Ανθρωποι εφήμεροι, συμφέροντα αιώνια

Υπενθύμιση: Οι ΗΠΑ είθισται να καλοπιάνουν την Αγκυρα πετώντας της κομμάτια από τις σάρκες μας

Must Read

Ο Θουκυδίδης στην περίφημη Ιστορία με τα γεγονότα του Πελοποννησιακού Πολέμου αναφέρει (Ἱστορίαι, 6.85.1): «Για έναν τύραννο ή για μια πολιτεία που ασκεί ηγεμονία, τίποτε δεν είναι παράλογο αν είναι συμφέρον». Αυτά είναι τα λόγια του πρεσβευτή των Αθηναίων Ευφήμου, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τους Καμαριναίους της Σικελίας να πάρουν το μέρος των Αθηνών στη σύγκρουση με τους Λακεδαιμονίους.

Πάνω στον Θουκυδίδη είναι στηριγμένη ΟΛΟΚΛΗΡΗ η πολιτική, σε διακρατικό και προσωπικό επίπεδο. Τίποτε δεν είναι παράλογο, αν είναι συμφέρον. Δεν είναι παράλογο ο Χακάν Φιντάν, πρώην αρχιπράκτορας της Τουρκίας και νυν υπουργός Εξωτερικών, να ταπεινώνει ποικιλοτρόπως τον Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα. Ούτε κόκκινο χαλί τού έστρωσε στο αεροδρόμιο ούτε υποδοχή τού έκανε (κάποιοι διπλωματικοί υπάλληλοι και πράκτορες τον υποδέχτηκαν) ούτε άναψε τα φώτα του αεροδρομίου για τον Αμερικάνο, ενώ κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης ο Μπλίνκεν πήγε να αγκαλιάσει τον Τούρκο, εκείνος τον… ντρίπλαρε και απλώς καταδέχτηκε μία χειραψία.

Το συμφέρον για τον Τούρκο είναι να δείξει και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ότι δεν υπολογίζει την υπερδύναμη, όπως άλλες χώρες. Για να συμπεριφερθεί έτσι, έκανε τους υπολογισμούς του και διαπίστωσε ότι αυτό συμφέρει.

Και από την άλλη πλευρά, αυτή των Αμερικανών, δεν θεωρούν παράλογο να τους κρεμάει κουδούνια ο απόγονος των γενοκτόνων, που έκλεψαν γη και πλούτο άλλων (μια και οι πρόγονοί τους ήταν σκηνίτες της στέπας) και κάθονται επί αιώνες πάνω στα κλεμμένα και πάνω σε βουνά από κρανία από τους πληθυσμούς που έχουν σφάξει. Σε κάποιο κέρδος προσβλέπουν οι Αμερικανοί, αν ανεχθούν την αλαζονεία και την επίδειξη δύναμης των Τούρκων.

Εμάς το συμφέρον μας είναι να βγάλουμε τις τσίμπλες (που στην ούγια γράφουν «σωστή πλευρά Ιστορίας») από τα μάτια και να πετάξουμε κλοτσηδόν από κάθε θέση ευθύνης όποιον υποκριτή θησαυρίζει πουλώντας και συναίσθημα στα κορόιδα και τα εθνικά δίκαιά μας στον μεγαλύτερο πλειοδότη.

Τούρκοι και Αμερικανοί συνήθως τα βρίσκουν εις βάρος μας. Αι ΗΠΑ εξευμενίζουν την Αγκυρα πετώντας της κομμάτια από τις σάρκες μας, όπως έκαναν με την Κύπρο, τα Σκόπια και τα Ιμια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χανιά: Θρήνος για τον 23χρονο Γιάννη που «έσβησε» στην άσφαλτο – Η «προφητική» μαντινάδα

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ο 23χρονος Γιάννης, βυθίζοντας στο πένθος την κοινωνία των...

More Articles Like This