Η συμμαχία της ημέρας με τη νύχτα

Ουαί και αλίμονό μας αν τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας παραδοθούν ιδιωτικοποιημένα στη μαφία που αναλαμβάνει ολοένα περισσότερο να διοικεί (για λογαριασμό ποιων δεν γνωρίζουμε) τις ζώνες επιρροής στις οποίες έχει διαχωριστεί η οικονομική ζωή της χώρας

Την ημέρα που αντικαταστάθηκε ο τέως αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ο Κωνσταντίνος Σκούμας, έκανε κάτι πρωτοφανές στα χρονικά: δημόσια δήλωση με την οποία αποκάλυπτε τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε την αντικατάστασή του, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα εξουσίας. Η δήλωσή του αυτή ενόχλησε τόσο πολύ τον αμήχανο υπουργό Δημόσιας Τάξης Τάκη Θεοδωρικάκο, ώστε για πρώτη φορά στα χρονικά επίσης δεν έγινε επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής μεταξύ του τέως αρχηγού και του νυν Λάζαρου Μαυρόπουλου, ο οποίος κατάγεται από τη Δράμα και τον συνοδεύουν καταρχάς καλές συστάσεις.

Μεταξύ όλων όσα επεσήμανε ο τέως αρχηγός (ο οποίος, όταν προήχθη στο αξίωμά του, είχε να επιδείξει επιτυχημένη δράση στη βόρεια Ελλάδα, αλλά, κατά τους επικριτές του, δεν είχε… παραστάσεις Αθηνών), ήταν, όπως προέβλεψε, ότι σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται κατανοητοί και να φωτίζονται περισσότερο οι λόγοι της απομάκρυνσής του από την αρχηγία, έναν μόλις μήνα μετά την ανανέωση της θητείας του.

Ο ίδιος είχε αρνηθεί να διαθέσει κι άλλους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη φύλαξη ευυπόληπτων προσώπων που προκαλούν την αντιπάθεια της ελληνικής κοινωνίας, καθώς οι αριθμοί ήταν αμείλικτοι: το 15%-20% των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. υπηρετεί σήμερα σε αυτές τις θέσεις, μακριά από τα βασικά καθήκοντά τους για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης στην κοινωνία. Είχε επίσης αρνηθεί να υποβάλει τα σέβη του σε διάφορα ανυπόληπτα πρόσωπα, στα οποία του ζητήθηκε να τα υποβάλει. Θεωρούσε ότι από την εφαρμογή του νόμου και της τάξης δεν εξαιρείται κανένας, ούτε αυτός ο υπουργός, και τέλος ανησυχούσε σφόδρα για το γεγονός ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις, εκείνη την περίοδο ένα τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας ταυτιζόταν με διάφορες συνιστώσες της ελληνικής μαφίας. Με δυο λόγια, η αξιοπρέπεια του αρχηγού ζύγιζε πολύ περισσότερο από τα 16 γραμμάρια μιας υπόθεσης που συζητείτο τότε στους διαδρόμους της Κατεχάκη.

Ε, λοιπόν, από χθες ο κύριος Σκούμας άρχισε να δικαιώνεται. Τρεις εν ενεργεία αστυνομικοί συνελήφθησαν να μετέχουν σε δίκτυο εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε επιχειρηματίες, με βάση πληροφορίες που αλίευαν από τα απόρρητα ηλεκτρονικά συστήματα πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τις βάσεις δεδομένων. Αντί αδρών ανταλλαγμάτων φυσικά.

Στις μέρες μας βεβαίως κυριαρχεί τόσο πολύς μιθριδατισμός, που αυτά τα οποία κάποτε συγκλόνιζαν την κοινωνία θεωρούνται σήμερα ρουτίνα. Γι’ αυτό ας μην περιμένουμε να δούμε πουθενά κάποια σημαντική δημόσια συζήτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας – όχι βεβαίως η συντριπτική πλειονότητα των έντιμων Ελλήνων αστυνομικών, που παρακολουθούν με τρόμο όλα όσα συμβαίνουν καιρό τώρα μέσα στο Σώμα. Εν προκειμένω, τη συμμαχία της ημέρας με τη νύχτα. Τη συμμαχία του νόμου με την παρανομία. Τη συμμαχία των διωκτών με τους διωκόμενους. Και όμως, συμβαίνει. Και ας περνά κάτω από τα ραντάρ, καθώς η χώρα ζει το όνειρο των εκλογών της βίας και της συνουσίας.

Ποιότητα της δημοκρατίας

Ωστόσο αυτό είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε σε αυτές εκλογές: τι είδους Αστυνομία θέλουμε; Τι είδους Δικαιοσύνη; Τι είδους Στρατό; Τι είδους ενημέρωση; Η ποιότητα της δημοκρατίας πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Διότι, αν δεν βρεθεί, θα έρθει η στιγμή, αργά ή γρήγορα, που θα γίνει κοινή πεποίθηση το ερώτημα «ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;».

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι γραμμές θα αποτελέσουν το λίπασμα για τη δημόσια συζήτηση, ώστε να τεθούν τα πραγματικά ζητήματα στη σωστή τους διάσταση. Η Ελληνική Αστυνομία, τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ουαί και αλίμονό μας αν τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας παραδοθούν ιδιωτικοποιημένα στη μαφία που αναλαμβάνει ολοένα περισσότερο να διοικεί (για λογαριασμό ποιων δεν γνωρίζουμε) τις ζώνες επιρροής στις οποίες έχει διαχωριστεί η οικονομική ζωή της χώρας. Ταύτα και αμαρτίαν ουκ έχομεν. Μην ακούσουμε κανέναν να μας λέει «δεν ήξερα, δεν γνώριζα, δεν μου είπαν», αν παροξυνθούν τα πράγματα. Γιατί όλοι ξέρουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ξέρει ο κύριος Σαμαράς

Σε μια παλαιά, κλασική τακτική του ΠΑΣΟΚ προσέφυγαν ορισμένα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου...

Βουλευτικοί ώμοι αρσιβαρίστα

Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης κι η υπέρκομψη συμβία του με τα 39 ακίνητα και...

Κάθε πότε θυμώνει ο Κυριάκος;

Στη διάρκεια της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί απρέπειες και προσβολές πολύ...

ΕΣΡ…

Διάβασα πριν από λίγος μέρες στη «δημοκρατία»  ότι, σε συνάντηση που είχε με τον...

Η αντίδραση ενός ηγέτη

Η προσβολή εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας είναι προσβολή εναντίον της πατρίδας και του...

Δεν δείχνει έτσι την ενόχλησή του ένας Βρετανός πρωθυπουργός

Θα ακύρωνε ποτέ ένας «γκάγκαρος» Βρετανός πρωθυπουργός προγραμματισμένη συνέντευξή του με ξένο ηγέτη φίλης...

Ελγίνειος φερετζές αφελληνισμού

Παρακολουθείς στην τηλεόραση* την παραδοσιακή οπερέτα όπου τις ελληνόφωνος/η πολιτικός, σε μια έκρηξη πατριδολατρείας,...

Αντί να κοκκινίζουν τη… συγχαίρουν!

Η συγκλονιστική περίπτωση της 85χρονης αγρότισσας που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου...

Οι «γραφικοί»

Για να δούμε. Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, Τζόρτζια Μελόνι και...

Η δικηγορία στις μέρες μας είναι μέγας ηρωισμός!

Δικαίως ξέσπασε σάλος μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου (φωτό), με τις...

Ο σημαντικότερος εν ζωή πασόκος

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στα δημόσια πράγματα είναι σημαντική. Πάντα πρέπει να δίνουμε...

Ο «Αρχιερέας» που ξέχασε να γράψει στο μπλοκάκι ότι…

Γράφει ο Γιάννης Ντάσκας«Πήραμε στοιχεία απο το εξωτερικό και αυτά δείχνουν ότι λεηλατείται ο...

Η Αριστερά και η Ivy League

Η ονομασία Ivy League αναφέρεται στο ετήσιο αμερικανικό αθλητικό συνέδριο των οκτώ καλύτερων ιδιωτικών...

Ενας ΣΥΡΙΖΑ… χάρμα οφθαλμών

Δεν ξέρω ο Κασελλάκης τι... ψάρια θα πιάσει ως πολιτικός αρχηγός, αλλά ως εκκαθαριστής...

Mια ομιλία που είχε…«δίψα για καθαρό ουρανό»

Αναζήτησα το απόγευμα του Σαββάτου στην άθρησκη ΕΡΤ3 του Κωνσταντίνου Ζούλα και του Φίλιου...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

«Τουρισμός για όλους»: Περισσότεροι δικαιούχοι

Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, δήλωσε η Κεφαλογιάννη. Τι είπε για βραχυχρόνιες μισθώσεις και επιδοτήσεις ξενοδοχείων

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό...

Λαχτάρα για τη Μαρινέλλα στο νοσοκομείο

Μια περιπέτεια υγείας ανάγκασε την βασίλισσα του ελληνικού τραγουδιού,...

Ο σημαντικότερος εν ζωή πασόκος

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στα δημόσια πράγματα είναι...

Ο κακός χαμός στο Twitter με τα αγγλικά του Άδωνι

«Παγκόσμιος» ο Άδωνις Γεωργιάδης που από το πρωί δίνει...

Δημοσκόπηση για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Η πρωτοφανής κατάσταση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο...

NEWSROOM