Η Γερμανία ως προτεκτοράτο

Must Read

Μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης καθώς και οι αμετροεπείς δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών είχαν ως αποτέλεσμα αφενός να απογειώσουν τη ρωσική βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών και αφετέρου να πετάξουν από τα ρωσικά ράφια τα ελληνικά προϊόντα, και στη θέση τους να τοποθετήσουν τα τουρκικά.

  • Του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΚΕΦΑΛΑ*

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες νταλίκες φορτωμένες με γερμανικά αυτοκίνητα διέσχιζαν τους ρωσικούς αυτοκινητόδρομους επειδή η Angela Merkel, με τη συγκατάθεση των Αμερικανών, είχε φροντίσει να μην αποσυρθούν τα γερμανικά προϊόντα από τη ρωσική αγορά. Αντιθέτως σήμερα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ απαιτούν τον πλήρη τερματισμό των εμπορικών συναλλαγών της Ευρώπης με τη Ρωσία. Η καταστροφή του αγωγού Nord Stream επεσήμανε με δυναμικό τρόπο την αμερικανική απαίτηση της πλήρους διακοπής των ρωσογερμανικών σχέσεων. Το πραξικόπημα του 2014 αντικατέστησε το ρωσόφιλο ουκρανικό καθεστώς με τους ακροδεξιούς «Μπαντερίστας», που επί οκτώ χρόνια σκόρπιζαν τον τρόμο στις ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες, με αποτέλεσμα τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση και την καταστροφή των εμπορικών σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Ο νέος ψυχρός πόλεμος αποβλέπει στην αποβιομηχανοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υλοποιώντας την πρώιμη πολιτική θέση αποβιομηχανοποίησης της Γερμανίας που εισηγήθηκε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Henry Morgenthau. Σε αντίθεση με την Angela Merkel, ο σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, υποκύπτοντας σε προσωπικά αντιρωσικά αισθήματα, που έχουν τη ρίζα τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η χώρα του δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις πρώτες ύλες και τη φθηνή ρωσική ενέργεια. Υποκινούμενος από τις ΗΠΑ, ο Γερμανός καγκελάριος σκοπεύει να μεταβεί στην Κίνα και να απαιτήσει τη μη κρατική επιδότηση της οικονομίας, διαφορετικά η Γερμανία και η Ευρώπη θα επιβάλουν εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα, όπως έπραξαν και με τη Ρωσία. Βεβαίως, ούτε ο ίδιος ο καγκελάριος ούτε κανένας λογικός άνθρωπος θεωρούν ότι η Κίνα θα συμμορφωθεί με το γερμανικό τελεσίγραφο, όπως κανένας δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να επιδοτούν τη δική τους βιομηχανία μικροηλεκτρονικής επειδή το απαιτεί μία τρίτη χώρα.

Πλην της ευρωπαϊκής αποβιομηχανοποίησης, οι ΗΠΑ μέσω της προώθησης της πολιτικής της «πράσινης ενέργειας», για τις άλλες χώρες μόνο, επιδιώκουν να ελέγξουν τον παγκόσμιο εφοδιασμό και τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία τους είναι ενεργειακά αυτάρκεις. Εντός του πλαισίου των στρατηγικών τους επιλογών οι Αμερικανοί έχουν την απαίτηση η Ευρώπη και η Γερμανία να προμηθεύονται το δικό τους υγροποιημένο αέριο, έστω και εάν το οικονομικό κόστος είναι πολλαπλάσιο του ρωσικού. Παρασυρόμενη στη δίνη της πολιτικής παράνοιας, η Γερμανία θα πρέπει να δαπανήσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ για νέες εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου, με αποτέλεσμα η βιομηχανία της να απειλείται με κατάρρευση, όπως δείχνουν οι ελλείψεις βασικών αγαθών και στρατηγικών μετάλλων, που απειλούν τη γερμανική βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αν και έχει τονιστεί με σαφήνεια από τον πρόεδρο Joe Biden και τους επιτελείς του, χωρίς όμως να έχει γίνει κατανοητό σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι αγώνας «καλού εναντίον κακού», αλλά αντιθέτως αποτελεί το πρώτο βήμα ενός μακροχρόνιου πολέμου που έχουν αρχίσει οι ΗΠΑ με σκοπό να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.

Οι Γερμανοί πολιτικοί και οι θεσμοί της χώρας, όπως το πανίσχυρο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι βαθύτατα νεοταξικά και συνεπώς αδυνατούν να αντιληφθούν ότι με την πολιτική τους βλάπτουν τη χώρα τους επειδή την έχουν μετατρέψει σε αμερικανικό προτεκτοράτο (Michael Hudson, «The Destiny of Civilization»). Οι Αμερικανοί οδήγησαν τη γερμανική οικονομία στην ίδια παγίδα που οι τελευταίοι έβαλαν στην ελληνική πριν από 25 χρόνια.

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γρηγόρης Πετράκος είναι αρνητής(!) της αφρικανικής σκόνης

Μετά τον COVID-19, ο Γρηγόρης Πετράκος αμφισβητεί την μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε...

More Articles Like This