Ελλάδα και τουρκικά προσχήματα

Κεμαλικός και οθωμανικός επεκτατισμός είναι απολύτως όμοιοι. Ομως ο Ερντογάν μάς συμφέρει γι' αυτό που είναι για τη Δύση. Κι εμείς θέλουμε αυτόν που θα αναγκάσει τη Δύση να τηρήσει τα προσχήματα έναντι ημών...

Παράλληλα με τις ελληνικές εκλογές τρέχει και η προεκλογική εκστρατεία για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Μαΐου, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Θράκης από τον βουλγαρικό ζυγό και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό το 1920.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με ιδιαίτερη επιμέλεια τη διακύμανση των συσχετισμών μεταξύ κεμαλικών και ισλαμιστών στη γειτονική χώρα, σταθμίζει τους κινδύνους, μερικές δε φορές τολμά και τοποθετείται. Πρώτος τοποθετήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή του σε δημοσιογράφους περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών άφησε να διαφανεί η προτίμησή του στον ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και δήλωσε ότι εν όψει της διαγραφόμενης νίκης του πρέπει να ετοιμαζόμαστε για διάλογο τύπου Ελσίνκι. Κορυφαίοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, πολιτευόμενοι, δήλωναν ευθαρσώς στους διαδρόμους του Φόρουμ των Δελφών ότι «έφθασε πλέον ο καιρός για να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία».

Στον αντίποδα των δηλώσεων Τσίπρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε προχθές ότι «ο Ελληνισμός έχει κακή εμπειρία από το κόμμα του κ. Κιλιτσντάρογλου, αρχής γενομένης από την εισβολή στην Κύπρο». Ξέχασε και τα Ιμια, αλλά, εν πάση περιπτώσει, καλά τα είπε. Τι μας συμφέρει λοιπόν; Είναι διαφορετικός ο Ερντογάν από τον νέο Κεμάλ; Ή παρά τις αποχρώσεις τους ταυτίζονται; Πράγματι, επί Ερντογάν δεν είχαμε Ιμια, με εξαίρεση τις κρίσεις του Εβρου και του «Oruc Reis», οι οποίες, αν δεν ήμασταν έτοιμοι, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε Ιμια. Είχαμε όμως τη «δολοφονία» του ήρωα Ηλιάκη, το F-16 του οποίου κατέπεσε από την άνανδρη συμπεριφορά Τούρκου πιλότου σε αερομαχία.

Είχαμε και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας μας σε τέμενος και αυτό είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός. Ιστορικό γεγονός. Ξέρω καλά ότι ο Τούρκος πρόεδρος λέει στους οικείους του ότι η μετατροπή της σε τέμενος ήταν ένα παιδικό του όνειρο και η αιτία είναι οι… σφαλιάρες που έτρωγε από τον Ελληνα ομογενή ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης της Κωνσταντινουπόλεως στην οποία εργαζόταν. Στην πραγματικότητα οι διαθέσεις των Τούρκων έναντι ημών παραμένουν διαχρονικά οι ίδιες, παρά τις «αυξομειώσεις» στις οποίες αναφέρθηκε προχθές στο Ζάππειο ο Κώστας Καραμανλής.

Την απορία για το τι συμφέρει την Ελλάδα μού την έλυσαν δύο αξιωματούχοι μας με άριστη γνώση των Ελληνοτουρκικών. Ο πρώτος υπηρετούσε μέχρι προσφάτως στην Τουρκία. Ο δεύτερος ευρίσκεται σταθερά στην Ελλάδα. Ο αξιωματούχος της Αγκυρας μού εξήγησε σε απλά ελληνικά τα εξής: «Ο Ερντογάν είναι καλύτερος για εμάς, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζουμε. Κεμαλιστές και ισλαμιστές είναι ίδιοι. Οι μεν σου λένε ότι θα σε σκοτώσουν με το πιστόλι, οι δε με στιλέτο. Οι μεν σου λένε ότι θα εισβάλλουν εκεί γιατί έτσι έλεγαν κάποτε οι Συνθήκες, οι δε γιατί εκεί είχε κάποτε προελάσει ένας Οθωμανός σουλτάνος και το θεωρούν δικό τους. Πόσες φορές δεν έχει κάνει αναφορές ο Ερντογάν στη Μάχη της Πρέβεζας ή στη Μάχη της Τριπολιτσάς; Απειρες. Δεν αλλάζει τίποτε. Κεμαλικός και οθωμανικός επεκτατισμός είναι απολύτως όμοιοι.

Ο Ερντογάν μάς συμφέρει γι’ αυτό που είναι για τη Δύση. Σ’ το εξηγώ: Η επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία είναι ο μόνος λόγος για να συνεχίσουν να τηρούν τα προσχήματα έναντί μας οι Αμερικανοί. Η προσβολή των ατομικών δημοκρατικών ελευθεριών και το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης είναι ξένα προς τον δυτικό πολιτισμό και καθόλου υπερασπίσιμα. Θα δυσκολευτούν λοιπόν πολύ οι ΗΠΑ να μας “ρίξουν” πολύ αν επανεκλεγεί πρόεδρος. Αντιθέτως: Εάν εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου, η φιλοδυτική στροφή της Τουρκίας θα είναι τόσο εντυπωσιακή (θα τους τα δώσουν όλα), που η Αμερική θα πάψει να τηρεί τα προσχήματα έναντι ημών. Ηδη στους Δελφούς ο πρέσβης Τσούνης είπε ότι οι διαφορές μας δεν έχουν την ένταση των διενέξεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης για να παραμένουν άλυτες και ότι πρέπει να ξέρουμε ότι κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στο σωστό ή το λάθος… Τι δεν καταλαβαίνεις;».

Αντι-έκθεση για τεμένη

Ο δεύτερος αξιωματούχος, ο εν Ελλάδι, μου είπε σε ανύποπτο χρόνο μια ωραία ιστορία. «Θυμάσαι που οι Τούρκοι αρχικώς είχαν απαίτηση να συναποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τη λειτουργία του τεμένους των Αθηνών, αλλά όταν είδαν πως λειτούργησε άψογα και χωρίς μιναρέ μας χλεύασαν και δεν ασχολήθηκαν ξανά; Ε, λοιπόν, σου έχω νέα. Μόλις διάβασαν ότι κυκλοφόρησε η νέα έκθεση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην πατρίδα μας (το Ισλάμ προστατεύεται, οι εκκλησίες μας γίνονται στόχος), έσπευσαν να αναθέσουν σε έναν σύλλογο αποδήμων τους να εκπονήσει και αυτός μια αντι-έκθεση. Την οποία, αν διαβάσεις, τι διαπιστώνεις;

Οτι θέλουν να έχουν λόγο σε οιοδήποτε θέμα αφορά τους λατρευτικούς χώρους του Ισλάμ μέσα στην επικράτειά μας. Στην ελληνική επικράτεια! Ακόμη και για το τέμενος των Αθηνών που χλεύαζαν. Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι η Τουρκία είναι δύναμη αναθεωρητική και αποικιοκρατική. Ανεξαρτήτως προσώπων. Το βαθύ κράτος της είναι αναθεωρητικό. Και αν δεν το καταλάβει η χαριεντιζόμενη μαζί της πολιτική μας τάξη, οι συνέπειες στο μέλλον θα είναι ολέθριες».

Μετά ταύτα τα πράγματα για εμάς είναι απλά: Θέλουμε αυτόν που θα αναγκάσει τη Δύση να τηρήσει τα προσχήματα έναντι ημών. Εάν είναι ο Ερντογάν, Ερντογάν. Και το υποστηρίζω εγώ, που έχω τις γνωστές δικαστικές περιπέτειες μαζί του. Ωστόσο οι αποφάσεις δεν είναι δικές μας. Ο κυρίαρχος λαός τη γείτονος θα αποφασίσει. Παρεμβάσεις δεν χωρούν. Ακόμη και σε δημοκρατίες υβριδικού τύπου. Κυριακή κοντή γιορτή. Θα δούμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικίνδυνοι παραλογισμοί

«Ηταν γνώριμος στις γαλλικές Αρχές» ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας που κόστισε τη ζωή...

Πλασιέ «ληγμένης» ιδεολογίας

Το λογότυπο της Νέας Αριστεράς θυμίζει εκείνο μιας εταιρίας που πουλάει έπιπλα. Θυμίζει και...

Κυρ Υπουργέ είναι αλήθεια ότι τα 4 χιλιάρικα υπολοίπου δανείου παραπληγικών έγιναν 204 εκεί...

Υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη γράφει στις 5/12/23 ότι στην κυβέρνηση έχουν σχέδια.Σήμερα προσάγεται στα...

Cosmote, Nova είναι για «Μπόλεκ και Λόλεκ»;

Αν και με «τρώει» το χέρι μου να γράψω για τα σκέιτμπορντ και τα...

Καταφύγια Νο 2

Τον Σεπτέμβριο του 2012 το ΓΕΕΘΑ συντάσσει ένα ενημερωτικό σημείωμα -άγνωστο αν τελικώς απεστάλη,...

Θα τα «δώσουμε» μια μέρα ξαφνικά

Επειδή έχει καταργηθεί στην πατρίδα μας η σκέψη και υποφέρουμε από αμνησία, καλό είναι...

Η σωστή πλευρά του κουβά!

Αν μαζέψουμε άρθρα, αναλύσεις, σενάρια και εκτιμήσεις για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο που δημοσιεύτηκαν στην...

Στο Λονδίνο η Ελλάδα υπέστη ανείπωτης έκτασης ξεπεσμό

Τα όσα συνέβησαν αρχικά  στο Λονδίνο, αλλά και όσα ακολούθησαν στη συνέχεια, ανάμεσα στο...

Η νομιμοποίηση της διεκδίκησης των Γλυπτών

Με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η αμετροεπής συμπεριφορά του ινδικής καταγωγής Βρετανού πρωθυπουργού...

Καταφύγια – 1

Τελευταία και με αφορμή τις «αναταράξεις» στην ευρύτερη περιοχή μας (Ουκρανία, Γάζα), γίνεται πολύς...

Οι μεγάλες ανατροπές της επιστολικής ψήφου

Εισαγωγικό σχόλιο πριν υπεισέλθω στο κυρίως θέμα: πανηγυρίσαμε -και δικαίως- που ο βασιλεύς Κάρολος...

Κιμ Γιονγκ Cool-ης

Πολλά έχει κάνει για την πατρίδα (και περίπου τρεις ντουζίνες ακίνητα, τα οποία υποθέτουμε...

Εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Τουρκίας

Ο Ερντογάν, όταν είδε τα αμερικανικής κατασκευής F-16 να βομβαρδίζουν το τουρκικό Κοινοβούλιο και...

Ορθά πορεύεται ο Φλωρίδης

Σε ανύποπτο χρόνο έχω αναφερθεί στην ουσιαστική ατιμωρησία των πλημμελημάτων, στην ονομαστική μόνο αξία...

Χαμένη στην μετάφραση η Ελλάς

Έκπληκτος από τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα της πατρίδας μας έμεινε ένας...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Youtuber μάς κάνει ρεζίλι διεθνώς για την Ομόνοια: «Ο χειρότερος ναρκοδρόμος που έχω περπατήσει»

Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στη φυλακή, έχοντας περπατήσει στις...

Δεύτερο στεφάνι για τον Γιώργο Τζαβέλλα

O Γιώργος Τζαβέλλας και η Βίκυ Κάβουρα είναι ζευγάρι...

Συνελήφθη ο σύντροφος της 43χρονης Γεωργίας που βρέθηκε δολοφονημένη στη Σαλαμίνα

«Τσάκωσαν» στο Κερατσίνι τον 71χρονο - Είχε μαζί του το όπλο με το οποίο φέρεται ότι πυροβόλησε την 43χρονη μητέρα

Οργή στην Νέα Αριστερά για τη συντομογραφία που γεννά «εφιάλτες»

Οργή επικράτησε στη Νέα Αριστερά όταν το κόμμα αναφέρθηκε...

H Brigitte Nielsen περπάτησε στην πασαρέλα του Balenciaga κάνοντας 8άρια

O οίκος Balenciaga, παρόλο που για αρκετό κόσμο εκεί...

Ανιψιός του Παττακού ο φονιάς της 43χρονης Γεωργίας στη Σαλαμίνα

Ανιψιός του πραξικοπηματία Στυλιανού Παττακού ο δολοφόνος της 43χρονης

Η Μαρία Αλεξάνδρου καταγγέλλει ομαδικό βιασμό από Αλβανούς – «12 ώρες στην Κόλαση»

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην...

Όλγα Κιουρτσάκη-Φώτης Λιόσης: Ποζάρουν με ασορτί ροζ πουλόβερ και την κόρη τους

Η κόρη της Άντζελας Δημητρίου, Όλγα Κιουρτσάκη, θα περάσει...

Ο ατσάλινος Κυριάκος «λύγισε» ακόμα και τον Πούτιν!

Πριν από λίγο, στην καρδιά του Κρεμλίνου, είχαμε μία...

NEWSROOM