Με τον Ταγίπ… και όπου βγει!

Οι... ειδικοί που τώρα άλλαξαν... βιολί και πώς η Ελλάδα ακυρώνει την υπόστασή της ως αξιόπιστο κράτος και σύμμαχος

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Η ιστορία με τα δημοσιεύματα που είδαμε σε διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες, τα οποία γράφτηκαν για να δικαιολογήσουν την έλευση του Ερντογάν και της κουστωδίας του στην Ελλάδα, άρχισε εδώ και μήνες.

Καθηγητές, διεθνολόγοι και απόστρατοι, όλοι τους με σχέση συμφέροντος με την κυβέρνηση, το κράτος και διάφορους φορείς, προσπαθούσαν να πείσουν όλους εμάς του ανίδεους για το μεγάλη ευκαιρία που αποτελεί αυτή η ελληνοτουρκική προσέγγιση, ειδικά τώρα που έχουν δύο νεοεκλεγείσες κυβερνήσεις, με φρέσκια, και μάλιστα ισχυρή, εντολή.

Εδώ τους διαφεύγει ότι ο Ερντογάν, και να θέλει, δεν μπορεί να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, γιατί δεσμεύεται νομικά από το Πρωτόκολλο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi), την Ερυθρά Βίβλο, που αποκαλείται και «μυστικό Σύνταγμα» της Τουρκίας. Κανείς δεν μπορεί να το παραβιάσει και όποιος το πράξει τον περιμένει η πολιτική αγχόνη.

Επίσης, μας έδειχναν ότι είναι ευκαιρία να παραπέμψουμε τώρα το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Αλήθεια, πόσο πιθανόν είναι να πετύχουμε την υπογραφή του συνυποσχετικού με την Τουρκία, όταν δεν το έχουμε καταφέρει με την Αλβανία, μια ανίσχυρη χώρα που δεν έχει καν πολεμική αεροπορία και ναυτικό;

Τέλος, ασκούσαν και ενός είδους τρομοκρατία στον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας ότι, αν δεν το κάνουμε τώρα, όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση θα γίνεται ολοένα πιο δυσχερής για την Ελλάδα.

Καλά, δεν σκέφτονται ότι αυτό το διαβάζουν οι Τούρκοι και ότι, ακόμα και να προβούμε σε επώδυνες υποχωρήσεις τώρα, αφού η κατάσταση τα επόμενα χρόνια θα γίνεται όλο και πιο δυσχερής για την Ελλάδα, γιατί να μην ξαναθέσουν άλλα ζητήματα και να προχωρήσουμε και σε νέες υποχωρήσεις;

Τώρα έχει αλλάξει το… βιολί. Μας λένε ότι δεν μας συμφέρει η στασιμότητα και ότι αυτή συμφέρει την Τουρκία. Αρα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε διάλογο, στη λογική «πάμε κι όπου βγει», όπως έγινε στα Τέμπη, και ακόμη κι αν αποτύχει, θα χρεωθεί την αποτυχία η Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.

Λες και η Τουρκία υπολογίζει τη διεθνή κοινή γνώμη:

-όταν υπερασπίζεται τη Χαμάς και καθυβρίζει το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Δύση,

-όταν έχει στενές σχέσεις με τον Πούτιν και δεν τηρεί της κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία,

-όταν έχει καταλάβει διάφορες περιοχές στο Β. Ιράκ και Στη Συρία,

-όταν βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές και νοσοκομεία στη ΒΑ Συρία,

-όταν διαπράττει εθνοκάθαρση στους Κούρδους του Αφρίν,

-όταν συνεργάζεται ανοιχτά με τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα (HTS) στη Συρία,

– όταν στέλνει ισλαμιστές μισθοφόρους τρομοκράτες στη Λιβύη,

-όταν συμμετέχει ενεργά στην εθνοκάθαρση στο Αρτσάχ,

-όταν συνεχίζει την παράνομη κατοχή της Κύπρου και την εγκατάσταση εποίκων στα κατεχόμενα, πράξη που αποτελεί έγκλημα πολέμου,

-όταν προβαίνει σε παράνομες δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη, επιτιθέμενη ακόμα και στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, που είναι έγκλημα πολέμου.

-όταν παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματα των Κούρδων, ενός λαού είκοσι εκατομμυρίων,

-όταν, όταν, όταν…

Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε ότι το να χρεωθεί η Τουρκία την αποτυχία του διαλόγου είναι ένα διπλωματικό κέρδος για την Ελλάδα, έπειτα από αυτό δεν θα συνεχιστεί η στασιμότητα, που κατά την εκτίμηση των προπαγανδιστών της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και του διαλόγου δεν συμφέρει την Ελλάδα, αφού όσο περνάει ο καιρός η θέση της χώρας μας θα γίνει ολοένα και πιο δυσχερής;

Τέλος, εδώ τίθεται και ένα ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε στη σύναψη συμφωνιών με μια σειρά από χώρες, όπως ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Γαλλία, Ιορδανία, συμφωνίες οι οποίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες, στηρίζονταν σε έναν κοινό τόπο: την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Τώρα που βλέπουν αυτές οι χώρες την Ελλάδα, που επιδίωξε τις συμφωνίες αυτές, να τους… αδειάζει, τι να σκέφτονται άραγε; Πάντως όχι ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, όπως το ίδιο θα σκεφτόταν η Ελλάδα, αν μας εγκατέλειπαν οι χώρες αυτές και έκαναν τη δική τους προσέγγιση με την Τουρκία.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα ακυρώνει μόνη της την υπόστασή της ως αξιόπιστο κράτος και σύμμαχος.

Με το καλό να μας έλθει ο Ταγίπ λοιπόν… και όπου βγει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μη χάσετε την «κυριακάτικη δημοκρατία»: Ο εξ απορρήτων του Τραμπ σε αποκλειστική συνέντευξη!

Ρότζερ Στόουν: Ο εξ απορρήτων του Ντόναλντ Τραμπ μιλά αποκλειστικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία».Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη αυτή την Κυριακή...

More Articles Like This