Διαχρονικές παθογένειες

Δεν είναι ώρα για σιωπή και αποφυγή ευθυνών. Αν το κάνουμε, η επόμενη συμφορά θα είναι χειρότερη

Must Read

Σίγουρα, δεν είναι ώρα για φτηνή αντιπολίτευση. Η πατρίδα θρηνεί νεκρούς και μία κατεστραμμένη τοπική οικονομία, που θα επηρεάσει δραματικά τη ζωή όλης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταστράφηκαν, εξαφανίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας και το έδαφος πιθανότατα θα είναι ακατάλληλο προς καλλιέργεια για πολύ καιρό. Αν μάλιστα προστεθεί και η καταστροφή στον Εβρο, όπου η μελισσοκομία αφανίστηκε και πολλά χωριά, που ζούσαν σχεδόν  αποκλειστικά από το δάσος, έχασαν τους φυσικούς τους πόρους, τότε η εικόνα της καταστροφής παίρνει δραματικές διαστάσεις.

Δεν είναι όμως ώρα ούτε για σιωπή και αποφυγή ευθυνών. Αν το κάνουμε, είναι βέβαιο ότι η επόμενη συμφορά θα είναι χειρότερη και μπορεί να μην αργήσει…

Είναι δεδομένο ότι, αν ο κρατικός μηχανισμός στον Εβρο «απλώς» αδράνησε, με αποτέλεσμα τον αφανισμό δασικού πλούτου, περιουσιών και υποδομών σε περίπου 1.000.000 στρέμματα, στην περίπτωση της Θεσσαλίας (και ειδικότερα στον Κάμπο) έγιναν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις. Κι αυτά δεν ήταν λάθη και παραλείψεις της στιγμής, αλλά πολλών δεκαετιών.

Σε ποιο σοβαρό κράτος, λ.χ., οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας δεν θα είχαν προβλέψει τις ενδεχομένως επικίνδυνες πλημμυρικές περιοχές, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα; Ειδικά, μάλιστα, σε μία περιοχή η οποία και μόνο από την ονομασία της (Θεσσαλία = θέσις αλός, δηλαδή θαλάσσης, γεν. υγρού στοιχείου) φανερώνει ότι ήταν μία λιμνοθάλασσα, που -είτε με ανθρώπινη επέμβαση είτε με φυσική διεργασία- κάποια στιγμή αποξηράθηκε.

Ποιο σοβαρό κράτος, λοιπόν, δεν θα είχε φροντίσει να προνοήσει, ώστε να υπάρχουν σημεία κατάλληλα, όπου θα κατέφευγε ο τοπικός πληθυσμός υπό την αναμονή πλημμυρικών φαινομένων, θα είχε σε ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις και τον Στρατό, ώστε από την πρώτη στιγμή να επιμεληθούν της μεταφοράς ανθρώπων, ζώων και βασικού εξοπλισμού επιχειρηματικών μονάδων, ώστε να περιοριστούν οι ανθρώπινες και οι οικονομικές απώλειες;

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στα χωριά διαμένουν κατά κανόνα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που είτε έχουν προβλήματα κινητικά είτε δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα έπρεπε η επέμβαση να ήταν άμεση και προληπτική, αφού και οι επιστημονικές δυνατότητες μας παρέχουν πλέον ασφαλείς προβλέψεις για το μέγεθος και την ένταση των καιρικών φαινομένων αρκετό χρόνο πριν από την εκδήλωσή τους.

Ολα αυτά, τα απολύτως φυσιολογικά για ένα φυσιολογικό κράτος, δεν βρήκαν την εφαρμογή τους στην πατρίδα μας. Το θλιβερό διακομματικό καρτέλ θα αναλωθεί άλλη μία φορά σε μία διελκυστίνδα επικοινωνιακών εντυπώσεων, όπου ο κάθε κομματικός θίασος θα παίξει τον δικό του ρόλο, οι μεν χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα και μοιράζοντας επιδόματα-ψίχουλα και pass ελεημοσύνης στους πληγέντες και οι δε εκσφενδονίζοντας αντιπολιτευτικές κορόνες και πουλώντας ανθρωπισμό και συμπόνοια. Θα κάνουν όλοι το χρέος τους απέναντι στους ψηφοφόρους τους, θα περάσει και θα ξεχαστεί κι αυτό, όπως ξεχάστηκαν τόσα άλλα, και όλοι θα επιστρέψουν στο αγαπημένο τους «σπορ», της λαμογιάς, της ρεμούλας και της διόγκωσης των τραπεζικών τους λογαριασμών σε κάποιο μακρινό οικονομικό παράδεισο.

Μέχρι να μας ξαναθυμίσει η φύση με εμφατικό τρόπο πόσο ισχυρή είναι και πόσο δεν καταλαβαίνει από τα «αναπτυξιακά» έργα των ημετέρων μεγαλοεργολάβων…

* Γιάννης Χ. Κουριαννίδης,
δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης,
«Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»,
υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης,
[email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ξανά στο δικαστήριο για σεξουαλικά εγκλήματα

Μία υπόθεση με πολλά επεισόδια! Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν θα δικαστεί ξανά στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο...

More Articles Like This