«Ο Ιρλανδός» και η μαγεία του σινεμά

Must Read

Μάρτιν Σκορσέζε, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι.

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Τέσσερα ονόματα που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν κοινές μνήμες και εμπειρίες σε εκατοντάδες εκατομμύρια (αν όχι δισεκατομμύρια) ανθρώπους. Ευτυχώς για τους λάτρεις του σινεμά και την τέχνη την ίδια, αυτοί συνυπήρξαν στην ταινία «Ο Ιρλανδός», η οποία αυτές τις ημέρες προβάλλεται στους κινηματογράφους ολόκληρου του κόσμου.

Αυτό το δημιούργημα του Σκορσέζε σε υποχρεώνει, αποχωρώντας από την αίθουσα, να σκεφτείς αλλά και να νιώσεις ότι πρέπει να το ξαναδείς. Αισθάνεσαι ότι η αλήθεια, η ομορφιά και τα μηνύματά του είναι πιο μεγάλα από όλα όσα μπορεί να χωρέσει το λογιστικό και το θυμοειδές μέρος της ψυχής σου μέσα στα 209 λεπτά που διήρκεσε αυτό το αριστούργημα.

Πρέπει να τα ξανατρέξεις στη συνείδησή σου για να παρατηρήσεις λεπτομέρειες, να ακούσεις τους ήχους που σου διέφυγαν, να προσέξεις αντικείμενα και εκφράσεις των πρωταγωνιστών που αξίζει να αποθηκεύσεις εντός σου.

Ο σκηνοθέτης, γεννημένος στη Νέα Υόρκη (στις 17 Νοεμβρίου 1942) και αναθρεμμένος ως παραδοσιακός Ιταλός ρωμαιοκαθολικός, αναζητά μέσα από τις πολιτικές περιπέτειες των ΗΠΑ και τις ποινικές και συναισθηματικές εμπλοκές των ηρώων του το νόημα της ζωής και του θανάτου, τον ορισμό του απόλυτου και του ανεπίστροφου και τον ίδιο τον Θεό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα της ταινίας δείχνουν σκηνή από ένα γηροκομείο. Εκεί οι θεατές βλέπουν, μεταξύ άλλων, το άγαλμα της Παναγίας, του Χριστού και έναν καθολικό ιερέα.

Οι ηθοποιοί, με πρώτο και καλύτερο τον Ντε Νίρο, διδάσκουν τι σημαίνει υποκριτική τέχνη ως εμβίωση της προσωπικότητας που καλούνται να ενσαρκώσουν. Ίσως αυτή η υπεραπόδοσή τους να οφείλεται σε συνειδητή επιθυμία να αποχαιρετήσουν το πέρασμά τους από το σινεμά (μια και οι Σκορσέζε, Ντε Νίρο, Πατσίνο και Πέσι είναι άνω των 75 ετών) με μια μεγαλειώδη στιγμή σε μια επικών διαστάσεων και αξίας ταινία, η παραγωγή της οποίας κόστισε στο Netflix περίπου 200.000.000 δολάρια!

Αξίζει να την επιλέξετε. Θα επανακαθορίσετε εντός σας τι σημαίνει καλός κινηματογράφος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κασσελάκης έβγαλε τον Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο!

Την απόφαση να αφαιρέσει από υποψήφιο ευρωβουλευτή τον Δημήτρη Παπανώτα αποφάσισε πριν από λίγο ο Στέφανος Κασσελάκης.Συγκεκριμένα ανέφερε:«Σέβομαι απόλυτα...

More Articles Like This