Του Μέγα, του Λέων, του επικεφαλούς

Η πανδημία της αγραμματοσύνης διαρκώς εξαπλώνεται, αλλά, ευτυχώς, υπάρχει αντίδοτο: το διάβασμα!

Must Read

Λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Δίκιο έχουν. Δεν λένε, όμως, ότι μεγάλα πυρότουβλα εκτοξεύονται από το υπουργείο Παιδείας, και ειδικά από το γραφείο της υπουργού.

Στις 30 Ιανουαρίου 2023 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Εκεί διαβάζουμε: «Αγαπητοί μας μαθητές, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη τριών Αγίων, προστατών των μαθητών και των γραμμάτων: του Βασιλείου του Μέγα, του Γρηγορίου Ναζιανζηνού του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου».

Μία που αναρτήθηκε το δελτίο Τύπου και άλλη μία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου η «πατάτα» με την υπουργική γενική πτώση του «Βασιλείου του Μέγα».

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στα κανονικά και όχι παγκοσμιοποιημένα ελληνάζικα που ομιλεί η κυρία Κεραμέως (που είναι μέλος της Τριμερούς Επιτροπής βεβαίως, βεβαίως), θα έπρεπε να γραφτεί «Βασιλείου του Μεγάλου», αλλά τώρα ποιος νοιάζεται για φασιστικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, όπως η ορθογραφία και η κλίση επιθέτων, ουσιαστικών και ρημάτων;

Το λάθος δεν διορθώθηκε μέσα σε λίγη ώρα, όπως θα ανέμενε κάποιος που νομίζει ότι υπάρχει στ’ αλήθεια ενδιαφέρον για την Παιδεία στο υπουργείο που τάχα την υπηρετεί. Εκλεισε εικοσιτετράωρο (και δεν διορθώθηκε μέχρι τη στιγμή που συντασσόταν το άρθρο), παρά την αδιάκοπη διαδικτυακή καζούρα.

Συνηθίσαμε, άλλωστε, να μένουν άκλιτα τα κύρια ονόματα (π.χ. «του Λέων»), αλλά μια χαρά-χαράδρα κλίνουμε εις τας τηλεοράσεις το επίρρημα «επικεφαλής». Στη γενική πτώση το σερβίρουμε ως «επικεφαλούς» (όπως λέμε «της Μιχαλούς»).

Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήτο η κυρία Κεραμέως, η οποία σφάλλει συχνά στις διατυπώσεις της, να αρχίσει να ακονίζει λίγο τα ελληνικούλια της. Τα πολλά κλισέ που έχει ατάκτως ερριμμένα στο αποθηκάκι με την ξύλινη κομματική γλώσσα βλάπτουν την πνευματική υγεία όλων.

Είναι υπουργός Παιδείας (εντός ή εκτός εισαγωγικών η λέξη «Παιδεία» παραμένει σεβαστή) και οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτή η Ρεάλ δεν… παίζεται – Απέκλεισε στα πέναλτι την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ Σίτι και πάει ημιτελικά με αντίπαλο την Μπάγερν

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε το «κλειδί» για να ανοίξει την πόρτα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ σε ένα ματς...

More Articles Like This