Ποια δημοκρατία

Χωρίς Σύνταγμα. Με θεσμούς χειραγωγούμενους

Must Read

Στη δημοκρατία κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Αυτό τουλάχιστον ορίζει το Σύνταγμα. Στη δημοκρατία ο λαός εκλέγει τους εκπροσώπους του διά της ψήφου του. Η δημοκρατία έχει θεσμούς, και οι θεσμοί προστατεύουν το πολίτευμα και διασφαλίζουν την εκλογική διαδικασία. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία λειτουργίας της δημοκρατίας, τα οποία διδάσκεται και ένα παιδάκι στο δημοτικό και οφείλει να γνωρίζει κάθε πολίτης.

Ξάφνου, πριν από τις εκλογές, η δική μας δημοκρατία, στην οποία έχουμε δώσει καινούργιο νόημα με τις συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος, αποφάσισε ότι μπορεί να τροποποιεί τους νόμους κατά το δοκούν προκειμένου να αποκλείει υποψηφίους και κομματικούς σχηματισμούς που δεν είναι της αρεσκείας της. Ολως τυχαίως τα κόμματα αυτά και οι υποψήφιοί τους λαμβάνουν υψηλά ποσοστά και απειλούν την αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος.

Οι κακές γλώσσες λένε για πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που ανακοινώνονται επισήμως, με αποτέλεσμα οι ανεπιθύμητοι να εισέρχονται στη Βουλή και να πριονίζουν όποιες δυνατότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Επειδή φυσικά δεν μπορούν να ομολογήσουν τα πραγματικά αίτια της πρωτοφανούς στα χρονικά απόφασής τους περί αποκλεισμού κόμματος, έχουν προφασιστεί τις γνωστές αρλούμπες ότι «κινδυνεύει η δημοκρατία» και «να θωρακίσουμε τη δημοκρατία» και «δεν παίζουμε με τη δημοκρατία». Οπως εννοούν αυτοί τη δημοκρατία. Χωρίς Σύνταγμα. Με χειραγωγούμενους θεσμούς και κατευθυνόμενη ψήφο προς τα εκεί που τους βολεύει.

Εάν η δημοκρατία λειτουργούσε πραγματικά, μπορούσε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. Σε τελική ανάλυση, ο λαός επιλέγει αυτόν που θα τον εκπροσωπεί. Αν επιλέξει τον Αλφα, θέλει τον Αλφα και δεν θέλει τον Βήτα, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Ας βγουν και ο Βήτα και ο Γάμα να αντιπαρατεθούν και να πείσουν τον κόσμο να τους ψηφίσει. Αυτό είθισται να γίνεται στις δημοκρατίες. Δεν είθισται να αποκλείουν κόμματα και υποψηφίους με τροπολογίες και νομικά τερτίπια. Διότι τότε κάτι πάει πολύ στραβά.

Να υποθέσουμε ότι όσοι υπερήφανα ψήφισαν τη συνταγματική εκτροπή θεωρούν τον λαό ανώριμο, ηλίθιο, προβληματικό, φοβούνται μην κάνει λάθος και ψηφίσει κάτι που δεν πρέπει. «Αφού λοιπόν ο λαός κάνει λάθη, ας τον διευκολύνουμε λίγο» θα σκέφτηκαν «ας του μειώσουμε τις επιλογές, ας του δείξουμε ποια είναι η σωστή ψήφος και ποια η λανθασμένη». Εριξαν και την ευθύνη της τελικής απόφασης στους δικαστές και το έλυσαν το πρόβλημά τους. Νομίζουν.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελληνοαμερικανίδα δήμαρχος του Σόμερσβιλ των ΗΠΑ – Τι λέει για την πατρίδα

Πριν δύο χρόνια στην πόλη Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, η οποία ουσιαστικά είναι προάστιο της Βοστώνης με την οποία και...

More Articles Like This