Γάζα: Τι θα σημάνει η χερσαία επιχείρηση

Ο ισραηλινός στρατός έχει στόχο «να μη μείνει ούτε ένα στέλεχος της Χαμάς ζωντανό», όπως δήλωσε ο Νετανιάχου

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Παρασκευή μεσημέρι, έχουν συμβεί τα ακόλουθα:

-Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έχει εκτοξεύσει περί τις 6.000 βόμβες εναντίον στόχων της Χαμάς στη Γάζα.
-Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν επιστρατεύσει πάνω από 360.000 εφέδρους και έχουν συγκεντρώσει στρατεύματα και στον νότο, στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στον βορρά, στα σύνορα με τον Λίβανο.
-Το Ισραήλ έδωσε διορία 24 ωρών σε 1.100.000 κατοίκους της πόλης της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετακινηθούν νότια, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.
-Η Αίγυπτος συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα και δηλώνει ότι δεν θέλει να εισέλθουν στο έδαφός της πρόσφυγες και ότι θα ήταν λάθος η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.
-Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Εμιραμπντουλαχιάν επισκέφτηκε χθες τον Λίβανο και συναντήθηκε με στελέχη της Χεζμπολάχ.
-Την ίδια ημέρα, αεροσκάφος Airbus A-340 της ιρανικής αεροπορικής εταιρίας Mahan Air, που θεωρείται ότι ελέγχεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, και ένα άλλο A-321, που είχαν προορισμό τη Δαμασκό, επέστρεψαν στην Τεχεράνη. Προηγουμένως είχαν βομβαρδιστεί οι διάδρομοι προσγείωσης του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού και του Χαλεπίου. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο ένα αεροσκάφος επέβαιναν ανώτατοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ το άλλο μετέφερε δέκα τόνους όπλα και πυρομαχικά για τη Χεζμπολάχ.
-Την ίδια ημέρα, Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλαμάν, ζητώντας από τους δύο ηγέτες να ενώσουν τις φωνές τους για να εξασφαλιστεί η ενότητα του μουσουλμανικού κόσμου για την καταδίκη του Ισραήλ και την υπεράσπιση της Γάζας και των Παλαιστινίων. Υπογράμμισε ότι θα συνομιλήσει με τους ηγέτες και άλλων μουσουλμανικών χωρών.
-Την Παρασκευή η 92α Μεραρχία του ιρανικού στρατού, με τα άρματα, τα πυροβόλα και τον λοιπό εξοπλισμό της μετακινείται από το Αχβάζ, που είναι η έδρα της, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, προς βορρά, στα σύνορα με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, που θεωρείται σύμμαχος του Ισραήλ.
-Στις ακτές του Ισραήλ βρίσκεται ήδη το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford» μαζί με συνοδά πλοία που μεταφέρουν πολλές δεκάδες πυραύλους Κρουζ, ενώ, σύμφωνα με την «WSJ» θα πλεύσει προς την ίδια περιοχή και το αεροπλανοφόρο «Dwight D. Eisenhower» μαζί με τα πλοία, τα οποία επίσης έχουν δυνατότητες εκτόξευσης πυραύλων κρουζ.
-Την Πέμπτη επισκέφτηκε το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ενώ αποχωρούσε από τη χώρα ο Βρετανός ομόλογός του Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στο Ισραήλ.
-Την Παρασκευή έφτασε στο Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, ενώ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, τις οποίες σταχυολογήσαμε για να εξαγάγουμε ορισμένα συμπεράσματα, ως εξής:

Αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με στόχο «να μη μείνει ούτε ένα στέλεχος της Χαμάς ζωντανό», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επιχείρηση αναμένεται να έχει αρκετές δυσκολίες, κυρίως για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι οι μάχες εντός κατοικημένων τόπων είναι από τις δυσκολότερες και ο δεύτερος είναι οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, από τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στον ισραηλινό στρατό.

Η επιχείρηση στη Γάζα πολύ πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση του Ιράν, διά της Χεζμπολάχ, για να ανοίξει ένα δεύτερο και μάλιστα δυσκολότερο και ιδιαίτερο μέτωπο στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, δεδομένων των δυνατοτήτων της σιιτικής οργάνωσης.
Η έστω και διά της τεθλασμένης εμπλοκή του Ιράν είναι πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση του Ισραήλ και των ΗΠΑ, εξ ου και τα δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή.

Κανείς δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει τη μορφή που θα λάβει η αντίδραση αυτή, πάντως οι κινήσεις του Ιράν που προαναφέρθηκαν, κυρίως η μετακίνηση της 92ας Μεραρχίας στα σύνορα με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, δείχνουν ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για πολεμική εμπλοκή σε όλα τα δυνατά μέτωπα.

Αυτά συμβαίνουν στην περιοχή μας, με την Κύπρο να εμπλέκεται, λόγω της χρησιμοποίησης της αεροπορικής βάσης του Ακρωτηρίου από βρετανικά αλλά και από αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ και η Ελλάδα, με βάση δημοσίευμα του BBC, φέρεται ότι έχει στείλει μια φρεγάτα στην περιοχή. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για τη φρεγάτα «Ψαρά», η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, «από την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και για αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών εντάχθηκε στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Τwo-SNMG 2), σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό».

Η SNMG-2 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου. Ας ελπίσουμε να μην οδηγηθούμε σε γενική ανάφλεξη της περιοχής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ω γλυκύ μου Έαρ…»: Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος

Με απέραντη θλίψη και συγκίνηση θα μεταβούν σήμερα στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας οι πιστοί προκειμένου να βιώσουν την...

More Articles Like This