Πόσο βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου;

Οταν εκφέρεται ο όρος «θαλάσσιες ζώνες», τότε δίνουμε το σύνθημα στη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Άγκυρα και το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης

Ενα ζήτημα που απασχολεί τη Δύση, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ερντογάν σε περίπτωση που ανακηρυχθεί νικητής στις σημερινές εκλογές, όσον αφορά τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, όταν ανέλαβε την εξουσία, χρησιμοποίησε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το δίκτυο Γκιουλέν, με το οποίο συγκυβερνούσε, για να καταστείλει στο εσωτερικό της Τουρκίας τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες τον θεωρούσαν «εθνικό κίνδυνο». Ετσι κατόρθωσε να κατισχύσει και να εξουδετερώσει την οργάνωση του βαθέος κράτους «Εργενεκόν», αλλά και τους μηχανισμούς στο στράτευμα, με την υπόθεση «Μπαλιόζ» («Βαριοπούλα»).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οταν στη δεύτερη δεκαετία της διακυβέρνησής του με διάφορους δόλιους τρόπους κατόρθωσε να θέσει υπό σχετικό έλεγχο το κουρδικό κίνημα, στράφηκε εναντίον του δικτύου Γκιουλέν, με το οποίο μέχρι τότε συγκυβερνούσε, και το θεωρούσε και αυτό απειλή για τα σχέδιά του.

Οταν ο Ερντογάν εξουδετέρωσε όλους τους εσωτερικούς εχθρούς άρχισε να παρουσιάζει το πραγματικό του πρόσωπο και τους πραγματικούς τους σκοπούς όσον αφορά την εσωτερική αλλά και την εξωτερική του πολιτική: παντουρκισμός, πανισλαμισμός, νεοοθωμανισμός.

Το εις βάρος του πραξικόπημα, το οποίο ήταν πραγματικό, συνετέλεσε στο να εκφράσει χωρίς καμία αναστολή και το μίσος του εναντίον της Δύσης, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., των ΗΠΑ…
Τότε έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του να «ανεξαρτητοποιηθεί» η Τουρκία από τα «δεσμά της Δύσης». Ετσι, ο Ερντογάν έστρεψε την Τουρκία προς τη Ρωσία, την Κίνα και την Τεχεράνη.

Ετσι ανέλαβε την ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ετσι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τον τότε πρόεδρο του Καζακστάν Νουσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, στη μετατροπή του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών σε διεθνή οργανισμό, δηλαδή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, στο πλαίσιο της πολιτικής του παντουρκισμού.

Ετσι ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της νεοοθωμανικής πολιτικής, άρχισε τις εισβολές σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη, έτσι είδαμε να γίνεται «πράξη» το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»…
Τη Δευτέρα 29 Μαΐου, μαύρη επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν θα δώσει τα πρώτα δείγματα της πορείας που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με διπλωματικές και δημοσιογραφικές πηγές, προεκλογικά υπόσχεται και καθησυχάζει τις χώρες της Ευρώπης ότι την επομένη των εκλογών θα ακολουθήσει άλλη πολιτική έναντι της Δύσης.

Αυτό είναι προφανές ότι εντάσσεται στο σχέδιό του να κερδίσει τις εκλογές και στη συνέχεια να ακολουθήσει τα γνωστά του βήματα προς την Ευρασία, τον «τουρκικό» και τον μουσουλμανικό κόσμο. Αν τελικά συμβεί αυτό, η Κύπρος και η Ελλάδα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα με νέες εισβολές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την πολιτική των δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο, με τη λεηλασία των ελληνικών περιουσιών της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Αν τελικά συμβεί αυτό, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε νέες εισβολές της Τουρκίας στην -με βάση το Διεθνές Δίκαιο- ελληνική υφαλοκρηπίδα μεταξύ Κύπρου – Καστελόριζου – Κρήτης, αλλά και νοτίως της Κρήτης, με βάση το -παράνομα μεν, υπαρκτά δε- τουρκολιβυκά μνημόνια 1 και 2, νέες πιέσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, νέες απειλές για τα ελληνικά νησιά.

Φυσικά, εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να εκνευρίζει και να προκαλεί ανησυχίες στη Δύση, στης ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., θα αλλάξει επί τα βελτίω η γεωπολιτική αξία της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ θα είναι πιο εύκολο να περνάμε τις θέσεις μας στους συμμάχους μας.
Ομως, να είμαστε σίγουροι ότι πρώτα θα επιχειρηθεί η «εξημέρωση» του θηρίου, με στόχο να πειστεί η Τουρκία να παραμείνει, έστω εν μέρει, στο «δυτικό μαντρί». Και αυτό σημαίνει ότι θα προσφερθεί στο «θηρίο» τροφή από την Κύπρο και την Ελλάδα. Ηδη κάποια κέντρα στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συνεχόμενη αναφορά από τον πρωθυπουργό αλλά και από πολιτικούς που χρημάτισαν υπουργοί Εξωτερικών ότι «η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» αποτελεί απόδειξη ότι ίσως έχει τεθεί στο τραπέζι και το πλαίσιο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο κεφάλαιο «Ζητήματα Ελληνοτουρκικών Σχέσεων», αναφέρεται το εξής:

«Η Ελλάδα επιδιώκει, στο πλαίσιο αυτό, να επιλύσει τη μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και, ειδικότερα, το Δίκαιο της Θάλασσας». Οταν όμως εκ των επισημότερων χειλέων εκφέρεται ο όρος «θαλάσσιες ζώνες», τότε δίνουμε το σύνθημα στη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Αγκυρα και το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που εντάσσεται στον όρο «θαλάσσιες ζώνες».

Και η συνεχής αναφορά σε αυτό οδηγεί σε μια συμφωνία που ο λαός έχει χαρακτηρίσει «Πρέσπες του Αιγαίου». Προσοχή! Κάποιοι πνίγηκαν στα νερά των Πρεσπών. Σκεφτείτε τι θα γίνει στα νερά του Αιγαίου, που είναι και πιο βαθιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Mασάζ» μέχρι το συνυποσχετικό

Η Ελλάδα σύρεται διαχρονικά πίσω από τις κινήσεις που κάνουν ο Ερντογάν και η...

Πασινιάν – Μητσοτάκης …βίοι παράλληλοι!

Ο Νικόλ Πασινιάν είναι πρωθυπουργός της Αρμενίας. Τα τελευταία 24ωρα κρύβεται από τους συμπατριώτες...

«Yπνωτικό» στους Ελληνες και η ζωή στη… φτήνια

Λυπούμαστε, αλλά δεν έχουμε κανέναν λόγο να συμμετέχουμε στον ομαδικό υπνωτισμό που επιχειρείται αυτές...

Πολιτική και ποδόσφαιρο

Εγραφε, προφητικότατα, η «δημοκρατία» στις 30 Αυγούστου για τον Κασσελάκη: «Οι αυγουστιάτικες μεταγραφές αεροδρομίου...

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο serial killer του Καυκάσου

Οι Αρμένιοι το αποκαλούν Αρτσάχ, άλλοι το ξέρουν ως Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή σκέτο Γαραπάγ. Ιστορικά,...

Faux στα δεξιά έως τις ευρωεκλογές

H διαφαινόμενη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τα μέλη...

Πρόταση για νέο Α/ΓΕΕΘΑ

Σημείωση πρώτη και βασικότερη όλων: Αν δεν έχετε παρακολουθήσει τη θρυλική ταινία «Ο κύριος...

Στη Λιβύη, τότε και τώρα

Το να αναπτύξει μία ανθρωπιστική πρωτοβουλία η πατρίδα μας στη Λιβύη είναι κάτι απολύτως...

Μείζων επαρχιωτισμός

Κοιτώ στον χάρτη τι είδους συγκλονιστικές ανατροπές γίνονται αυτές τις μέρες στην περιοχή μας,...

Ο πόλεμος των στρατηγών

Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Κολοκούρης το 1997 ήταν λοχαγός, επικεφαλής Λόχου Πεζοναυτών στο Φαρμακονήσι....

Στέφανος για αρχηγός, όχι για αριστερός ψάλτης

Απορώ με τις... απορίες αρκετών. Το «Γιατί Κασσελάκης;» ως ο πιθανότερος πλέον νέος πρόεδρος...

Απαιτείται ρήτρα πατριωτισμού

Κασσελάκης, λοιπόν! Η έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μετεωρίτης του ελληνικού πολιτικού...

Ο Κασσελάκης στη ΝΔ!

Στα ρεπό του ο Κασσελάκης ας αναλάβει να οδηγήσει και τη Νέα Δημοκρατία στα...

Μάλλον τους πήρε τα κλειδιά χωρίς να το καταλάβουν

Οσα συνέβησαν χθες στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού της ελληνικής... «πρώτη φορά...

«Ελλάδα δύο», νερό με το δελτίο!

Τι είναι η «Ελλάδα 2.0» του Κούλεως του κληρονόμου της πρωθυπουργίας; Οι Βολιώτες να...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκάρει ο σύζυγος της Εύης Ανδρεαδάκη που σκοτώθηκε στη Λιβύη: «Δεν ήθελε να πάει, την ανάγκασαν!»

«Εγώ της είπα ότι θα κάνω κάτι να μην πάει. Έφτασα σε σημείο να της πω να φύγει από το στράτευμα.», τόνισε.

Δημοσκόπηση: Ποιον προτιμάτε για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου...

Κλινική θανάτου! Σοκάρουν όσα καταγγέλλει για τη μητέρα του απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής

Καταγγελίες σοκ για το ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα σε ιστορική πλατεία της Αθήνας!

NEWSROOM