Αμέσως μετά την αιφνιδιαστική εισβολή της Χαμάς στις ισραηλινές συνοριακές πόλεις ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Ναφτάλι Μπένετ παρουσιάστηκε ως απλός έφεδρος με φύλλο πορείας για την πρώτη γραμμή του μετώπου, ακολουθώντας την κοινή μοίρα όχι μόνο των υιών και των θυγατέρων των κοινών θνητών, αλλά και της ελίτ.
- Του Αλκιβιάδη Κεφαλά*
Σε αυτή τη γενικευμένη σφαγή και την πιθανή εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ από ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ένας διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός περίπου 1.500.000 ορθόδοξων Εβραίων (haradi) δεν θα συμμετέχει στη γενική κινητοποίηση του έθνους, επειδή δεν στρατεύεται, δεν εργάζεται, παρά μόνο «παράγει» παιδιά, που και αυτά δεν θα φέρουν όπλα, δεν θα στρατεύονται και δεν θα εργάζονται, επειδή επιβιώνουν με τα επιδόματα από τα χρήματα της εργασίας της μεσαίας τάξης, που εργάζεται και φορολογείται για να κρατήσει όρθιο το κράτος του Ισραήλ. Αυθόρμητα οι συγκρίσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας οδηγούν σε τραγικές ομοιότητες και διαφορές. Σε αντίθεση με το Ισραήλ, στην Ελλάδα η στράτευση απευθύνεται στα παιδιά των οικονομικά ασθενεστέρων, επειδή οι οικονομικά αδύναμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, αδυνατώντας να διαθέσουν χρήματα για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά (διά αλληλογραφίας). Αντιθέτως οι γόνοι της ελίτ τυγχάνουν αναβολής στράτευσης μετά το 28ο ηλικιακό έτος, προφασιζόμενοι εκπλήρωση διδακτορικής διατριβής, απαλλασσόμενοι με αυτόν τον τρόπο της στράτευσης μετά το 35ο έτος της ηλικίας τους.
Ομοίως και αυτοί που θα στρατευτούν τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης αναφορικά με άλλους που δεν έχουν πολιτικό «μέσον». Πάντα βρίσκουν τον τρόπο βουλευταί και οι πολιτικοί κοτζαμπάσηδες να εξασφαλίζουν ευνοϊκό φύλλο πορείας στους «βυσματούχους», ύστερα από μερικές ημέρες στρατιωτικής θητείας σε ανεπιθύμητες στρατιωτικές μονάδες. Ομοίως στην Ελλάδα τα αντίστοιχα επιδόματα των haradi τα απολαμβάνουν οι φυλές των εισαγόμενων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες αυτή τη στιγμή πανηγυρίζουν μέσα από τις ελληνικές δομές φιλοξενίας τη σφαγή των Ισραηλινών. Παρά τη διάψευση, η Ν.Δ. δεν θα παραιτηθεί της νομιμοποίησης 350.000 «πανηγυριζόντων», επικαλούμενη έλλειψη εργατικών χειρών σε μια χώρα που μαστίζεται από φτώχεια και ανεργία. Ουδείς θα εκπλαγεί εάν αποκαλυφθεί ότι μεταξύ αυτών που οργάνωσαν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ βρίσκεται και η Τουρκία, της οποίας η κυβέρνηση δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για τα τεκταινόμενα.
Προκαλεί όμως έκπληξη η ανικανότητα του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ και του κρατικού μηχανισμού της χώρας, που απέτυχαν να διαγνώσουν εγκαίρως την εισβολή της Χαμάς. Πριν από τρία χρόνια η πολιτική ανικανότητα του Νετανιάχου τον οδήγησε στην επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών σε τμήμα του πληθυσμού. Θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος, εάν ο Νετανιάχου τολμούσε να ζητήσει να εμβολιαστούν και οι haradi. Ομοίως στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός επέβαλε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και δρακόντεια αστυνομικά μέτρα στους αυτόχθονες, μη τολμών να εφαρμόσει τις πρακτικές της αναγκαστικής ιατρικής στους «ευπαθείς», οι οποίοι κυκλοφορούσαν ανά την επικράτεια χωρίς περιορισμούς και μάσκες. Τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους αυτόχθονες και τους ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ακόμα απαλλαγεί των δικαστικών εκκρεμοτήτων που τους κληροδότησε η Ν.Δ. στη διάρκεια της «πανδημίας».
Τέλος, στη γεωπολιτική σκακιέρα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ έχουν ταυτόσημες αντιλήψεις. Και οι δύο τοποθετούνται ευνοϊκά υπέρ της Τουρκίας, παραγνωρίζοντας ότι οι στρατηγικές της επιδιώξεις είναι να ακολουθήσουν και οι δύο λαοί την τύχη των Αρμενίων στο Αρτσάν. Πράγματι, πριν από λίγες ημέρες ο Νετανιάχου συμφώνησε με τον Ερντογάν, παρότι έχει τοποθετηθεί υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ, να διοχετεύσει το αέριο των ισραηλινών γεωτρήσεων στη Δύση μέσω Τουρκίας. Ουδείς επίσης αμφιβάλλει ότι οι «ευπαθείς», που οι πολιτικές της Ν.Δ. φέρνουν μαζικά στην Ελλάδα, κάποια στιγμή στο μέλλον θα επαναλάβουν το σκηνικό στο Ισραήλ, στο οποίο οι ομόθρησκοί τους πρωταγωνιστούν.
*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK,
τ. διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών