Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Ήττες του Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα!

Όταν οι αναγνώστες θα διαβάζουν αυτές τις γραμμές, η επιχείρηση «Πηγή Αίματος», και ασφαλώς όχι ειρήνης, του τουρκικού στρατού, ο οποίος προσεταιρίστηκε ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών και εγκληματιών πλιατσικολόγων, στις οποίες έδωσε το όνομα «Εθνικός στρατός της Συρίας», που υπάγεται στην ανύπαρκτη προσωρινή κυβέρνησης της Συρίας, θα διανύει ήδη τη δέκατη ημέρα.

  • Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Όσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, ο τουρκικός στρατός μαζί με τις ορδές των ισλαμιστών τρομοκρατών και των εγκληματιών πλιατσικολόγων έχει καταλάβει την πόλη Γκίρε Σπι (Τελ Αμπιάντ) και πολιορκεί με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού την πόλη Σερεκάνιγιε (Ρας αλ Αΐν), η οποία αν δεν βοηθηθεί από τον συριακό στρατό, που έχει φτάσει κοντά στην περιοχή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατηθεί.

Οι Τούρκοι δείχνουν διατεθειμένοι να την ισοπεδώσουν, για να εκδικηθούν τους Κούρδους, τους Σύρους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς που δεν τους επέτρεψαν να καταλάβουν την Ιεράπολη / Μένπετζ, το Κομπάνι και το Κάμισλο, για να δημιουργήσουν τη διακηρυγμένη με απύθμενο θράσος από τον Ερντογάν, από το βήμα της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών, «Ζώνη Γενοκτονίας», και όχι ασφαλείας.

Έτσι το σχέδιο της Τουρκίας για την προσάρτηση εδαφών της Συρίας, τουλάχιστον στον βαθμό που είχε σχεδιαστεί και είχε διακηρυχθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν, δεν υλοποιείται και αυτό θα πρέπει να θεωρείται οριστικό. Επίσης, σε επιχειρησιακό επίπεδο, σημαντική εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται η αναχαίτιση τουρκικού F-16 που πετούσε στον εναέριο χώρο της Συρίας, με σκοπό τον βομβαρδισμό του στρατηγείου των Κούρδων στην Ιεράπολη / Μένπετζ από αεροσκάφη Su-35 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, γεγονός που δείχνει ότι η Ρωσία εμπλέκεται πλέον ενεργά στον πόλεμο, έστω και ως δύναμη αποτροπής.

Πάλι σε επιχειρησιακό επίπεδο, σημαντική εξέλιξη είναι η προώθηση δυνάμεων του στρατού της Συρίας και τμημάτων της στρατονομίας του ρωσικού στρατού στην πόλη και στα σύνορα της περιφέρειας Ιεράπολης / Μένπετζ, στο Κομπάνι, στην Αΐν Ισά και σε σημεία ελέγχου επί του οδικού άξονα Χαλεπίου – Κάμισλο, του οποίου ο έλεγχος ήταν ένας από τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει η Τουρκία. Αφού σημειώσουμε ότι από όλη την περιοχή που προαναφέραμε έχουν αποχωρήσει τα τμήματα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, με εξαίρεση ορισμένες ομάδες λίγων ανδρών που παρέμειναν σε κάποια σημεία, να συνοψίσουμε και να πούμε ότι η επιχείρηση για την Τουρκία δεν εξελίσσεται καλά ή τουλάχιστον όπως είχε σχεδιαστεί και είχε παρουσιαστεί από τον ίδιον τον Ερντογάν, και αυτό μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πάμε τώρα σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Η κατάσταση στη Συρία έχει ανατραπεί μετά την απόφαση Τραμπ να αποσύρει σε πρώτη φάση στρατεύματα από δύο σημεία των συνόρων Συρίας – Τουρκίας, προκειμένου να μη συγκρουστούν Αμερικανοί στρατιώτες με τον τουρκικό στρατό, δεδομένης της βούλησης του Ερντογάν να κάνει την επιχείρηση, έστω και χωρίς την άδεια των ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν εξ αντικειμένου ενθαρρύνθηκε από τη Ρωσία να εισβάλει, μετά τις δηλώσεις με τις οποίες ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι έδειχναν «κατανόηση» στους φόβους της Τουρκίας, που καθιστούσαν επιβεβλημένη τη δημιουργία της «Ζώνης Γενοκτονίας» στη ΒΑ Συρία.

Η κατάσταση άλλαξε άρδην όταν σε δεύτερη φάση ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να ανακοινώσει ότι αποσύρει όλα τα στρατεύματά του από τη Συρία. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί ο Τραμπ έλαβε αυτήν την απόφαση τη συγκεκριμένη στιγμή. Όμως η απόφασή του αυτή υποχρέωσε τους Κούρδους, που ήταν πλέον απολύτως εκτεθειμένοι στην τουρκική απειλή, να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του Πούτιν, μεσολάβησε στην επίτευξη συμφωνίας των Κούρδων με την κυβέρνηση της Δαμασκού, με εγγυητή την ίδια τη Ρωσία.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι ότι οι Κούρδοι δέχονται να αναλάβει ο στρατός της Συρίας την ασφάλεια των συνόρων στην περιοχή που ελέγχουν, ο διοικητικός έλεγχος των πόλεων και των χωριών να παραμείνει στην υφιστάμενη αυτοδιοίκηση και τα φράγματα, οι πετρελαιοπηγές και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, αυτές θα παραμείνουν ως έχουν, αποτελώντας το 5ο Σώμα Στρατού της Συρίας. Αυτά έχουν αναφερθεί στον κουρδικό Τύπο, αν και δεν έχουν επαληθευθεί από τη συριακή κυβέρνηση.

Πάντως, σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις και ο στρατός της Συρίας επιχειρούν μαζί σε πολλά μέτωπα εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, αλλά και εναντίον των τμημάτων του τουρκικού στρατού που έχουν εισβάλει στο έδαφος της Συρίας.

Όσον αφορά τη Ρωσία, έχει στείλει στο έδαφος τμήματα στρατονομίας για να αποτρέψουν την απευθείας σύγκρουση του στρατού της Συρίας με τον αντίστοιχο τουρκικό, ενώ, όπως προαναφέραμε, η ρωσική πολεμική αεροπορία αποτρέπει τη δράση της αντίστοιχης τουρκικής στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Τα παραπάνω τι σημαίνουν; Ότι ο Πούτιν, μετά τη συμφωνία Κούρδων – Ασαντ, θα αναλάβει να γεφυρώσει τις διαφορές Ασαντ – Ερντογάν και Κούρδων – Ερντογάν, ένα όχι και τόσο εύκολο έργο. Πάντως, τη στιγμή που διαβάζονται αυτές οι γραμμές ο Ερντογάν, αφού τα «έχει πει» με τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκαν την Άγκυρα, στη σκιά της εξαιρετικά προσβλητικής επιστολής Τραμπ προς Ερντογάν, στην οποία τον αποκαλεί «ανόητο», συναντάται με τον Πούτιν στο Σότσι, σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης και με τον Ασαντ και με τους Κούρδους.

Όσον αφορά το μέτωπο ΗΠΑ – Τουρκία, η κατάσταση είναι τραγική, αφού, εκτός από την προσβλητική επιστολή Τραμπ, την οποία, σύμφωνα με το CNN Turk, οι αρμόδιοι Τούρκοι διάβασαν και πέταξαν στα σκουπίδια, εκτός από τις κυρώσεις που αφορούν τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν και χαριστικά όχι τον ίδιο, οι… αρμόδιες αμερικανικές Αρχές άνοιξαν ξανά τον φάκελο της τράπεζας HalkBank, η οποία παραβίασε τα αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιράν, βοηθώντας την τέλεση λαθρεμπορίου χρυσού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την πολιτική κάλυψη του ίδιου του Ερντογάν και υπουργών της κυβέρνησής του. Σημειωτέον ότι ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ μετά το άνοιγμα και πάλι της υπόθεσης.

Συμπερασματικά, η Τουρκία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δέχεται «πυρά» από ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. και από όλον τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ εμπεδώνεται η εικόνα μιας κυβέρνησης και μιας χώρας που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και, αν δεν την εμπόδιζαν οι μεγάλες δυνάμεις, ήταν έτοιμη και αποφασισμένη να δια-πράξει την εθνοκάθαρση των Κούρδων και των άλλων λαών που κατοικούν στη σχεδιασμένη «Ζώνη Γενοκτονίας», σε συνέχεια των γενοκτονιών που διέπραξε πριν από έναν αιώνα εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Τέλος, αν πιστέψουμε ότι ο Πούτιν το εννοούσε όταν δήλωνε πρόσφατα σε αραβικά ΜΜΕ ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Συρίας όλα τα ξένα στρατεύματα που βρίσκονται εκεί παράνομα, δηλαδή χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Δαμασκού, θα πρέπει να περιμένουμε πότε και πώς θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από τη ΒΑ Συρία, το Ιντλίμπ, το Αφρίν και την Αλ Μπαμπ.

Μακάρι κάποια μεγάλη δύναμη να πει και να ΠΡΑΞΕΙ το ίδιο κάποια στιγμή και για τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ