπικότητα καταστερωμένη στις εσχατιές του φιλοσοφικού σύμπαντος που θα μπορούσε να θυμίσει διανοητικά αναστήματα Πυθαγόρου, Απολλωνίου Τυανέως, Ηρακλείτου, Πλήθωνος Γεμιστού και Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πλήρωσαν από 35 έως 90 ευρώ για να παρακολουθήσουν τη διάλεξή του στην Αθήνα, η οποία δεν είχε καν μετάφραση στα ελληνικά (σε τόση εκτίμηση έχει τη γλώσσα μας)!

Στην Ελλάδα, τον τόπου όπου έχει την έδρα του το έθνος το οποίο επινόησε τη φιλοσοφία, την ανέπτυξε -εξαντλώντας τα ακρότατα όριά της- και τελειοποίησε τα διανοητικά όπλα της μάχης ενάντια στον μηδενισμό και την έλλειψη νοήματος βίου, ήρθε να πωλήσει διατύπωση ιδεών εις Καναδός σε τέλειο αμερικανικό αμπαλάζ*. Δηλαδή, είναι σαν να αποφασίζουν οι ψησταριές στα Βλάχικα της Βάρης ή ο σύνδεσμος ψητοπωλών της Χασιάς να φέρουν Καναδούς κι Αμερικανούς ειδήμονες στο μπάρμπεκιου για να ανάψουν τις θράκες στα καταστήματά τους.

Άραγε είναι η έλλειψη σημαντικών φιλοσοφημένων ανθρώπων ή η ολοκληρωτική επικράτηση του αμερικανικού μοντέλου που μας φτάσανε σε αυτό το σημείο, να αντιμετωπίζουμε με τόσο δέος και ιδεολογικό ξελίγωμα έναν κλινικό ψυχολόγο που έσκασε μύτη για να δώσει διάλεξη εις τας Αθήνας φορώντας δίχρωμο σακάκι*;

*Βλέπουμε στη φωτογραφία το κλοουνίστικο σακάκι του Peterson, σε χρώματα γκρενά και μπλε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This