Πάμε κι όπου βγει και με την Αλβανία;

Η περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη σχετίζεται με το σχέδιο λεηλασίας των ελληνικών περιουσιών και του αφελληνισμού της περιοχής που ανήκει στους Βορειοηπειρώτες

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Με την Αλβανία υπάρχουν δύο εκκρεμότητες που πρέπει να ρυθμιστούν ολοκληρωτικά και τελικά για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της προς την Ε.Ε.

Η μία εκκρεμότητα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, για την οποία τα Τίρανα, αφού πρώτα υπέγραψαν συμφωνία με την Ελλάδα, για να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή μας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενα την αφέλεια των Αθηνών, τη υποδείξει του Ερντογάν, την ακύρωσαν μέσω συνταγματικού δικαστηρίου.

Η λέξη «μπέσα» είναι αλβανική και σημαίνει λόγος τιμής. Η λέξη «μπαμεσιά» είναι επίσης αλβανική και σημαίνει προδοσία. Η Αλβανία, λοιπόν, φέρθηκε με μπαμπεσιά και, αφού κέρδισε αυτό που ήθελε, άφησε την Αθήνα στα κρύα του λουτρού.

Οι αρχαίοι Ελληνες έλεγαν ότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Γι’ αυτό θα περίμενε κανείς οι ελληνικές κυβερνήσεις να έχουν διδαχθεί από την αλβανική μπαμπεσιά αλλά και από τη… ναυμαχία των Πρεσπών, όπου η Ελλάδα, αντί να επωφεληθεί από την άρση του βέτο, υπέστη μια οδυνηρή ήττα, και θα είχαν λάβει τα μέτρα τους για να λυθεί η εκκρεμότητα πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.

Αντ’ αυτού η Ελλάδα έγινε διαπρύσιος κήρυκας της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., χωρίς να έχει συγκροτήσει τη στρατηγική της για να λυθούν οριστικά και αμετάκλητα οι εκκρεμότητες με την Αλβανία. Μάλιστα, με περισσή αφέλεια, η Ελλάδα μόλις τον Μάρτιο του 2023 όχι απλά φιλοξένησε έκθεση εικαστικών έργων του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, αλλά τη διοργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με δικά του έξοδα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ελληνική αφέλεια κορυφώθηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην έκθεση, ο οποίος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να παραθέσει δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου στον ομόλογό του της Αλβανίας.

Φτάσαμε στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και όχι μόνο δεν υπέγραψε η Αλβανία το συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε κι άλλα προβλήματα στη δεύτερη εκκρεμότητα, που είναι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας των Β. Ηπείρου – Νότιας Αλβανίας. Χρησιμοποιώ τον όρο Βόρειος Ηπειρος γιατί ο γεωγραφικός αυτός όρος προϋπήρχε του αλβανικού κράτους όχι αιώνες αλλά χιλιετηρίδες και εκτός από τους Αλβανούς εθνικιστές μάς απαγορεύουν να τον χρησιμοποιούμε και οι Ελληνες συνοδοιπόροι τους στον τομέα αυτόν.

Η δεύτερη εκκρεμότητα είναι τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, τα οποία το αλβανικό κράτος καταπατά, πότε το ίδιο και πότε οι μαφιόζοι συνεργάτες των αξιωματούχων της αλβανικής κυβέρνησης, με την Αθήνα να παρακολουθεί απαθής και αμέριμνη. Η αξία των ελληνικών περιουσιών που έχουν αρπάξει το αλβανικό κράτος και οι Αλβανοί μαφιόζοι ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και η διαδικασία αυτή νομοτελειακά οδηγεί και στον αφελληνισμό της περιοχής.

Η περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη, για τον οποίο η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες, είπε ότι «δεν θα εγκλωβίσουμε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη, που είναι ένα άτομο με σκιές», σχετίζεται με το σχέδιο λεηλασίας των ελληνικών περιουσιών και του αφελληνισμού της περιοχής όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα.

Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν έπεισε τους ομολόγους του στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος, γιατί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Αλβανία, ενώ υπάρχει σχετική για τα Σκόπια, επειδή, προφανώς, η Βουλγαρία έχει πιο αξιόπιστη στρατηγική από την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έπεσε πάνω στο τείχος που λέγεται Σολτς, ο οποίος προφανώς πείστηκε από την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ότι δεν αξίζει να υπερασπιστεί η Ε.Ε. ένα άτομο με «σκιές». Σημειώνεται ότι η ως άνω κυρία έχει διαύλους επικοινωνίας με τον γερμανικό παράγοντα από τα παλιά. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ρωτήσει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει στα χέρια του ντοκουμέντα για το θέμα. Αλλωστε, αυτός ήταν ο λόγος που την έστειλε στην Ουρουγουάη ως πρέσβειρα, στο χειρότερο πόστο της ελληνικής διπλωματίας.

Οσον αφορά τον εγκλωβισμό της Ελλάδας στην υπόθεση Μπελέρη, είναι τραγικό λάθος, γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε να συγκροτήσει τη στρατηγική της με βάση και τις δύο εκκρεμότητες και όχι να εγκλωβιστεί στην υπόθεση Μπελέρη, χάνοντας το… δάσος.

Οσον αφορά τη Βουλγαρία, η χώρα αυτή εξασφάλισε πρώτα την καθολική συναίνεση όλων των κομμάτων και σχετική απόφαση της Βουλής και στη συνέχεια έθεσε τους όρους της στις χώρες-μέλη και στους θεσμούς της Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

Γι’ αυτό στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στην Αλβανία, η Βουλγαρία πέτυχε να αναγράφεται η εξής παράγραφος: «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη φάση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία μόλις εφαρμόσει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές, όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να επιταχύνει την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών».

Τα παραπάνω ελπίζουμε να προβληματίσουν τον κ. Μητσοτάκη αλλά και όλα τα κόμματα της Βουλής για την κατάντια της Ελλάδας να υφίσταται τη μία μετά την άλλη τις ήττες από χώρες πολύ μικρότερης δυναμικότητας σε όλους τους τομείς από τη δική μας.

Τα παθήματα να μας γίνουν μαθήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναταραχή στην Κ.Ο της ΝΔ από τα σενάρια διαδοχής Μητσοτάκη

Διαβάστε στην «Εστία»: Η άρνηση του πρωθυπουργού να διαψεύσει στον ΣΚΑΙ ότι θα διεκδικήσει τρίτη θητεία και η δικαίωση...

More Articles Like This