Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023

Γύφτικες πολιτικές

Δημοσίευση:

Γύφτους, Τσιγγάνους, Αθίγγανους, Κατσίβελους τους λέει ο λαός μας, εδώ και αιώνες τώρα. Τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου» και όχι του… Ρομά. Είναι πολλές οι αναφορές του όρου, ξεκινώντας από βυζαντινά κείμενα και φτάνοντας έως τον Παπαδιαμάντη και τον Μάριο Χάκκα.

  • Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Ο τεράστιος Κώστας Χατζής έτσι αυτοαποκαλείται και ονομάζει τη ράτσα του. Παράγκα του Γύφτου ονόμασε την πρώτη του μπουάτ στην Πλάκα. Το «Ρομά» είναι φρέσκο φρούτο, στο πλαίσιο του γνωστού παιχνιδιού τις νέας αριστεράς με τις λέξεις. Μια μπούρδα και μισή, που δεν έλυσε ούτε μισό πρόβλημα. Εγραφα δε πριν από λίγα χρόνια στη «δημοκρατία» στο «Ας μιλήσουμε για Γύφτους: “Γύφτος είναι παραφθορά του Αιγύπτιος, διότι υπήρχε η εσφαλμένη εντύπωση πως οι Γύφτοι κατάγονται από την Αίγυπτο. Ινδοί είναι, η γλώσσα τους είναι ινδική διάλεκτος, με προσμείξεις ελληνικών, αρμενικών και σλαβικών λέξεων.

Μια ενδιαφέρουσα θεωρία, που μου ανέλυσε ελληνοαμερικανός Ιστορικός, είναι πως το Γύφτος προέρχεται από το Gupta, από την ομώνυμη Ινδική Αυτοκρατορία που άκμασε από τον 3ο Αιώνα έως το 590 μ.Χ., περίοδο ακμής της Ινδικής Υποηπείρου, κατά την οποία διαμορφώθηκαν στην τελική τους μορφή και τα Ινδικά Επη, όπως η Μαχαμπαράτα. Την κατέλυσαν οι εισβολές φυλών Ούνων, όμως το όνομά της έμεινε συνώνυμο της Ινδίας και υπάρχει ακόμη διαδεδομένο ως επώνυμο. Αρα είναι πιθανό το Γύφτος να μην έχει καμία σχέση με την Αίγυπτο και απλά να σημαίνει Ινδός, αυτός που κατάγεται από την Αυτοκρατορία των Gupta…

Τα περί Ρομ, Ρομά και Ρομάνι, μάλλον προέρχονται από τη διαβίωσή τους στα μέρη της Αυτοκρατορίας μας, ήτοι Ρωμαίοι, Ρωμιοί, Ρωμανία, είναι φρέσκα κουλούρια της “πολιτικής ορθότητας”, πως τάχα μου θα αλλάζαμε το όνομα και κάτι θα έτρεχε στα… γύφτικα. Μικρός πάντως ποτέ δεν άκουσα Γύφτο να αυτοπροσδιορίζεται ως Ρομ. Η ηλιθιότητα της “πολιτικής ορθότητας” ευαγγελίζεται πως οι λέξεις παράγουν τα κοινωνικά προβλήματα κι αν τις αλλάξεις θα πιάσεις τα αυτά του Πάπα».

Οι Γύφτοι κάποτε ήταν μάγοι, τσαμπάσηδες, δηλαδή έμποροι αλόγων, γαϊδουριών και μουλαριών, ταχυδακτυλουργοί, αρκουδιάρηδες – οι ταλαίπωρες αρκούδες, γανωματήδες, σιδεράδες, ακονιστές μαχαιριών, καρεκλάδες. Νομάδες και φορείς μιας τόσο ισχυρής ομάδας, επαγγέλματα που τα έσβησαν ο χρόνος, η πρόοδος της τεχνολογίας και η αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων. Οσοι επέλεξαν τη μόνιμη εγκατάσταση και πήραν το πλανόδιο εμπόριο στα χέρια τους κι έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, βρήκαν χώρο στη νέα εποχή. Οσοι παρέμειναν στο περιθώριο, βούλιαξαν βαθύτερα στον παρασιτισμό, στη μάστιγα των ναρκωτικών, στις κλοπές και τις ληστείες.

Η συμμετοχή τους στην εγκληματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη της πληθυσμιακής αναλογίας τους. Οι φωταδιστές του αριστερόστροφου φασισμού δεν θα σας μαρτυρήσουν π.χ. πως ο μέσος όρος ζωής τους είναι πολύ χαμηλότερος του γενικού πληθυσμού, διότι τέτοια ομολογία πλήρους αποτυχίας του δικαιωματισμού και των επιδομάτων δεν είναι για κόρδωμα. Γύφτικες πολιτικές από καψοκαλύβηδες πολιτικούς.

Από τις αρχές του 1990 η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται. Μαζί με τα παιχνίδια με τις λέξεις που έκαναν οι δικαιωματιστές, ήρθαν τα επιδόματα, ακόμη και για τα αυτονόητα, π.χ. για να στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Πλήρης αποτυχία. Η χώρα λεηλατείται από μερίδα αυτών αλλά και εισαγόμενων ομοφύλων τους από τις άλλες βαλκανικές χώρες. Ξηλώνουν σωλήνες, ηλιακούς, προτομές ηρώων, καλώδια, καπάκια φρεατίων πομόνες, κάνουν ζημιά χιλιάδων ευρώ, για να εισπράξουν 20 ευρώ για το μέταλλο.

Πρώτα θύματα της εγκληματικότητάς τους τα παιδιά τους, τα εκπαιδεύουν στο έγκλημα, από κλοπή ως διακίνηση ναρκωτικών, εκμεταλλευόμενοι το ατιμώρητο των πολύ μικρών παιδιών από τον Νόμο. Βάλτε και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, τη μη παρακολούθηση της υποχρεωτικής παιδείας από πολλά από αυτά και είναι κομπλέ όλες οι προϋποθέσεις για να τους αφαιρείται η γονική μέριμνα των παιδιών αλλά δεν γίνεται, διότι ο Νόμος κάνει την πάπια.

Ο δικαιωματισμός και τα επιδόματα βοήθησαν στην περιθωριοποίηση και η ανοχή και η μικροπολιτική συναλλαγή στην ατιμωρησία που αποθρασύνει. Το έγκλημα, λοιπόν, έχει ενσκήψει, είναι πλέον αργά να μιλήσουμε για πρόληψη, ίσως μόνο για τους Γύφτους/Ρομά, Σείριους/Βαβυλώνιους που γεννιούνται τώρα. Η πολιτική μας πρόταση για να σταματήσουν η λεηλασία ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, το κύμα εγκληματικότητας, οι απώλειες ζωών πολιτών και αστυνομικών, η αποθράσυνση των παρανόμων, οι εικόνες της ανομίας σε δημόσια νοσοκομεία, είναι μία: σοκ, δέος με ανελέητη εφαρμογή του Νόμου.

Οι παράνομοι να χορτάσουν φυλακή κι όποιος σηκώνει χέρι να του το τσακίζουν, όποιος αντιδρά στην εφαρμογή του Νόμου, το ίδιο, όποιος τολμά να σηκώνει όπλο ή να απειλεί με άλλο τρόπο τη ζωή αστυνομικών ή βίαια να αρνείται τον έλεγχο, να εξουδετερώνεται, με σαφείς νέους κανόνες εμπλοκές και καταδίωξης. Παραπομπή των γονέων για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και αφαίρεση της γονικής μέριμνας, με εγκλεισμό και εκπαίδευση σε ειδικά ιδρύματα.

Στηρίζουμε την Αστυνομία, την Εσωτερική Φρουρά της Δημοκρατίας και η αριστερά που ενθαρρύνει τη βία και την ανομία των ψευτοευπαθών επιδοματιών, να το βουλώσει επιτέλους…

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, Αντιπρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
www.neadexia.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα θέαμα γκροτέσκο

Σε μία κανονική δημοκρατία, εάν η ΕΥΠ ανήκε στο γραφείο του πρωθυπουργού και ξέσπαγε...

Τουρκία χωρίς ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία

Το θέμα του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Τουρκίας και των απόψεων που υπάρχουν σε ΗΠΑ...

Θεάματα για μπαμπουίνους

Τους βλέπεις κι απορείς: τελικά οι Νεάντερταλ όντως ηττήθηκαν από τους Κρο-Μανιόν ή συνέβη...

Συμψηφίζω, συμψηφίζεις, συμψηφίζει, καταψηφίζουμε, καταψηφίζετε, καταψηφίζουν

To έλεγε κάπως απλοϊκά ο Ευάγγελος Παπανούτσος, αλλά ήταν ακριβής:«Στον διάλογο δεν πάμε να...

Μέτριοι εναντίον γελοίων μηδενιστών

Έτσι συγκινημένο και με τρεμάμενη φωνή που άκουσα τον Φίλη, νόμισα προς στιγμήν πως...

Όθων και Αχιλλέας Παράσχος

Ο Αχιλλέας Παράσχος* ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 19ου αιώνα. Ηταν φανατικός...

Ο θρησκευτικός φαινότυπος

Η ενέργεια του ηγέτη του σουηδικού κόμματος Hard Course Ράσμους Παλουντάν να κάψει το...

Αμοιβαίες μπλόφες Ελλάδας – Ρωσίας!

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος στην αρχή της θητείας του αποδείχθηκε από τους...

Η θεία Δόμνα ξέρει

Οφείλω, συμπολίτες μου, να ζητήσω συγγνώμη από τους πολυπληθείς (λέμε τώρα) αναγνώστες μου, διότι...

Ανασφαλής Δημοκρατία

«Έχουμε παραφρονήσει εντελώς;» ρωτούσαμε σε προηγούμενα σημειώματά μας. Τώρα δεν χρειάζεται καν ερωτηματικό. Είμαστε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Πένυ Παπουτσή: Δείτε την επίσης ηθοποιό σύζυγο του Τάσου Χαλκιά

Ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς έχει υποδυθεί μερικούς από τους...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

Mαρί Κωνσταντάτου: Δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της και την κόρη του

Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε μια δημόσια εμφάνιση μαζί με...

Αγνώριστος o Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Το «έκαψαν» στα γενέθλια του συντρόφου της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Στις 21 Ιανουαρίου, σε κοσμικό κέντρο γιόρτασε τα 90α...

Λάκης Λαζόπουλος: Εν τορτούρ κλειν παντζούρ (Επεισόδιο 5ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Δημοσκόπηση: Επηρεάζει ο Άρης Πορτοσάλτε την ψήφο σας στις εθνικές εκλογές;

Ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε από την τηλεοπτική συχνότητα...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ