Νέοι συσχετισμοί Ελλάδας – Αιγύπτου

Must Read

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, απολύτως, με την προ δεκαημέρου συνάντηση των προέδρων της Αιγύπτου και της Τουρκίας, στρατάρχη Αμπ. Αλ Σίσι και Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Ντόχα, κατόπιν μεσολάβησης του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, και με αφορμή την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΑΡΚΑ*

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με την επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας, δεν διαφαίνονται, μεσοπρόθεσμα, ταύτιση απόψεων Αγκυρας και Καΐρου, ούτε σοβαρή αιτία παρεξηγήσεων ή ρήγματος μεταξύ της ελληνικής και της αιγυπτιακής διπλωματίας. Ειδικά όσο παραμένουν (ίσως επ’ αόριστον) τα τουρκικά στρατεύματα ή ελεγχόμενες πολιτοφυλακές στη Λιβύη, περιορίζοντας την επιρροή της Αιγύπτου στη γειτονική της χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, αντί όποιων αφορισμών κατά της Αιγύπτου, είναι προτιμότερο να αξιολογούνται τα πραγματικά περιστατικά:

Πρώτον, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg στις 9 Νοεμβρίου (μόλις 11 ημέρες πριν από τη συνάντηση Αλ Σίσι – Ερντογάν), το Qatar Wealth Fund κατέβαλε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μετρητά, στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου ως προκαταβολή επενδύσεων. Οι συζητήσεις αφορούν συνολικές επενδύσεις 5 δισ., με προοπτική διπλασιασμού εντός τριετίας. Επομένως, η διαπραγματευτική βαρύτητα της Ντόχα έναντι του Καΐρου είναι μεγάλη και αυξανόμενη, περιλαμβάνοντας προτροπές για ταχεία βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας.

Δεύτερον, αντίθετα με τις διθυραμβικές διαρροές, το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Ντόχα, τον περασμένο Αύγουστο, αποδείχθηκε «μια τρύπα στο νερό». Οχι μόνον δεν δρομολογήθηκαν επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα, αλλά ίσως καταβάλουμε τεράστια ποσά για την αγορά LNG το 2023. Επιπλέον, αν και ο εμίρης κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο κ. Μητσοτάκης τελικά δεν ταξίδεψε. Δεν συμμετείχε σε μια, όπως αποδείχθηκε, άτυπη συγκέντρωση μεγάλης διπλωματικής σημασίας. Πρόκειται για την πολλοστή λανθασμένη κρίση του κ. Μητσοτάκη. Τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποίησε ταξίδι αναψυχής στο Λονδίνο, αντί να αναλάβει πρωτοβουλία κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου λίγες μέρες πριν από την υπογραφή του. Και, φέτος τον Μάρτιο, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον κ. Ερντογάν, χωρίς Ελληνα πρακτικογράφο, με αποτελέσματα στα όρια της πανωλεθρίας.

Τρίτον, η Αθήνα διαθέτει σοβαρά πλεονεκτήματα και διατηρεί έντιμη σχέση συνεργασίας με το Κάιρο. Μεταξύ άλλων, αποτελώντας το καλύτερο στήριγμα της Αιγύπτου στην Ε.Ε., όπου διάφοροι αφελείς ή ιδιοτελείς υποβαθμίζουν τη στρατηγική σημασία της και επικαλούνται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να περικόψουν τα κονδύλια ενίσχυσης της αιγυπτιακής οικονομίας. Από την πλευρά τους, ο ίδιος ο Αλ Σίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Σούκρι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) με την προσδοκία ένταξής του στα προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε. Στο συγκεκριμένο έργο η αιγυπτιακή ηγεσία προτιμά πάντως τις διαβουλεύσεις με τον επιχειρηματία Δημ. Κοπελούζο αντί της συχνής ανάμιξης Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων. Υπέρ του GREGY κινείται και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με πλέον δραστήριο τον βοηθό υπουργό για θέματα Ενέργειας (πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα) Τζ. Πάιατ.

Παράλληλα, πέρα από τα συμφέροντα, αρκετά θα εξαρτηθούν από τις προσωπικές σχέσεις του Αιγύπτιου πρόεδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος -στο κεφάλαιο αυτό- καταγράφει σπάνια επιτυχία. Ο στρατάρχης Αλ Σίσι φέρεται ότι εξέφρασε ειλικρινή αγωνία, όταν ο κ. Μητσοτάκης ασθένησε με Covid τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αγνόησε την πρωτοφανή διπλωματική «γκάφα» τού -κατά λάθος- υποβιβασμού του, όταν έλαβε πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει ως «πανελίστας» (ούτε καν ως τιμώμενος ομιλητής) σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα με τον εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν Φρ. Τίμερμανς. Οι πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη προς το Κάιρο αποκτούν πια επείγοντα χαρακτήρα, αλλά δυστυχώς δεν ευνοούνται προεκλογικά.

*Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρέλαβε το πτυχίο της και ευχαρίστησε την Άννα Βίσση(!)

«Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε, παιδιά»

More Articles Like This