Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Τουρκία χωρίς ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία

Δημοσίευση:

«Η συμμετοχή στο Βορειο-ατλαντικό Σύμφωνο είναι αυτή που εμποδίζει τη χώρα μας να πολεμήσει αποτελεσματικά ενάντια στις απειλές» υποστηρίζουν κύκλοι στη γειτονική χώρα

Το θέμα του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Τουρκίας και των απόψεων που υπάρχουν σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αλλά και Αγκυρα για το αν η χώρα αυτή έχει θέση ή όχι στην Ατλαντική Συμμαχία, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έχει έλθει στο προσκήνιο.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τη στάση που τηρεί η Τουρκία του Ερντογάν έναντι της Ρωσίας, που έχει εισβάλει στην Ουκρανία και ο δεύτερος έχει σχέση με την άρνηση της Αγκυρας να κυρώσει τη συμφωνία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Επειδή την πιο αξιόπιστη άποψη έχουν αυτοί που μετέχουν σε τέτοιες συζητήσεις, παραθέτουμε το σκεπτικό ενός Τούρκου αρθρογράφου, του Fikret Akfırat, που υποστηρίζει ενθέρμως την αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι ενδεικτικό της τάσης που υπάρχει σε ισχυρότατους πολιτικοστρατιωτικούς κύκλους στην Αγκυρα και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Aydınlık» στις 26 Ιανουαρίου 2023!

Μέσα ή έξω από το ΝΑΤΟ;

Η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πυροδότησε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία και την Ολλανδία ήταν ενέργειες που βρέθηκαν στο επίκεντρο για την Τουρκία. Επιπλέον, η εκτίμηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής κυβέρνησης ότι το κάψιμο του Κορανίου δεν είναι ποινικό αδίκημα και εντάσσεται στο πλαίσιο της «ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης», αποκαλύπτει την ντροπή της κατανόησης της «ελευθερίας» από το ΝΑΤΟ, στο οποίο προσκολλάται ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως «προστάτης της δημοκρατίας».

Αν και στα κέντρα εξουσίας και λήψεως αποφάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ διατυπώνονται ακραίες απόψεις, όπως «Ας πετάξουμε την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ», φαίνεται ότι η κύρια τάση είναι να αποτραπεί η έξοδος της Τουρκίας από τον οργανισμό. Ο Ρόμπερτ A. Μάνινγκ, ο οποίος κατείχε σημαντικές θέσεις στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη CIA από το 1988, εξέφρασε την άποψή του: «Είναι καλύτερα η Τουρκία να βρίσκεται μέσα στο αντίσκηνο παρά έξω από αυτό». Ο Μάνινγκ είναι ανώτερο μέλος του CFR (Council on Foreign Relations). Στο άρθρο του με τίτλο «Το δίλημμα της Τουρκίας και τα όρια της ισχύος των ΗΠΑ», ο Μάνινγκ τονίζει εν συντομία ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχθούν τα όρια της ισχύος τους σε έναν πολυπολικό κόσμο και ότι η πολιτική για την Τουρκία πρέπει να διαμορφωθεί ανάλογα. «Χρειάζεται λίγη στρατηγική ενσυναίσθηση, αντί να βλέπουμε την Τουρκία ως έναν (απατεώνα) σύμμαχο που έχει παρεκτραπεί και πρέπει να εξαλειφθεί» είπε ο Μάνινγκ (The Hill, 18 Ιανουαρίου 2023).

Οσοι υποστηρίζουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται επίσης σε κυβερνητικούς κύκλους στην Τουρκία, χρησιμοποιούν τέτοιες απόψεις για να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο. Με άλλα λόγια, επιχειρηματολογούν ως εξής: «Οι ΗΠΑ μας χρειάζονται, δεν μπορούν να μας εγκαταλείψουν».

Ενας από τους πυλώνες της στρατηγικής της τουρκικής κυβέρνησης, που καθορίζει και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι ο ισχυρισμός ότι το ΝΑΤΟ αποτρέπει απειλές κατά της Τουρκίας. Οταν εμείς από την πλευρά μας του λέμε ότι «Αυτές οι απειλές προέρχονται από το ίδιο το ΝΑΤΟ» κάποιοι παράγοντες στην Αγκυρα μάς λένε: «Γι’ αυτό ακριβώς λέμε ότι, αν φύγουμε από το ΝΑΤΟ, θα εισβάλουν στη χώρα μας και θα μας καταλάβουν». Ας ξεκαθαρίσουμε, οι οπαδοί αυτής της άποψης εμφανίζονται ότι είναι εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όμως κάνουν προπαγάνδα υπέρ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γιατί στην πραγματικότητα, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι αυτή που εμποδίζει την Τουρκία να πολεμήσει αποτελεσματικά ενάντια σε αυτές τις απειλές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν προτεραιότητα τη διατήρηση της πρόσδεσης της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Αυτό προσπαθεί να το πετύχει περικυκλώνοντας την Τουρκία, εντείνοντας τις εναντίον της απειλές, που προέρχονται κυρίως από την ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Συρία.

Η πραγματική κατάσταση είναι η εξής: Το να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτρέπει την επιβολή εμπάργκο και τις απειλές κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και από τις άλλες χώρες που είναι σύμμαχοι στον οργανισμό, αλλά αποτρέπει τον αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αυτές τις απειλές. Στην πραγματικότητα, επιτρέπει σε αυτές τις απειλές να επιδεινωθούν περισσότερο, όπως έχει φανεί στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζεται, το ΝΑΤΟ λειτουργεί ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τις ΗΠΑ για να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους και όχι να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των χωρών-μελών του. Αυτή η κατάσταση προέκυψε πιο ξεκάθαρα μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να αποδεχθούν τις επιβολές των ΗΠΑ κατά της Μόσχας, παρότι ήταν ενάντια στα αντικειμενικά τους συμφέροντα. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται στις ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ εμποδίζει την Τουρκία να αναπτύξει σχέσεις με τους πραγματικούς της συμμάχους, όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας.

Το ενδεχόμενο «αποχώρησης της Τουρκίας από τον οργανισμό» θεωρείται το πιο επικίνδυνο σενάριο στις έντονες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στους θεσμούς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το σημείο στο οποίο εστιάζουν είναι το γεγονός ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η ρήξη της Τουρκίας με την Ατλαντική Συμμαχία θα αλλάξει όλες τις ισορροπίες στον κόσμο εναντίον των ΗΠΑ. Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι χαρακτήρισε την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της σε άλλες συμμαχίες «το χειρότερο πλήγμα που θα μπορούσε να έχει συμβεί στο ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του» («Φωνή της Αμερικής», 8 Δεκεμβρίου 2020).

Ως εκ τούτου, υπάρχει υποχρέωση της Τουρκίας να γνωρίζει τη δύναμή της και να χαράξει τη στρατηγική της ανάλογα. Με την αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα ανοίξει ο δρόμος για τη διάλυση του οργανισμού. Ετσι, η απειλή που προέρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατά της Τουρκίας θα εξαλειφθεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμβουλάτορας, Χαλάνδρι, ΕΡΤ, τιμές

Μπορεί κάποιος να μου λύσει τις παρακάτω απορίες;α. Σε ποια θέματα ακριβώς συμβουλεύει ο...

Νεκροσυλία

Η συλλογική θλίψη, την οποία προκάλεσαν η τραγωδία στα Τέμπη αλλά και οι συνεπακόλουθες...

Απεσταλμένος της Ε.Ε. υπέρ Κύπρου ή άλλων;

Στην παρούσα περίπτωση ο εκπρόσωπος πρέπει να τετραγωνίζει τον κύκλο, εκφράζοντας τα κράτη-μέλη, το...

Αντισυστημική ψήφος

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε χθες σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Open...

Άδωνις, ο αείποτε μετανοών

Εν αρχή μετάνιωσε για όσα καλά είπε κατά το αμαρτωλό του παρελθόν, τότε που...

Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν αυτοί;

Υπάρχουν δύο λαϊκές ρήσεις οι οποίες εκφράζουν απόλυτα αυτό που βιώνουμε μετά την τραγωδία-μαζική...

Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ!

Κάθε φορά που κατεβαίνω στη Μεγαλόνησο, μα κάθε φορά, προσκυνώ στους τάφους των αγωνιστών...

Το στέμμα του Ευαγόρα

Το 1953 ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ήταν 15 ετών, όταν στεφόταν βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου...

Να ποιοι ευθύνονται

Για να δούμε, ρε σύντροφοι, τι έχουμε. Για το δυστύχημα των Τεμπών φταίει ο...

Νέος αναθεωρητισμός και ιστορική λήθη!

Η αποτελεσματικότητα της αντίστασης στις οικονομικές διεκδικήσεις τρίτων διαμορφώνει την πορεία των εθνών στον...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Ψυχρολουσία: Η Ουκρανία… σαμποτάρει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ψυχρολουσία με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Έφυγε ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου

Στα 81 του χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ...

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό ο Στηβ Κακέτσης!

Τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του δίνει ο Στηβ...

Με γιγαντιαία συγκέντρωση στο Μαρούσι απαντά ο Κυριάκος στις δημοσκοπήσεις

Με επίδειξη δύναμης θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, στις δημοσκοπήσεις...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ