Οι πιο κρίσιμες εκλογές

Ο Ερντογάν αυτές τις δύο δεκαετίες που κυβερνά την Τουρκία χτίζει τα θεμέλια της «Τουρκίας του 21ου αιώνα», στα σύνορα της οποίας συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα, 14 Μαΐου 2023, στην Τουρκία είναι εξίσου αν όχι πιο σημαντικές από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου.

Ο Ερντογάν αυτές τις δύο δεκαετίες που κυβερνά την Τουρκία χτίζει τα θεμέλια της «Τουρκίας του 21ου αιώνα», στα σύνορα της οποίας συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη.
Χαρακτηριστική των σχεδίων της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η προεκλογική ομιλία που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας σε μέλη των συλλόγων της Μαλάτειας, στο ξενοδοχείο «Bomonti Hilton». Στη συγκεκριμένη ομιλία ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών «ξεδίπλωσε» τα σχέδια του Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, είπε συγκεκριμένα:

«Σε αυτή τη χώρα έλεγαν ότι κατοικούν “Κούρδοι”, “Τούρκοι”, “Σουνίτες”, “Αραβες”, “Βόσνιοι”, “Ρομά”, προσπάθησαν να μας χωρίσουν, να μας διασπάσουν, δεν φοβήθηκαν τον Θεό. Δεν είδαν ποιοι πολέμησαν ώμο με ώμο στο Ντουμλούπιναρ και στο Τσανάκαλε. Δεν κοίταξαν ποιος κοιμόταν με ποιον, δεν κοίταξαν ποιος παντρεύτηκε με ποιον. Ο Θεός είναι μάρτυρας, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει διαποτίσει αυτή τη χώρα με το πνεύμα της ανεξαρτησίας, απελευθερώνοντάς την από κηδεμονία αυτής της Δύσης, “σκουπίζοντας” όλους εκείνους που είχαν αιχμαλωτίσει τη χώρα από από το 1960. Αυτό το έκανε πιστεύοντας μόνο σε εσένα. Σήμερα, αν ανοίγει η Αγία Σοφία, αν γίνεται προσευχή στην Αγία Σοφία σήμερα, αυτό δεν γίνεται μόνο για λατρεία. Αν νομίζεις ότι είναι μόνο για λατρεία, είναι λάθος. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άνοιξε την Αγία Σοφία μόνο για λατρεία. Ο Ταγίπ Ερντογάν την άνοιξε για να υψώσει και να κυματίσει τη σημαία μας και να δείξει σε όλον τον κόσμο ότι η Τουρκία είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη».

Συνεχίζοντας ο Σοϊλού αναφέρθηκε στη σημασία των εκλογών, λέγοντας:
«Οι εκλογές αυτές δεν αφορούν τα 780 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Τουρκίας, είναι εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον, είναι εκλογές των Σελτζούκων και των Οθωμανών. Αυτές είναι οι εκλογές όλων των πνευματικών ταγών και των εθνικών μας ηρώων, που μας απελευθέρωσαν. Είναι εκλογές των ηρώων που έπεσαν στα πεδία των μαχών για να μη διαμελιστεί η χώρα μας, και των γυναικών τους που πάνω από το φέρετρο του εικοσάχρονου άνδρα τους έλεγαν “ας είναι καλά η πατρίδα”».

Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε ανάρτησή του την Παρασκευή 12 Μαΐου, ανέφερε τα εξής:
«Η αγάπη και ο αγώνας μας είναι και τα δύο για το αγαπημένο μας έθνος. Δεν πολεμάμε για τους εαυτούς μας, ούτε υπολογίζουμε κανέναν όταν πρόκειται για το έθνος μας.
Θεωρούμε καθήκον μας να κάνουμε τα πάντα για το έθνος μας, στο οποίο είμαστε αφιερωμένοι, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή. Οποια παγίδα κι αν στηθεί μπροστά μας, δεν θα σταματήσουμε να υπηρετούμε τον τόπο μας…
…Με όποιες επιθέσεις κι αν έλθουμε αντιμέτωποι, δεν θα επιτρέψουμε να ρίξουν σκιά στη βούληση του έθνους και της δημοκρατίας μας. Οποτε χρειαστεί, όπως έγινε το βράδυ της 15ης Ιουλίου (νύχτα του πραξικοπήματος το 2016), υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας σε βάρος της ζωής μας…
…Προς τούτο έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προδοσίες, έχουμε ξεπεράσει πολλές αντιξοότητες, έχουμε δώσει αγώνες ζωής και θανάτου.
Τα τελευταία 21 χρόνια δημιουργήσαμε την υποδομή του τουρκικού αιώνα σε κάθε τομέα και ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες του.
Ας ελπίσουμε ότι μετά τις 14 Μαΐου θα ξεκινήσουμε την οικοδόμηση του τουρκικού αιώνα.
Θα το πετύχουμε, όπως το κάναμε εδώ και 21 χρόνια, με την αμέριστη υποστήριξή σας και τις ειλικρινείς προσευχές σας….»

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν, με την αναφορά του στο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016, προετοιμάζει το έδαφος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ έχει προηγηθεί ο Σοϊλού, οποίος χαρακτήρισε τις εκλογές «απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος της Δύσης», τονίζοντας μάλιστα ότι «όσα δεν πέτυχαν η Δύση και οι ΗΠΑ με το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016, θα προσπαθήσουν να το πετύχουν με τις εκλογές της 14ης Μαΐου».

Ομως, είναι σημαντική η αναφορά του στον «τουρκικό αιώνα», όπως αποκαλεί τον 21ο αιώνα, ο οποίος δεν αφορά τα 780 τετραγωνικά χιλιόμετρα της τουρκικής επικράτειας. Αφορά την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία, άρα την Κύπρο και την Ελλάδα, αφορά το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου, αφορά τον λεγόμενο «τουρκικό κόσμο», όπως αποκαλούν οι Τούρκοι εθνικιστές και ο ίδιος ο Ερντογάν τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, οι γλώσσες των οποίων ανήκουν στην οικογένεια των τουρανικών γλωσσών.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν πιθανή επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου από την πρώτη Κυριακή, ενώ πιθανή είναι και η επικράτηση της Εθνικής Συμμαχίας και των Κούρδων στο Κοινοβούλιο.

Ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τους πολίτες να μη βγουν το βράδυ της Κυριακής να πανηγυρίσουν, φοβούμενος προβοκάτσιες που θα «δικαιολογήσουν» παρέμβαση του στρατού και της στρατοχωροφυλακής.

Επίσης, ηγέτης των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης και μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν, απαντώντας σε σενάρια και απειλές για τη ζωή του, την Παρασκευή, μίλησε στην Αμισό και την Αγκυρα, προστατευμένος με αλεξίσφαιρο γιλέκο, δηλώνοντας ότι δεν τον πτοούν οι απειλές.

Είπε συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον Ερντογάν και στους συν αυτώ: «Βρε τιποτένιοι, βρε τσακάλια, τι νομίζετε, ότι θα με τρομάξετε;»

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι ήδη τεταμένη και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα παραμείνει τεταμένη. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα, αφού είναι γνωστό ότι «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται». Πόσο μάλλον όταν είναι γκρίζος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This