Το μπλε παραμύθι της κυβέρνησης

Must Read

Τρεις είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στη νεότερη Ιστορία του ελληνικού έθνους. Ο πρώτος είναι η ίδρυση του ελληνικού έθνους-κράτους το 1830. Ο δεύτερος είναι η πλήρης κατάργηση της πολιτικής δομής του ελληνικού κράτους και των ιδεολογικών δομών του από τους πρωθυπουργούς των Μνημονίων και ο τρίτος και πλέον ολέθριος είναι η κατάργηση του εθνικού χώρου και ο συλλογικός μετασχηματισμός του σε ανώνυμο εταιρία από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

  • Του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΚΕΦΑΛΑ*

Στη σύγχρονη νεωτερική εποχή η επανάληψη της Ιστορίας ως φάρσας και η επιστροφή στον Μεσαίωνα υλοποιούνται μέσα από τη μετατροπή των εθνικών κρατών σε πολυεθνικές εταιρίες, όπου οι πολιτικές οικογένειες υλοποιούν τον εταιρικό μετασχηματισμό με το αζημίωτο. Αν και υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, στις καταστροφικές συνέπειες της οικογενειοκρατίας αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο βιβλίο του «Η γη της Επαγγελίας» («A promised Land»), ασπαζόμενος τις απόψεις των καθηγητών Robinson και Ajemoglou περί της λεηλασίας και της αποτυχίας των εθνών μέσω της ανυπαρξίας θεσμών και της δημιουργίας «διεφθαρμένων ινστιτούτων», π.χ. ΜΚΟ, που επιβάλλουν οι πολιτικές οικογένειες [D. Acemoglou and J.A. Robinson, «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» («Why nations fail)].

Με τις ίδιες πρακτικές που εφαρμόζονται στα κράτη του τρίτου κόσμου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. λεηλατεί τη χώρα, κυρίως κατά μήκος δύο αξόνων. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, όπου, όπως πρώτος αποκάλυψε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πολάκης, εταιρίες «φαντάσματα», με έδρα το Δουβλίνο, και κεφάλαια 100-2.000 ευρώ αγόρασαν με τραπεζικό δανεισμό τα «κόκκινα» δάνεια στο 1/15 της αξίας τους ή ακόμα λιγότερο. Είναι προφανές ότι για να υλοποιηθεί η εξαγορά των δανείων προηγήθηκε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση. Οπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη επιχειρηματική δραστηριότητα βουλευτή της Ν.Δ. καθώς και από τη χιονοστιβάδα των οικονομικών σκανδάλων στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, η νομοθεσία και η νομιμοποίηση των δραστηριοτήτων γύρω από τα τραπεζικά δάνεια έχουν τεράστια οικονομικά οφέλη για τους εμπλεκομένους.

Ο δεύτερος άξονας οικονομικής λεηλασίας της χώρας, καθώς και της αποδόμησης όχι μόνο των κρατικών δομών, αλλά και του συνόλου της ιδιωτικής οικονομίας, είναι η αγορά κρατικών οργανισμών από εγχώριους και ξένους ολιγάρχες, καθώς και από επιχειρηματικά κεφάλαια πολυεθνικών εταιριών, στις οποίες εργάζονται μέλη των οικογενειών των πολιτικών της Ν.Δ. Το κυβερνητικό αφήγημα στον δρόμο προς την «πράσινη μετάβαση» δεν διστάζει να αναφέρεται ακόμα και στην τεχνολογία του «μπλε υδρογόνου», παρότι η μπλε τεχνολογία συνεπάγεται 60% αρνητικό πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ese3.956).

Ως «μπλε υδρογόνο» ορίζεται η παραγωγή μεθανίου από υδρογονάνθρακες, που συνοδεύεται όμως και από έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το ίδιο το μεθάνιο θα εκλύει και αυτό διοξείδιο του άνθρακα όταν θα χρησιμοποιείται στην καύση. Για να δικαιολογήσει το απαιτούμενο μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, το κυβερνητικό αφήγημα αφενός υποβαθμίζει την έκκληση διοξειδίου του άνθρακα και αφετέρου δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι η συμπίεση και η υγροποίηση του διοξειδίου του άνθρακα απαιτούν κατάλληλα διαμορφωμένα μεταλλικά δοχεία που θα πρέπει να θαφτούν στη γη, πρακτική όμως που είναι απίστευτα ενεργοβόρα και επιπλέον έχει μικρό χρόνο ζωής, λόγω της οξείδωσης των μεταλλικών δοχείων και την εκ νέου απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Όμως, όπως αποδεικνύεται από τα αφηγήματα, η κυβέρνηση αφενός πιστεύει ότι το ελληνικό DNA είναι το καλύτερο στον κόσμο και αφετέρου ότι γίνονται θαύματα. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί τους συνήθεις υπόπτους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιήσουν τα προγράμματα του μπλε υδρογόνου, παρότι οι ειδικοί επιστήμονες αποδεικνύουν ότι το πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο της τεχνολογίας είναι αρνητικό.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Γαληνοτάτη του Κυριάκου και άλλοι μεσαιωνικοί θρύλοι

«Όταν νικήσουμε, ουδείς θα θυμάται τι κάναμε»

More Articles Like This