Οι ανεμογεννήτριες, τα απορρίμματα το 43% και οι κοτζαμπάσηδες

Το φιλελεύθερο πρότυπο της τοπικής κοινωνίας και η παραβίαση του

Οι δημοτικές εκλογές παρουσιάζουν παραδόξως εξαιρετικές ομοιότητες με τις εθνικές εκλογές. Το Μάιο και τον Ιούνιο ασχολούμασταν με το σχέδιο «Δήμητρα» του Ιωάννη Βαρουφάκη, με το παράλληλο νόμισμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με το ενοικιαζόμενο σπίτι του Γιάννη Ραγκούση και με την παρενόχληση του ευρωβουλευτή Γεωργούλη. Φωνάζαμε εμείς τότε ότι άλλα είναι τα μεγάλα θέματα που θα μας απασχολήσουν μετεκλογικά αλλά ήμασταν μόνοι, πολύ μόνοι . Χαλούσαμε την … μανέστρα. Επιβεβαιωθήκαμε όμως.

Μετά τον Ιούνιο η ατζέντα που άνοιξε περιελάμβανε την άμεση έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό υψηλή συμμαχική εποπτεία, την δέσμευση για την νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, την εξαγγελία νομιμοποίησης χιλιάδων παράνομων μεταναστών, την φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και πολλά άλλα. Αντί να συζητούμε για την ζωές μας συζητούσαμε ( μόνο ) για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πανηγυρίσαμε δεόντως το αποτέλεσμα αλλά η πραγματικότητα μας εκδικείται.

Τα ίδια συμβαίνουν και τώρα. Ακριβώς. Η ίδια χορογραφία . Πάμε για δημοτικές εκλογές και ασχολούμαστε με τον Κανελλάκη. Καλά καλά δεν κάθισε στην καρέκλα του και οι δημοσκοπήσεις μετρούν την μείωση του ποσοστού του ΣυΡιζΑ και της δημοτικότητας του . Αλλά, τι περίεργο, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές δημοσκόπηση για το ποιος εκλέγεται δήμαρχος η περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο με το 43 % που νομοθέτησε η κυβέρνηση ,ευελπιστώντας ότι θα καθαρίσει το παιχνίδι , δεν υπάρχουν! Δεν δημοσιεύονται. Δεν μεταδίδονται! Σιωπή.

Διότι όπως μου λένε φίλοι που πολιτεύονται ως υποψήφιοι σύμβουλοι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη με συγκεκριμένους υποψήφιους ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη και δε δείχνει διάθεση για να παραλάβει τα φυλλάδια τους! Των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων. Το κλίμα είναι στην καλύτερη περίπτωση μουδιασμένο. Για να μην πω σε ορισμένες περιπτώσεις βαρύ. Η μπόρα δεν ξεσπά μόνο και μόνο γιατί οι αντίπαλοι τους επελέγησαν από το …πανέρι!

Και μέσα σ όλα έχουμε και τους συμμάχους να «διαρρέουν» σε σαββατιάτικες εφημερίδες ότι τώρα ανακάλυψαν, αφού έβαλαν το χεράκι τους με τον τρόπο που αυτοί γνωρίζουν στο να γίνει το πολιτικό σκηνικό σκόνη και θρύψαλα , ότι θέλουν να αναστήσουν τον δικομματισμό!

Αλλά όταν εμείς γράφαμε ότι το οργανωμένο παιχνίδι των δύο είναι προτιμότερο από το ασύντακτο χάος των πολλών κάποιοι έκαναν τους έξυπνους . Τώρα που δεν μπορούν να ελέγξουν τίποτε , ή εν πάση περιπτώσει δυσκολεύονται, έχουν βάλει κάτω τα κομμάτια του παζλ και προσπαθούν για την επανασυγκόλληση σου. Με μία διαφορά. Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική το γυαλί που ραγίζει συνήθως σπάει. Δεν επανασυγκολλάται εύκολα. Ωστόσο για να έχετε μέτρο σύγκρισης για το πως παίζεται το παιχνίδι σας καλώ να θυμηθούμε τι ακριβώς έγινε στις εθνικές εκλογές με το σύστημα των μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων και τι γίνεται και τώρα.

Οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν τους εαυτούς τους. Στις εθνικές εκλογές οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν είχαν καμία συμμετοχή στην χορογραφία του αποτελέσματος. Την βασική δουλειά την έκανε η πέμπτη φάλαγγα του ΣυΡιζΑ. Ρόλο περιφερειακό μόνο είχε το πέμπτο τμήμα του Αρείου Πάγου που στον πρώτο γύρο απέκλεισε σχεδόν όλα τα δεξιά κόμματα για να προστατευτεί η Νέα Δημοκρατία στα νώτα της ενώ σκοπίμως διαφημίστηκαν και μερικά από τα νεοεμφανιζόμενα κόμματα για να δημιουργηθεί σύγχυση. (Ο δικαστής που όρθωσε ανάστημα στην αντισυνταγματική απαγόρευση συμμετοχής κομμάτων στις εθνικές εκλογές και κατήγγειλε παρέμβαση ανώτατου παράγοντα για να επηρεαστεί το φρόνημα του βρίσκεται σήμερα στο εξωτερικό, κλινήρης!).Στο δεύτερο γύρο επετράπη ελευθέρως η συμμετοχή όλων των δεξιών κομμάτων με στόχο την αλληλοεξόντωση τους και τα μέσα ενημέρωσης που τα δόξαζαν στον πρώτο γύρο μετά τα λιθοβολούσαν ! Το αποτέλεσμα γνωστό. Οκτακομματική Βουλή.

Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει και σήμερα .Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης άλλαξαν ριζικά γραμμή στο μέσο της διαδρομής και από εκεί που δόξαζαν τον κύριο Κασελάκη για να εκλεγεί στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ τώρα το στρίβουν και τον αναδεικνύουν ως το βασικό .. θέμα των δημοτικών εκλογών. Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν προβλήματα. Ούτε ζητήματα αντιπλημμυρικών έργων έχουν, ούτε ζητήματα ανεμογεννητριών έχουν ( προχθές ,διάβασα στο Ptolemeos.gr, είχε κλείσει η Εγνατία προς Κοζάνη για τη μεταφορά γιγαντιαίας ανεμογεννήτριας) ούτε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων έχουν, ούτε ζητήματα κατανομής των έργων έχουν.

Το …..πόπολο μπορεί να καταναλώσει άφθονο Κασελάκη με ορεκτικό τον Τάιλερ. Είναι εντυπωσιακό ότι όλες μαζί η δημοσκοπικές εταιρείες εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στις 20 Σεπτεμβρίου για να μετρήσουν την κυριαρχία της κυβέρνησης και να διαπιστώσουν ότι ο ΣυΡιζΑ με το νέο αρχηγό χάνει ψήφους . Μπορεί αυτό να ισχύει αλλά αλήθεια , αυτό είναι το βασικό πρόβλημα στο δρόμο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές; Ή μήπως τα άλλα για τα οποία ενδιαφέρονται συγκεκριμένα τμήματα της διαπλοκής σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας; Αλλά για αυτά βεβαίως δεν θα ακούσουμε τίποτε , θα τα μάθουμε όλα μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όπως έγινε και με τις εθνικές.

Εν προκειμένω υπάρχουν και δύο πολιτικά ζητήματα : το πρώτο έχει να κάνει την επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ . Η κυβέρνηση μέχρι τώρα σε διάφορες στροφές έχει δείξει πως δεν διαθέτει το απαιτούμενο θάρρος για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε , όπως αυτή βεβαίως τις εννοεί. Μίλησε ο υπουργός Δημόσιας τάξεως για κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, υπό το φως των αντιδράσεων το πήραν πίσω.Μίλησε ο υφυπουργός οικονομικών για αύξηση των φορολογικών συντελεστών των ελευθέρων επαγγελματιών, τον άδειασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος . (Το γεγονός ότι πρώτος άνοιξε το θέμα ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι ¨ όλα ,και η φορολογική κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι στο τραπέζι ¨ , …ποιος το θυμάται ; ασήμαντο !). Μίλησε ο υπουργός μετανάστευσης για νομιμοποίηση τριακοσίων χιλιάδων μεταναστών.

Τον «άδειασε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Άνοιξε το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων ο ίδιος ο πρωθυπουργός , μετά τις αντιδράσεις της εκκλησίας αλλά και της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, στις καλένδες το θέμα. Κάτι πήγε να πει ο υπουργός Εργασίας για άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αναιρέθηκε κι αυτό , μετατέθηκε για το 2025. Τι να τις κάνει τις δημοσκοπήσεις για τα ποσοστά του Κασελάκη ο ψηφοφόρος λοιπόν όταν ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί η διαφωνεί με αυτά τα οποία εξαγγέλλει κυβέρνηση την παρατηρεί να έχει 158 έδρες στο κοινοβούλιο αλλά όχι για την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ιδού το πρώτο Θέμα.

Πάμε και στο δεύτερο. Η κυβέρνηση έχει βάλει ένα πήχη στους υποψήφιους της: τον πήχη του 43 % για άμεση εκλογή από τον πρώτο γύρο. Κανείς δε μιλάει αυτή τη στιγμή πλην ορισμένων φωτεινών εξαιρέσεων για άμεση εκλογή από τον πρώτο γύρο. Αν αυτό επιβεβαιωθεί στην κάλπη, δεν σπεύδουμε να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα, αν οι υποψήφιοι της ΝΔ κινηθούν μεταξύ 34 – 37 % και πάμε στο δεύτερο γύρο ,ανεξαρτήτως τελικών νικητών , δικαιώθηκε η ρύθμιση; Δικαιώθηκε ο πολιτικός στόχος; Ή στην πραγματικότητα από τον πρώτο γύρο θα έχει σταλεί ένα μήνυμα ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά στο δεύτερο γύρο;

Βλέπετε λοιπόν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δεν είναι μια χαρούμενη εκδρομή. Προφανώς και η Νέα δημοκρατία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκτός απροόπτου θα κερδίσει τις περισσότερες περιφέρειες αλλά το αποτέλεσμα θα εμπεριέχει σαφέστατα μηνύματα και για αυτήν. Και κάτι τελευταίο: είναι μεγάλη προσβολή για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης να επισκέπτονται ως πολιτικοί κοτζαμπάσηδες τις έδρες περιφερειών υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας για να υποστηρίξουν ασθμαίνοντες υποψήφιους των οποίων οι υποψηφιότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν και αναλόγως θα απορρίψουν ή θα εγκρίνουν τις υποψηφιότητες των περιφερειαρχών της Νέας Δημοκρατίας. Δεν χρειάζονται κανέναν να τις πάρει από το χέρι και να τους πάει στις κάλπες. Μεγάλοι άνθρωποι είναι, όχι μικρά παιδιά!Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές. Σε κάθε περίπτωση οι επισκέψεις αυτές παρουσιάζουν ένα πρόβλημα: υπογραμμίζουν ποιες είναι οι προβληματικές υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας.

Την τελευταία βδομάδα μόνο ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης επισκέφθηκε την Τρίπολη, την Κέρκυρα, και την Κοζάνη. Είναι άραγε σίγουροι οι ¨εκεί¨ ότι αυτές οι επισκέψεις που υπογραμμίζουν το πρόβλημα ότι η παρουσία του υπουργού τους κάνει απαραιτήτως καλό; Ή μήπως προκαλεί τους τοπικούς πληθυσμούς; Σε κάθε περίπτωση απέχει πολύ από την φιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το κόμμα πάντοτε έδιδε χρίσματα αλλά πάντοτε άφηνε τους ανθρώπους να αποφασίζουν ελεύθερα. Δεν ανακατευόταν στα πόδια τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μαχαιρώνουμε λευκούς»

Πριν από λίγες εβδομάδες σε ένα μικρό γαλλικό χωριό 500 κατοίκων μία ομάδα αγνώστων...

Με τον Ταγίπ… και όπου βγει!

Η ιστορία με τα δημοσιεύματα που είδαμε σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες, τα οποία...

H αντιφατική φυσιογνωμία που ζημίωσε δολίως τον Ελληνισμό

Συνέβη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ελσίνκι το 1975, κατά τη διάρκεια της παράθεσης...

Δημοκράτες με βασιλικούς μισθούς

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα έκανε μια πράξη άξια επαίνου. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί...

Ποτέ με τους ξένους

Κάθε προσβολή στην ηγεσία της χώρας είναι προσβολή στη χώρα, δεν αφορά μόνο το...

Οι πρωτοκλασάτοι όταν βγαίνουν απ’ το μαντρί…

Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι πολιτικοί είναι «πολιτικοί». Τουτέστιν, άλλα λένε τη μια στιγμή και...

Τι ξέρει ο κύριος Σαμαράς

Σε μια παλαιά, κλασική τακτική του ΠΑΣΟΚ προσέφυγαν ορισμένα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου...

Βουλευτικοί ώμοι αρσιβαρίστα

Ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης κι η υπέρκομψη συμβία του με τα 39 ακίνητα και...

Κάθε πότε θυμώνει ο Κυριάκος;

Στη διάρκεια της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί απρέπειες και προσβολές πολύ...

ΕΣΡ…

Διάβασα πριν από λίγος μέρες στη «δημοκρατία»  ότι, σε συνάντηση που είχε με τον...

Η αντίδραση ενός ηγέτη

Η προσβολή εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας είναι προσβολή εναντίον της πατρίδας και του...

Δεν δείχνει έτσι την ενόχλησή του ένας Βρετανός πρωθυπουργός

Θα ακύρωνε ποτέ ένας «γκάγκαρος» Βρετανός πρωθυπουργός προγραμματισμένη συνέντευξή του με ξένο ηγέτη φίλης...

Ελγίνειος φερετζές αφελληνισμού

Παρακολουθείς στην τηλεόραση* την παραδοσιακή οπερέτα όπου τις ελληνόφωνος/η πολιτικός, σε μια έκρηξη πατριδολατρείας,...

Αντί να κοκκινίζουν τη… συγχαίρουν!

Η συγκλονιστική περίπτωση της 85χρονης αγρότισσας που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου...

Οι «γραφικοί»

Για να δούμε. Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, Τζόρτζια Μελόνι και...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού...

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό...

Λαχτάρα για τη Μαρινέλλα στο νοσοκομείο

Μια περιπέτεια υγείας ανάγκασε την βασίλισσα του ελληνικού τραγουδιού,...

Δημοσκόπηση για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Η πρωτοφανής κατάσταση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο...

Σκύλος βιάστηκε με αιχμηρό αντικείμενο και πέθανε – Το φρικώδες περιστατικό στην Αράχωβα

Μια φρικώδης πράξη, ένα αποτρόπαιο έγκλημα σημειώθηκε στην Αράχωβα...

NEWSROOM