Βενιζελοπλημμύρα

Οι λιγοστές σατιρικές εκπομπές που απέμειναν στην τιβί δεν πολυχρειάζονται, διότι τις ανταγωνίζονται οι επιφανείς της πολιτικής

Must Read

Προκηρύχτηκαν οι εκλογές και γίνεται λόγος για αυτοδυναμίες, «κυβερνήσεις των ηττημένων», λυκοσυμμαχίες, αμνοψηφοφόρους, απλές αναλογικές και -πάνω απ’ όλα- για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις. Γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο να ελαφρύνουμε το κλίμα, υπενθυμίζοντας κάτι θετικό: Η πασοκάρα έχει αστείρευτα αποθέματα ηγετών. Δύναται να προμηθεύσει με πρωθυπουργούς όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά κι οποιαδήποτε άλλη χώρα χρειαστεί ταλεντάρες για να την καταχρεώσουν.

Την παραπάνω διαπίστωση την κάναμε μια εισέτι φορά, ανασύροντας από το αρχείο της στήλης και ξαναδιαβάζοντας πόνημα διετίας μεν, αλλά νοηματικά ολόφρεσκο και σπαρταριστό σαν φρεσκοψαρεμένο μπαρμπούνι, το οποίο έγραψε ο Γιώργος Πανταγιάς (γνωστός από την οκταετία Σημίτη). Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα iefimerida* τον Οκτώβριο του 2021. Τιτλοφορείτο «Βενιζέλος, ζωογόνος χείμαρρος στην ξηρασία των ημερών μας».

Η ανάγνωση του τίτλου δημιουργεί την απατηλή εντύπωση ότι ο συντάκτης έγραψε σατιρικό κείμενο και μας δουλεύει. Ομως, όχι! Ο Γιώργος Πανταγιάς τα έγραφε στα… σοβαρά. Απολαύστε μερικά ασυγκρίτου κάλλους αποσπάσματα.

«Στη μεσοβασιλεία των μετρίων η ιδιοφυΐα θεωρείται αμάρτημα. Ετσι επιχειρείται διαρκώς ο εξοβελισμός των άξιων. Εκείνων που έχουν πλούσιες αποσκευές σε γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και τη δυνατότητα να εστιάζουν στο Μάκρο (σ.σ.: μήπως ο κ. Πανταγιάς γράφει «Μάκρο» με κεφαλαίο Μ αναφερόμενος στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ;). Τα όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον τους είναι ο κυνισμός και ο αμοραλισμός. […] Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πολιτεύεται με τρόπο που διακρίνεται για την ποιότητα, την επάρκεια και την υπευθυνότητα.

Αποφεύγει τα κλισέ και τα στερεότυπα. Δεν χαρίζεται στην κυβέρνηση. Ούτε εκτρέπεται σε στείρες και ανεπίκαιρες κορόνες, όπως πράττει η αντιπολίτευση. Η σχέση του με τον πραγματισμό είναι οργανική. Εξ ου και δεν υιοθετεί τις πομφόλυγες. […] Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεχωρίζει γιατί διατηρεί με επιμέλεια την ιδανική απόσταση από ένα βαθιά παθογόνο κομματικό σύστημα. Η αξία του είναι ότι λειτουργεί σαν ζωογόνος χείμαρρος, αναγκαίος στην ξηρασία των ημερών μας».

Από τα προαναφερθέντα καθίσταται σαφές ότι ο Πανταγιάς, δίχως καν να το επιδιώκει, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους σατιρικούς καλλιτέχνες της χώρας μας, πανάξιος συνάδελφος του Αριστοφάνους!

* Διαβάστε το ολόκληρο εδώ: www.iefimerida.gr/politiki/benizelos-zoogonos-heimarros-stin-xirasia-ton-imeron-mas

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέος διευθυντής στο Βρετανικό Μουσείο – Ποιος είναι ο Νίκολας Κάλιναν

Νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου διορίστηκε ο Νίκολας Κάλιναν. Θα πάρει την θέση του Χάρτβιγκ Φίσερ, ο οποίος παραιτήθηκε...

More Articles Like This