Το πρόσφατο «στοπ» του Μακρόν στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, κυβερνητική κρίση, ιδιαιτέρως μάλιστα στα Σκόπια.
- Από τον Γιάννη Χ. Κουριαννίδη
Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πλέον ένας υπό προθεσμία πρωθυπουργός, με εξαιρετικά αμφίβολη την επανεκλογή του, αφού η όλη πολιτική πορεία του ως πρωθυπουργού επικεντρώθηκε γύρω από την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αυτό προτάχθηκε ως επιχείρημα για να πειστούν οι συμπατριώτες του να αποδεχθούν τη λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών». Με δεδομένη την ισχνή συμμετοχή των Σκοπιανών στο σχετικό δημοψήφισμα, αλλά και την εκπεφρασμένη αντίδραση του πρώην προέδρου του κρατιδίου και της σκληροπυρηνικής αντιπολίτευσης εναντίον της «συμφωνίας», είναι δεδομένο ότι οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στα Σκόπια δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό για τον Ζόραν Ζάεφ.
Η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO, με βάση τις έως σήμερα δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταγάγει μεγάλη νίκη στις εκλογές και πιθανότατα θα συνεργαστεί με κάποιο από τα αλβανικά κόμματα που θα μπουν στη Βουλή για να κυβερνήσει.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον το VMRO θα παραμείνει πιστό στη γραμμή ρήξης με το πνεύμα και τις διατάξεις της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ή θα δούμε μία μεγαλοπρεπή υπαναχώρησή του στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής ορθότητας. Με δεδομένο ότι και το VMRO αναφέρεται στην αναγκαιότητα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, το πιθανότερο είναι να δείξει επιφανειακά ότι παραμένει πιστό στη «συμφωνία», τηρώντας κάποιες ανώδυνες για τους Σκοπιανούς διατάξεις της, ενώ παράλληλα θα την υποσκάπτει με ενέργειες προκλητικές και αντίθετες στο πνεύμα της.
Το ερώτημα, βεβαίως, δεν είναι τόσο τι θα κάνουν οι Σκοπιανοί, αλλά κατά πόσον θα είναι διατεθειμένη η ελληνική πλευρά να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που θα δημιουργηθεί προς εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων μας. Κατά πόσον, δηλαδή, θα αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες προκλήσεις των Σκοπίων με την καταγγελία της «συμφωνίας» και την ακύρωσή της ή θα δηλώσει ότι παραμένει πιστή στο πνεύμα της «προς όφελος της ειρήνης και της καλής γειτονίας»! Η έως σήμερα συμπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε να προκρίνεται η δεύτερη επιλογή. Ήδη άρχισαν να διαρρέουν δημοσιεύματα του τύπου «οι Γάλλοι μάς σώζουν από τις συνέπειες των Πρεσπών», «σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών» κ.λπ.
Ας μην ξεχνούμε, όμως, ότι ακόμη και πριν από την υπογραφή της προδοτικής «συμφωνίας», αλλά και έπειτα από αυτήν, υπήρχαν ανάλογα δημοσιεύματα, τα οποία ισχυρίζονταν είτε ότι αυτή είναι νομικά άκυρη είτε ότι δεν θα περάσει από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ή ότι δεν θα την υπογράψει ο Σκοπιανός πρόεδρος ή ότι δεν θα συναινέσουν οι Αλβανοί των Σκοπίων ή ότι όλα μπορεί να ανατραπούν με νομικές ενέργειες κ.λπ. Όλα αποσκοπούσαν στον εφησυχασμό των πολιτών, ώστε να αμβλυνθούν όποιες αντιδράσεις.
Τον ίδιο ρόλο επιχειρείται να παίξουν και τα δημοσιεύματα αυτά. Οι εξελίξεις, όμως, έδειξαν ότι όλα αυτά, τα περισσότερα των οποίων δεν στερούνται νομικής και πολιτικής βάσης, είναι μάταια, αν δεν υπάρχουν ευήκοα πολιτικά ώτα που θα τα υιοθετήσουν ως επιχειρήματα και πρακτικές.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε όλα αυτά θα παραμείνουν απλά ευχολόγια και θα χρησιμοποιούνται απλώς ως εκτόνωση της λαϊκής οργής για το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας. Κανένας Μακρόν δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δίκαια, αν δεν πιστέψουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι σε αυτά και στις δυνάμεις μας.
*Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»