Οι ρίζες του ελληνικού πολιτισμού

Αντί να συσχηματιζόμεθα τον αιώνα τούτο, ας ανοίξουμε κάνα βιβλίο της προκοπής

Must Read

Πολλή, περιττή και ψυχοφθόρα φασαρία παρατηρείται στη νοόσφαιρα. Αφενός η προεκλογική ατμόσφαιρα, αφετέρου οι φιέστες με τους ομοφυλοφίλους, τις λεσβίες, τους αμφί και τους τραβεστί, που παρουσιάζονται σαν τα νέα πρότυπα της νέας τάξης (η οποία δεν είναι νέα, αλλά συνομήλικη των Σοδόμων και των Γομόρρων), δεν μένει δευτερόλεπτο ησυχίας διαθέσιμο για τους πολλούς, που πέφτουν στη λούμπα της επικαιρότητας.

Αντί, λοιπόν, να συσχηματιζόμεθα τον αιώνα τούτο*, ας ανοίξουμε κάνα βιβλίο της προκοπής. Σήμερα προτείνεται ένα από τα πολλά που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία και αξίζει να επενδύσετε λίγα χρήματα αλλά και αρκετό χρόνο για να τα μελετήσετε.

Το βιβλίο για το οποίο γίνεται λόγος φέρει την υπογραφή του αξέχαστου ιατρού και σπουδαίου ερευνητή Νίκου Λ. Μουσελίμη (1937-2021). Τιτλοφορείται «Η διαχρονικότητα της ελληνικής φιλοσοφίας και “εξ ανατολής το φως”, ένας λανθασμένος συσχετισμός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελίκρανον. Οποιος το διαβάσει θα εκπλαγεί με την πληθώρα των πηγών, το βάθος της ανάλυσης αλλά και της κατανόησης του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και εκείνων της Ασίας.

Ο Νίκος Μουσελίμης σε αυτό το πόνημα καταρρίπτει, χωρίς υπερβολές και οξύτητα, τον μύθο ότι ο ελληνικός πολιτισμός -και κατ’ επέκταση ο δυτικός- είναι προϊόν μεταποίησης ιδεών, συστημάτων σκέψης και επιστημοσύνης ανατολικής προέλευσης. Η γλώσσα του Μουσελίμη είναι ακριβής, λιτή και ο τρόπος γραφής του εύληπτος ακόμα και σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού.

Αυτό είναι ένα έργο με ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελληνική Ιστορία και, όπως συμβαίνει συνήθως, έχει περάσει «κάτω από τα… ραντάρ» του βιβλιόφιλου κοινού.

* Απ. Παύλου, Προς Ρωμαίους Επιστολή, 12.2: «Μὴ συσχηματίζεσθε τῷ αἰῶνι τούτῳ, ἀλλὰ μεταμορφοῦσθε τῇ ἀνακαινώσει τοῦ νοός ὑμῶν, εἰς τὸ δοκιμάζειν ὑμᾶς τί τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ τὸ ἀγαθὸν καὶ εὐάρεστον καὶ τέλειον». Μην ακολουθείτε τη μόδα του κόσμου τούτου, αλλά να μεταμορφώνεστε συνεχώς πνευματικά και να διακρίνετε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, το καλό και αρεστό στον Θεό και τέλειο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανατροπή στο τροχαίο με θύμα ηλικιωμένη στη Βούλα! Την χτύπησαν δύο μηχανές

Σοκαριστικές είναι οι νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το τροχαίο δυστύχημα που έγινε χθες το...

More Articles Like This