Θα «εορτάσουμε» τη δημοκρατία χωρίς πόρισμα για υποκλοπές;

Το spumante, ο σολομός, τα σάπια φρούτα που ξεπουλάνε σαν τρελά στην πατρίδα μας και το κράτος δικαίου

Must Read

Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν επηρέασε καθόλου το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Οι Ελληνες θεώρησαν ότι αυτό δεν έχει επίδραση στις ζωές τους, το κατέταξαν στο μέσον της ιεραρχίας των προβλημάτων που τους απασχολούν, το είδαν ως το ξεκαθάρισμα των πολιτικών φατριών ενός βρόμικου συστήματος, το προσπέρασαν και πήγαν παρακάτω. Αν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. το ξέσπασμά του θα ήταν ικανό να «ρίξει» κυβέρνηση, στην πατρίδα μας πλέον βρισκόμαστε σε έναν νέο αστερισμό και οφείλουμε να το αποδεχθούμε, όσο και να διαφωνούμε.

Σκάνδαλα που στο παρελθόν έριχναν κυβερνήσεις τώρα οδηγούν στην επανεκλογή τους. Τέμπη ονομάζονται, υποκλοπές ονομάζονται, συνεκμετάλλευση θα ονομάζονται αύριο – το επικοινωνιακό περιβάλλον είναι τέτοιο, ώστε οδηγεί σε επιβράβευση και λαϊκή νομιμοποίηση. Τα «σάπια φρούτα» ξεπουλάνε σαν τρελά στην πατρίδα μας!

Ζούμε στην εποχή του κυνισμού, και ο κυνισμός στην πατρίδα μας έχει γνωστό αρχηγό, ο οποίος γνησίως εκπροσωπεί τα νέα κοινωνικά ρεύματα. Ζούμε στην εποχή της υποταγής και του συμβιβασμού, και αυτός έχει γνωστό αρχηγό. Γιατί να το κρύψωμεν; Στους καιρούς μας δεν έχει σημασία αν σε «ακούνε», αν σε «εντοπίζουν», αν σε ταπεινώνουν ως δούλο με το κεφάλι μέσα στο νερό για το φιλοδώρημα του εξευτελισμού. Δεν έχει σημασία αν η επικράτεια του Καστελόριζου προσφέρεται «φιλέτο» στη διαπραγμάτευση του Αιγαίου ή αν 57 ζωές «έφυγαν» με φρικιαστικό τρόπο – και μόλις χθες μαθαίνουμε ότι έγιναν κάρβουνο επειδή η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε νοθευμένα καύσιμα (και ας είχε διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός στους «Πρωταγωνιστές» τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι το φορτίο δεν ήταν επιλήψιμο).

Σημασία πλέον έχουν άλλα πράγματα. «Ζήτω» το πενιχρό ευρώ, «ζήτω» και τα πενιχρά ευρώπουλα. Ποιος νοιάζεται για τις «τιμές» και τις «αξίες»… Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η νέα πραγματικότης.

Μας βλέπουν!

Το γεγονός, όμως, ότι ο λαός συγχωρεί και συμβιβάζεται δεν σημαίνει ότι και το κράτος δικαίου πρέπει να συγχωρεί. Είμαστε μέλος της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μας βλέπουν! Στις 26 Ιουλίου 2022, ακριβώς έναν χρόνο πριν, τέτοια εποχή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης περνούσε μαζί με τον συνήγορό του, κύριο Βελεγράκη, το κατώφλι του Αρείου Πάγου για να καταθέσει στον απόηχο των παραιτήσεων Κοντολέοντα – Δημητριάδη μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του. Η αναφορά παρελήφθη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος τη διαβίβασε διά της υπηρεσιακής οδού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τρεις έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί ανέλαβαν το έργο διαλεύκανσης του σκανδάλου.

Ο κύριος Ντογιάκος, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, ουδέποτε έκτοτε παρενέβη στο έργο τους. Ούτε για να επιβραδύνουν ούτε για να επιταχύνουν. Το πολιτικό και θεσμικό αποτέλεσμα είναι το εξής: έναν ολόκληρο χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, το οποίο επεκτάθηκε σε πλειάδα πολιτικών προσώπων -μεταξύ αυτών, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο εν ενεργεία υπουργοί-, πόρισμα για τις υποκλοπές δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Θα «εορτάσουμε» την προσεχή Δευτέρα 25 Ιουλίου, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, την ημέρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας με spumante και σολομό, αλλά ο ένοχος για το απαράδεκτο αυτό σκάνδαλο, που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα, δεν θα έχει ακόμη βρεθεί. Ούτε καν σε υπηρεσιακό επίπεδο. Η Δικαιοσύνη ακόμη το ερευνά!

Τα «ρυπαρά δίκτυα»

Θα «εορτάσουμε» την ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας με τα θύματα των παρακολουθήσεων μεταξύ των προσκεκλημένων της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά πόρισμα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Οιοδήποτε πόρισμα. Τα «ρυπαρά δίκτυα», στα οποία έκανε αναφορά η κυβέρνηση, παραμένουν ατιμώρητα. Πλην των Κοντολέοντα και Δημητριάδη, όλοι όσοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο και σιώπησαν είτε ως θύτες είτε ως θύματα έχουν προαχθεί. Στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη, στο ευρωψηφοδέλτιο αύριο. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι έδρασαν αυτονομημένα κέντρα υπαλλήλων της ΕΥΠ, όπως λέει η κυβέρνηση -και γιατί να μην την πιστέψουμε ως καλόπιστοι άνθρωποι που είμαστε;-, δεν θα έπρεπε αυτά να ξεριζωθούν και να τιμωρηθούν;

Θα είναι, πάντως, παγκόσμια πρωτοτυπία να εκφωνεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πανηγυρικό λόγο για τη δημοκρατία, να συνυπάρχουν στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου κατά το έθιμο και να κάνουν ψιλή κουβέντα ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να βρίσκονται κάπου στον χώρο μεταξύ γκαζόν και σιντριβανιών ο υπουργός Οικονομικών και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, η μπάντα να παιανίζει κλασική μουσική -φανταστείτε την εικόνα αυτής της ράθυμης δημοκρατίας- και να μην έχει τιμωρηθεί ούτε χαμηλόβαθμος υπάλληλος για αυτό που συνέβη. Ωραία θα «εορτάσουμε» τη δημοκρατία – με ανοιχτούς λογαριασμούς…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φρίκη στο Μαρούσι: Πυροβολισμοί έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Στιγμές απόλυτου πανικού εκτυλίχθηκαν στο Μαρούσι, τα ξημερώματα, όταν δύο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια έξω από νυχτερινό κέντρο, με...

More Articles Like This