Η Τουρκία νεκρανασταίνει τo ISIS

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η Τουρκία, όσο το ISIS ήλεγχε περιοχές που συνόρευαν με την Τουρκία, ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν επικαλέστηκε πρόβλημα ασφάλειας στα σύνορά της. Δηλαδή, συνόρευε με την πιο επικίνδυνη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα ασφάλειας.

  • Σάββας Καλεντερίδης

Επίσης, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Τουρκία συνορεύει σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων με περιοχές που ελέγχονται από την Αλ Κάιντα διά της τρομοκρατικής οργάνωσης HTS. Πρόκειται για τις περιοχές της Αλ Μπαμπ, του Αφρίν και του Ιντλίμπ. Ομως, ούτε από εκεί αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας στα σύνορά της!

Οι Κούρδοι του YPG, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας, νίκησαν το ISIS και απήλλαξαν την Ευρώπη αλλά και την ανθρωπότητα από μια τεράστια απειλή. Στον αγώνα αυτόν πλήρωσαν τεράστιο φόρο αίματος. Δεκαπέντε χιλιάδες νέοι και νέες έχασαν τη ζωή τους, και πάνω από σαράντα χιλιάδες τραυματίστηκαν στον αγώνα εναντίον του ISIS, πολεμώντας σε συμμαχία με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση της στυγερής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όταν ηττήθηκαν οι σύμμαχοι της Τουρκίας, δηλαδή το ISIS, και οι Κούρδοι μαζί με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) απέκτησαν τον έλεγχο της πέραν του ρου του Ευφράτη περιοχής της Συρίας, τότε η Τουρκία ανακάλυψε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα «ασφάλειας» των συνόρων της, αν και δεν έγινε ούτε μια επίθεση εναντίον της από την περιοχή αυτή. Με βάση την επίκληση αυτή της «ασφάλειας» των συνόρων εισέβαλε η Τουρκία, τον Ιανουάριο του 2018, στο Αφρίν, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου, αφού οι Κούρδοι, που αποτελούσαν το 95% του πληθυσμού του καντονιού, σήμερα δεν ξεπερνούν το 25%. Κανονική εθνοκάθαρση, δηλαδή, με την άδεια της Ρωσίας και των ΗΠΑ και τη συνενοχή της Γερμανίας, αφού με γερμανικά Λέοπαρντ εισέβαλε στην περιοχή ο τουρκικός στρατός.

Η δεύτερη εισβολή σε περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι, μεταξύ Σερεκάνιγιε και Γκίρε Σπι, ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2019 και έγινε με την άδεια των ΗΠΑ, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από Αμερικανούς στρατηγούς η μεγάλη προδοσία της Ουάσινγκτον στους Κούρδους.

Η τρίτη επιχείρηση, το «Γαμψό Σπαθί», ξεκίνησε τις 20 Οκτωβρίου 2022, με αεροπορικές επιθέσεις σε περιοχές του νότιου και του ανατολικού Κουρδιστάν, όπως είναι ο γεωγραφικός όρος για τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ και της ΒΑ Συρίας.

Η Τουρκία χτύπησε πολιτικούς στόχους και υποδομές, ενώ οι αεροπορικές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων. Υπάρχουν πληροφορίες, που μένει να επαληθευθούν, σύμφωνα με τις οποίες ΗΠΑ και Ρωσία έδωσαν άδεια στην τουρκική πολεμική αεροπορία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας.

Μάλιστα, για την επιχείρηση στο Β. Ιράκ η Τουρκία έλαβε άδεια και από το Ιράν, για να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της χώρας αυτής και να πλήξει στόχους στα όρη Κανδήλι και Ασος.

Ενώ ΗΠΑ και Ρωσία με δηλώσεις τους φαίνεται ότι δείχνουν «κατανόηση» στην επίκληση από πλευράς της Τουρκίας των κινδύνων που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων της και στην ουσία δικαιολογούν την επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων, η Τουρκία επεκτείνει τις επιθέσεις της, προσβάλλοντας στόχους που σχετίζονται με την καταπολέμηση του ISIS, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτόν τη νεκρανάσταση της επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης, τα στελέχη της οποίας φιλοξενούνται εν ασφαλεία στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, προσβάλλει στρατόπεδο της αντιτρομοκρατικής δύναμης των Κούρδων, που στρατωνίζεται στο ίδιο στρατόπεδο με στρατιωτικά τμήματα των ΗΠΑ, στην περιοχή της Χασάκα, σκοτώνοντας εμπειροπόλεμα στελέχη στον πόλεμο εναντίον του ISIS, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών.

Μετά το χτύπημα αυτό, ο εκπρόσωπος της CENTCOM, στις 24 Νοεμβρίου 2022, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία χτύπησε σε απόσταση 130 μέτρων από το αμερικανικό προσωπικό στη Συρία. Μετά τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι έπληξε την περιοχή γύρω από το στρατόπεδο Αλ Χολ στη Συρία, όπου κρατούνται οι μαχητές του ISIS, και την προειδοποίηση του Πενταγώνου ότι «οι Αμερικανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν άμεση απειλή», μια νέα δήλωση από τη CENTCOM λέει ότι «οι Αμερικανοί στρατιώτες έγιναν στόχος, αφού βλήματα έσκασαν σε απόσταση 130 μέτρων».

Συγκεκριμένα, ο συνταγματάρχης Τζο Μπουτσίνο, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), δήλωσε: «Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε κίνδυνο».

«Αυτές οι επιθέσεις έχουν ήδη θέσει σε κίνδυνο την αποστολή κατά του ISIS» είπε ο Μπουτσίνο στον αρθρογράφο της «Washington Post» Ντέιβιντ Ιγκνάτιους. «Μία από τις βόμβες έπεσε σε απόσταση 130 μέτρων από το αμερικανικό προσωπικό, επομένως οι αμερικανικές δυνάμεις κινδυνεύουν. Η παράταση των επιθέσεων θα αυξήσει ακόμη περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο».

«Η εμμονή της Τουρκίας με τη λεγόμενη “κουρδική τρομοκρατία” έφτασε σε εκρηκτικό σημείο αυτή την εβδομάδα. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στη βόρεια Συρία, επικίνδυνα κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις που παρέχουν κάλυψη για να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του ISIS» έγραψε ο Ιγκνάτιους.

Αναφέροντας ότι ο αρχηγός του επιτελείου των ΗΠΑ Μαρκ Μάιλι, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, είχε προειδοποιήσει τους Τούρκους «να μην επιτεθούν σε περιορισμένες περιοχές γύρω από τα αμερικανικά στρατεύματα», ο Ιγκνάτιους συνέχισε: «Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι (οι Τούρκοι) είναι έτοιμοι να αποκλιμακώσουν».

Ο αρθρογράφος της «Washington Post» έγραψε: «Καθώς η επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αρχίζει να αποσταθεροποιεί τον εύθραυστο έλεγχο του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ επί των δολοφονικών υπολειμμάτων του ISIS, κάθε λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται: Τι σύμμαχος είναι η Τουρκία;»

Ο Ιγκνάτιους συνομίλησε επίσης με τον Μαζλούμ Αμπντί, διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή των SDF, ένα σημείο ελέγχου ασφαλείας στο στρατόπεδο Αλ Χολ, όπου κρατούνται οι οικογένειες των μαχητών του ISIS, ήταν επίσης στόχος των επιθέσεων της Τουρκίας. Ο Αμπντί είπε επίσης ότι αναμένει από την Τουρκία να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αυξήσει τον έλεγχό της στη Μανμπίτζ και το Κομπάνε.

Ομως, στόχος της Τουρκίας δεν είναι μόνο η νεκρανάσταση του ISIS και η εξάλειψη των Κούρδων. Ο Ερντογάν έχει και έναν άλλον στόχο: τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής, που σήμερα είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Ηδη αρθρογράφοι και αναλυτές, που εκφράζουν το προεδρικό μέγαρο στην Τουρκία, έχουν αρχίσει να κάνουν υπολογισμούς από το οικονομικό κέρδος που θα έχει η Τουρκία από την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών της πέραν του ρου του Ευφράτη Συρίας.

ΥΓ.: Ο Ερντογάν έχει ΚΑΙ προσωπικό ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Συρίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η Ρωσία είχε παραθέσει αδιάσειστα στοιχεία στον ΟΗΕ για λαθρεμπόριο πετρελαίου από το ISIS σε εταιρίες συμφερόντων του Ερντογάν, με αντάλλαγμα τόνους εκρηκτικών προς τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δίκτυο RT τα τέλη Μαρτίου του 2016, η Ρωσία κατέθεσε στοιχεία-φωτιά για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με βάση την επιστολή, οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Συρία έλαβαν εκρηκτικές ύλες αξίας 1.900.000 δολαρίων μέσω της Τουρκίας το 2015. Συνολικά, οι τρομοκράτες έλαβαν 2.500 τόνους νιτρικού αμμωνίου (αξίας περίπου 788.700 δολαρίων), 456 τόνους νιτρικού καλίου ($468.700), 75 τόνους σκόνης αλουμινίου ($496.500), νιτρικό νάτριο ($19.400), γλυκερίνη ($102.500) και νιτρικό οξύ ($34.000 ) μέσω της Τουρκίας, το 2015, προσέθεσε ο Βιτάλι Τσούρκιν.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία στα τέλη Μαρτίου του 2016 κατέθεσε στοιχεία στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία αγοράζει και μετά εμπορεύεται πετρέλαιο από το ISIS.

«Κύριος προμηθευτής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού του ISIS είναι η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τις ΜΚΟ για τον σκοπό αυτόν. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) είναι υπεύθυνη για τις πράξεις αυτές. Οι μεταφορές γίνονται μέσω αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας» ανέφερε στην επιστολή του προς τον ΟΗΕ ο Τσούρκιν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δίπλωσε τα φτερά του το Περιστέρι, ήττα (97-93) από την Τενερίφη και συμμετοχή στον μικρό τελικό του BCL Τσάμπιονς Λιγκ την Κυριακή

Το Περιστέρι άνοιξε τα φτερά του στο Μπάσκετμπολ Τσάμπιονς Λιγκ. Συμμετείχε για πρώτη φορά  στα πλέι οφ της διοργάνωσης,...

More Articles Like This