Οι Γκρίζοι Λύκοι, απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η Γερμανία έχει δύο κύριες υπηρεσίες πληροφοριών: Η μία ασχολείται με τη συλλογή πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας και η άλλη στο εξωτερικό. Οι ρόλοι τους είναι απολύτως διακριτοί και η υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού (BND – Bundesnachrichtendienst) απαγορεύεται αυστηρώς να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας.

Οσον αφορά την άλλη υπηρεσία, αυτήν της συλλογής πληροφοριών εσωτερικού, αυτή ονομάζεται Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV – Bundesamt für Verfassungsschutz) και διαθέτει παραρτήματα στα δεκαέξι κρατίδια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Η υπηρεσία αυτή κάθε χρόνο παρουσιάζει τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της υπό μορφή εκθέσεων, για κάθε θέμα.

Πρόσφατα στην ιστοσελίδα της BfV αναρτήθηκε έκθεση που αφορά τη δράση των εθνικιστικών οργανώσεων της Τουρκίας στη Γερμανία, περίληψη της οποίας δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle Turkish.

Παρατίθεται μέρος της σχετικής αναφοράς στους Τούρκους εθνικιστές που δρουν στη Γερμανία, με την παρατήρηση ότι η έκθεση της BfV αποφεύγει να αναφερθεί στη σχέση των τουρκικών ρατσιστικών νεοφασιστικών οργανώσεων με τις τουρκικές διπλωματικές υπηρεσίες και την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ενώ τις συσχετίζει με κόμματα της Τουρκίας.

Ακολουθεί απόσπασμα από την έκθεση της BfV:

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού, γνωστή ως Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος – BfV, χαρακτήρισε την παρουσία των Τούρκων εθνικιστών στη χώρα ως «απειλή για την εσωτερική ασφάλεια». Η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού εξέτασε επίσης τις δομές στις οποίες είναι οργανωμένοι οι Τούρκοι εθνικιστές στη Γερμανία στην ανάλυση που δημοσίευσε.

Ενώ οι επιπτώσεις της πρόσφατης δολοφονίας του Sinan Ateş, πρώην επικεφαλής της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocakları), συνεχίζονταν στην Τουρκία, μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για το τουρκικό Εθνικιστικό Κίνημα στη Γερμανία τράβηξε την προσοχή.

Σύμφωνα με τα νέα της Deutsche Welle Turkish, στην ανάλυση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV), που είναι η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, με τίτλο «Τουρκική ακροδεξιά στη Γερμανία», η τάση βίας στο Εθνικιστικό Κίνημα είναι σημαντικό θέμα από την άποψη της εσωτερικής ασφάλειας στη Γερμανία και χαρακτηρίζεται ως απειλή.

«Η ακροδεξιά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη στη Γερμανία» ανέφερε η ανάλυση του BfV, προσθέτοντας: «Το ιδεολογικό φάσμα του κινήματος κυμαίνεται από τον εθνικιστικό κεμαλισμό έως τους ισλαμιστές. Η ιδεολογία περιλαμβάνει υπερβολικά εθνικιστικά στοιχεία, καθώς και αντισημιτικά και ρατσιστικά ακροδεξιά στοιχεία».

Επισημαίνοντας τον παντουρκικό στόχο του «Τουράν» των Γκρίζων Λύκων και ότι οι εθνικιστές βλέπουν τον τουρκισμό ως «ανώτερη εθνικότητα και πολιτισμό», το άρθρο αναφέρει: «Αυτό το ιδανικό της ανωτερότητας συνοδεύεται από τον εξευτελισμό όσων θεωρούνται ότι είναι αντιτούρκοι, όπως οι Αρμένιοι, οι Ελληνες, οι Εβραίοι, οι Κούρδοι ή οι ΗΠΑ». Στην ανάλυση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος αναφέρθηκε ότι όσοι υποστηρίζουν το Εθνικιστικό Κίνημα έχουν αυτές τις «εχθρικές αντιλήψεις» και τονίστηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς να πάρουν τα όπλα και επίσης δείχνουν τάση προς τη βία.

Επισημαίνοντας ότι ορισμένες από αυτές τις ενώσεις είναι οργανώσεις υπερεθνικιστικών τουρκικών κομμάτων στο εξωτερικό, το άρθρο ανέφερε: «Οι ενώσεις δημιουργούν ένα διχαστικό κλίμα, διαδίδοντας την ιδεολογία  “των γκρίζων λύκων” και ενθαρρύνουν τον τουρκικό εθνικισμό, ο οποίος περιλαμβάνει ακροδεξιά στοιχεία».

Στην ανάλυση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος αναφέρθηκε επίσης ότι τα άτομα αυτά, ως επί το πλείστον νέοι, είναι πιο επιθετικά προς τα έξω, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των social media, προκαλούν εχθρότητα προς αυτούς που θεωρούν «εχθρό» και τους προσβάλλουν, χαρακτηρίζοντάς τους «εχθρούς του τουρκισμού». Στην ανάλυση αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει σχεδόν άνευ όρων πίστη στο τουρκικό κράτος και στη σημερινή ηγεσία του σε αυτό το περιβάλλον…

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι υπερεθνικιστές, που ονομάζονται επίσης Γκρίζοι Λύκοι, έχουν περίπου 11.000 υποστηρικτές στη Γερμανία και η πλειονότητά τους είναι οργανωμένοι κάτω από τη στέγη τριών κύριων ενώσεων.

Πρόκειται για την Ομοσπονδία Γερμανικών Δημοκρατικών Εθνικιστικών Τουρκικών Ενώσεων (ADÜTDF) με 7.000 μέλη, την Ευρωπαϊκή Ενωση Τουρκικών – Ισλαμικών Ενώσεων (ATİB) με 1.200 μέλη, και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Τάξης του Κόσμου (ANF) με 1.200 μέλη.

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι τα μέλη των συλλόγων αποφεύγουν συνειδητά τη χρήση των εθνικιστικών συμβόλων, προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους γερμανικούς νόμους, να μην εγκληματούν και να μην προκαλούν τους αντιπάλους τους, και τονίζεται ότι τα «υπερεθνικιστικά σωματεία προσπαθούν να δείχνουν προς τα έξω ότι τα μέλη τους είναι μετριοπαθείς, κρύβοντας έτσι την πραγματική τους ταυτότητα».

Στην ανάλυση επισημάνθηκε ότι οι αθλητικές, μουσικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αυτών των συλλόγων φαινομενικά δεν έχουν εξτρεμιστικό χαρακτήρα, ωστόσο αναφέρεται ότι με τέτοιες δραστηριότητες προσπαθούν να συσπειρώνουν τον κόσμο και στη συνέχεια τα μέλη τους υιοθετούν ακροδεξιά ιδεολογία στο πέρασμα του χρόνου.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, με βάση την ανάλυση, ανάμεσα στα μέλη των υπερεθνικστικών οργανώσεων υπάρχει σχεδόν άνευ όρων πίστη στο τουρκικό κράτος και στη σημερινή ηγεσία του.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκκλήσεις στη Γερμανία για απαγόρευση του Εθνικιστικού Κινήματος και των ενώσεών του. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα σε αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

EUROSTAT: Tο δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ η Ελλάδα το 2023

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κομπάζει για μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη, η Ελλάδα το 2023 κατέγραψε το...

More Articles Like This