«Πολιτεία»

Ο Πλάτωνας δεν ασχολήθηκε με την Αθενς (Athens), αλλά με την Αθήνα. Οπότε δεν εμπίπτει στο πεδίο ενδιαφερόντων του κ. Μπακογιάννη.

Must Read

Για άλλη μία φορά ο κ. Μπακογιάννης μάς εξέπληξε με το εύρος των γνώσεών του σε θέματα ελληνικού πολιτισμού. Οπως μας ανακοίνωσε περήφανα, ανακάλυψε επιχωματωμένη ολόκληρη Πολιτεία, την «Πολιτεία» του Πλάτωνα. Για τον δήμαρχο Αθηναίων η «Πολιτεία» του Πλάτωνα είναι μία πόλη που την είχε φτιάξει ο γνωστός αρχαίος φιλόσοφος – εργολάβος οικοδομών Πλάτωνας. Μετά πήγαν κάτι άσχετοι και πέταξαν από πάνω χώματα και κάλυψαν τα όμορφα κτίρια του κ. Πλάτωνα, με αποτέλεσμα η Πολιτεία του να μείνει θαμμένη για αιώνες. Ευτυχώς, όμως, ο δήμαρχός μας έχει μία ευαισθησία σε θέματα ελληνικού πολιτισμού και αποφάσισε να τη φέρει στην επιφάνεια. Διότι Πολιτεία στο μυαλό του κ. Μπακογιάννη είναι η πόλη και όχι το πολίτευμα. Για αυτόν ο Πλάτωνας έχτιζε, δεν έγραφε.

Πού να πάει το μυαλό του ότι η «Πολιτεία» του Πλάτωνα είναι από τα πιο γνωστά του έργα και όχι ντουβάρια κτιρίων. Αλλά πού να γνωρίζει στοιχειωδώς ελληνικά ο δήμαρχος; Στα εξωτερικά και στα πανεπιστήμια των αρίστων δεν τα μαθαίνουν αυτά φαίνεται. Μαθαίνουν εγγλέζικα μόνο για να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους ιθαγενείς και να διαιωνίζονται στις καρέκλες της εξουσίας.

Μας έχει ζαλίσει ο δήμαρχος με τα εγγλέζικα. Athens Music Week με 30 live acts, speakers and venues, Athens Film Ofiice, The Meet Market#Easter Edition, Culture is Athens και δεν συμμαζεύεται. Πρέπει ο Αθηναίος να πάρει πτυχίο στα αγγλικά για να διαβάσει δυο πράγματα στην ιστοσελίδα του δήμου. Ο κ. δήμαρχος προφανώς πιστεύει ότι είναι δήμαρχος Λος Αντζελες και πρέπει να μας απευθύνει τον λόγο εις την αγγλικήν. Θεωρεί ότι το Αθενς (Athens) είναι πιο γκλάμουρ από το Αθήνα και, ως άλλη Μαντάμ Σουσού, μας έχει σκοτίσει πραγματικά με ένα κάρο ξενόγλωσσους τίτλους που δίνει σε διάφορες δράσεις του Δήμου. Ας του πει κάποιος πώς η επίσημη γλώσσα μας είναι τα ελληνικά, την πόλη την κατοικούν κατά πλειοψηφία -ακόμη τουλάχιστον- Ελληνες, ότι ζούμε στην Ελλάδα, κι αν θέλει να δίνει πληροφορίες στα αγγλικά, μπορεί να φτιάξει δίγλωσση ιστοσελίδα όπως κάνει όλος ο κόσμος.

Ο Πλάτωνας δεν ασχολήθηκε με την Αθενς (Athens), αλλά με την Αθήνα. Οπότε είναι φυσικό να μην εμπίπτει στο πεδίο ενδιαφερόντων του κ. Μπακογιάννη. Και ο Πλάτων και όλη η ελληνική γλώσσα και γραμματεία. Πώς γίνεται να καταλαμβάνουν αξιώματα χωρίς παιδεία;

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Ήχησε το 112 στη Θεσσαλία

Για τη Θεσσαλία και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και για τα νησιά του βορείου Αιγαίου ήχησε...

More Articles Like This