Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Βουλγαρία: Δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα

Εδώ ο κύριος Τσίπρας, ερήµην της βούλησης του λαού και της Βουλής, παρέδωσε τη «µακεδονική γλώσσα» στον Ζάεφ, σε ραντεβού που είχαν σε ένα… πάρκινγκ στη Δοϊράνη

Η Ελλάδα με την κατάπτυστη και εξ αντικειμένου προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών διέπραξε ένα εθνικό και συνάμα ιστορικό έγκλημα. Αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας», τη στιγμή που κανένας σοβαρός ιστορικός στον κόσμο δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Ενώ το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, για δικούς της λόγους, αρνήθηκε να το πράξει και υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια, ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα και άρα μακεδονικό έθνος, πάντα με βάση τα δικά της συμφέροντα, που μπορεί να υποκρύπτουν και διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας.

Ομως θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε τον τρόπο που υπερασπίζεται τις θέσεις της η Βουλγαρία, για να έχουμε μέτρο σύγκρισης με τις διαδικασίες που τήρησε και συνεχίζει να τηρεί η Ελλάδα για το θέμα.

Τον Νοέμβριο του 2020, η Σόφια εμπόδισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Σκοπίων, προβάλλοντας μια σειρά από αιτήματα που πρέπει να ικανοποιήσει η εν λόγω χώρα πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι η βουλγαρική πλευρά αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη της «μακεδονικής γλώσσας», την οποία θεωρεί μια από τις διαλέκτους της βουλγαρικής, απαιτεί αλλαγή του Συντάγματος και αναγνώριση ισότιμης βουλγαρικής κοινότητας στη χώρα, ενώ θέτει και θέμα αντικειμενικής ερμηνείας στα γεγονότα της κοινής ιστορίας τους.

Η γαλλική προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2022, υπέβαλε πρόταση για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της βουλγαρικής πλευράς. Στις 17 Ιουλίου 2022, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν το πρωτόκολλο για τη δεύτερη συνεδρίαση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής, βάσει του άρθρου 12 της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017.

Το διμερές πρωτόκολλο, που είχε πολύ φιλόδοξα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία στην πράξη στοχεύουν στην επίλυση πολλών ανοιχτών ζητημάτων, ήταν αναπόσπαστο μέρος της αποκαλούμενης πρότασης της γαλλικής προεδρίας, μαζί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με βάση το εν λόγω πρωτόκολλο, τα Σκόπια θα έπρεπε να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, με στόχο τη συμπερίληψη των Βουλγάρων σε αυτό και, αφού ολοκληρωνόταν αυτή η διαδικασία, είχε αποφασιστεί να γίνει η δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη, για να ξεκινήσει στη συνέχεια η πραγματική διαπραγμάτευση.

Στην ίδια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κυρία Γκεντσόφσκα δήλωσε ότι «Η Βουλγαρία δεν έχει υποχωρήσει από τη θέση της σε ό,τι αφορά την επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονία. Τηρούμε πλήρως την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης», υπενθυμίζοντας ότι η Σόφια δεν αναγνωρίζει τη γλώσσα των Σκοπίων.

«Τα άλλα 26 μέλη της Ε.Ε. έχουν τις δικές τους θέσεις και δεν μπορούμε να τα υποχρεώσουμε να δεχτούν τη δική μας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η βουλγαρική θέση «διασφαλίζεται» από το πακέτο τεκμηρίωσης της λεγόμενης γαλλικής πρότασης.
Συνεχίζοντας η επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας είπε ότι η συμπερίληψη της βουλγαρικής κοινότητας στο Σύνταγμα των Σκοπίων αποτελεί την προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βελισλάβα Πετρόβα με τη σειρά της είχε τονίσει ότι είναι σημαντικό πως κανένα έγγραφο σχετικό με την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνώρισης της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» εκ μέρους της Βουλγαρίας. Η βουλγαρική θέση παραμένει αμετάβλητη, είπε.

Εκτοτε η κυβέρνηση των Σκοπίων όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, αφού απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία δεν διαθέτει, αλλά δεν έχει κατορθώσει να προστατέψει τους βουλγαρικούς συλλόγους που λειτουργούν στη χώρα, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις της Σόφιας.

Τον Νοέμβριο του 2022 άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια του βουλγαρικού συλλόγου «Τσάρος Βόρις Γ’» στην Οχρίδα, ενώ παρόμοιο επεισόδιο είχε σημειωθεί και στο Μοναστήρι (Μπίτολα) τον Ιούνιο του ίδιου έτους, με αφορμή τη λειτουργία του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου «Ιβάν Μιχάιλοφ».

Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν αντιδράσεις από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικά για την επίθεση στον σύλλογο «Τσάρος Βόρις Γ΄» το βουλγαρικό ΥΠΕΞ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «Τέτοιες ενέργειες εμποδίζουν εσκεμμένα τις προσπάθειες για τη δημιουργία φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας ως βασικές αρχές στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και συνέχιζε λέγοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα αντιδράσει έγκαιρα και κατάλληλα σε ό,τι συνέβη. Η αντίδραση των Αρχών σε αυτό το περιστατικό και σε άλλες μισαλλόδοξες ενέργειες θα αποτελέσει ένδειξη της σοβαρότητας που αποδίδει η κυβέρνηση των Σκοπίων στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και στην ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε.».

Δηλαδή, συνέδεε την ενταξιακή διαδικασία με την προστασία των βουλγαρικών συλλόγων στη χώρα.

Η κατάσταση έφθασε στο σημείο να ανακαλέσει η Βουλγαρία των πρέσβη της στα Σκόπια, όταν τρία άτομα ξυλοκόπησαν τον γραμματέα του βουλγαρικού συλλόγου «Τσάρος Βόρις Γ΄» στην Οχρίδα. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μίλκοφ δήλωσε ότι ο Βούλγαρος πρέσβης στα Σκόπια Ανγκελ Ανγκέλοφ ανακαλείται στη Σόφια λόγω της «σοβαρής κατάστασης» που επικρατεί στη χώρα όσον αφορά τα δικαιώματα των Βουλγάρων που κατοικούν εκεί.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι ο πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια θα παραμείνει στη βουλγαρική πρωτεύουσα έως ότου η Σόφια δει απτά σημάδια αλλαγής της συμπεριφοράς των Σκοπίων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλγαρικής Βουλής, που έγινε μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών, ενημέρωσε για την πορεία και τη νέα όξυνση στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει η Σόφια το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.

Εδώ έχουμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις:

Πρώτον, την απόφαση της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης να μην άρει η βουλγαρική κυβέρνηση το βέτο, αν δεν αναγνωριστεί ισότιμη βουλγαρική κοινότητα στα Σκόπια, τονίζοντας ότι η Βουλγαρία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ «μακεδονική γλώσσα». Προφανώς η απόφαση για τη γλώσσα σχετίζεται με την απονομιμοποίηση της λεγόμενης «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας».

Δεύτερον, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, νιώθοντας ότι είναι υπόλογος στην Εθνοσυνέλευση και δέσμιος της ως άνω απόφασης, ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για το θέμα, και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών.

Εδώ ο κύριος Τσίπρας, ερήμην της βούλησης του λαού και της Βουλής, παρέδωσε τη «μακεδονική γλώσσα» στον Ζάεφ σε ραντεβού που είχαν σε ένα… πάρκινγκ στη Δοϊράνη. Υπενθυμίζεται ότι τις 2 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ζάεφ, μιλώντας στη Δοϊράνη, αποκάλυψε πως «σε αυτόν τον χώρο στάθμευσης στη Δοϊράνη, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, επετεύχθη συμφωνία για την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας»!

Τα παραπάνω παρατίθενται για να δουν οι αναγνώστες μας πώς λειτουργούν τα κανονικά κράτη και πώς λειτουργούν το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Ερήμην του ελληνικού λαού και ερήμην της Βουλής των Ελλήνων.

Καληνύχτα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αυτοκριτική της Αριστεράς

Τώρα, μάλιστα! Ο σ. Τσίπρας, θέλοντας να στρογγυλοποιήσει την κωλοτούμπα του στο θέμα Πολάκη,...

«Εάν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο»

«Θέλεις Τούρκο φίλο; Κράτα ένα κομμάτι ξύλο». Σοφός ο λαός μας. Κάνει λάθη, αλλά...

Μια άνοιξη που πασχίζει να έρθει

Διαβάζω ότι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν το προεκλογικό επιτελείο της κυβερνήσεως είναι και...

Ποίημα εκλογικό, χαρωπό

Hρθαν εκλογές, ήρθαν σαν τα χιόνια. Πρόσκαιρη χαρά κι η ξεφτίλα αιώνια.Hρθαν εκλογές, τρέχα να ψηφίσεις περιμένουν τα λαμόγια ξανά...

Ο σταυρός ενοχλεί

Δεν περίμενα ότι μερικές φάπες στον αρχηγό θα επηρέαζαν όλο το κόμμα. Αναφέρομαι στο...

Τι σημαίνει πραγματική ηγεσία

Ημουν νεαρός φοιτητής, στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διεκδίκησε την πρωθυπουργία...

Από Μωυσής… Ραμσής!

Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς για την κυβερνητική παράταξη και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ

Απλή αναλογική, ενισχυμένη αναλογική, σούπερ και αμόλυβδη αναλογική, με ντίζελ ή κηροζίνη, δεν έχει...

Αρχολίπαροι και επιτόκια καταθέσεων

Η υπόθεση με το τραπεζικό δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση είναι δυστυχώς το σύμπτωμα,...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως...

Βενιζέλος, ο εφιάλτης από το παρελθόν!

Τίποτα δεν είναι τόσο άσχημο ώστε να μην μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο! Την...

Αχού και δεν με νοιάζει!

Τα «Κίτρινα γάντια» είναι η ασπρόμαυρη ελληνική κινηματογραφική ταινία (πρώτη προβολή το 1960) της...

Η ιστορική αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Τον Μάιο του 2022 διοργανώθηκαν από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και τη γαλλική πρεσβεία...

Πατρίδα, κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς

Η δημοσίευση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ με τις συγκλονιστικές εξομολογήσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Εθνεγερσία και τουρκοκάναλα

Θαυμάζετε τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, την Μπουμπουλίνα, τον Μακρυγιάννη και τη Μαντώ Μαυρογένους; Θέλετε...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα...

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

NEWSROOM